Hlavní obsah

Sprchování je zdravější a vyjde levněji

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti koupání ve vaně je sprchování rychlejší, levnější a hygieničtější. Sprcha také nezabírá tolik místa. Kdo má ale malé děti, určitě jim dopřeje cáchání ve vaně. Když se chce sprchovat, vytáhne sprchovací zástěnu.

Článek

Sprchu si nepořizujeme na pár let, naopak od ní očekáváme, že dlouho vydrží v původním stavu. První rada tedy zní: nešetřeme tam, kde se to nevyplatí. I když dvě sprchy se od sebe na pohled neliší, každá může mít jinou cenu.

U té vyšší jsou určitě kvalitnější pojezdové materiály. Ty významně ovlivňují životnost sprchy. Ve studiu si vyzkoušíme, zda se dveře hladce a lehce otevírají a nezadrhávají. Některé mají mechanismus Antiblock, který brání zadrhávání a křížení posuvných dílů. Prodejců se ptáme i na těsnost výrobku, protože i malé protékání vody je velkou chybou, která nás bude každý den trápit.

Sledujeme prostor mezi pevnými a posuvnými částmi koutu. Nezapomeneme zjistit náročnost údržby. Provedeme i zkoušku kvality pantů. Jednoduše na ně zaťukáme mincí. Když uslyšíme zvonivý zvuk, jsou kovové. Dutý zvuk ukazuje na plastové součásti, které mohou být důvodem pozdějšího vrzání.

Sprchy standardní i na míru

Na trhu je mnoho kolekcí sprchových koutů, které se liší tvarem, velikostí a použitým materiálem. Standardní rozměry – minimální 80x80 cm nebo větší 90x90 cm – sice lze dodržet, ale oblíbené jsou větší kouty, nejlépe vyrobené na míru, přesně podle prostorových rezerv koupelny.

  • Možnost, jak zvětšit sprchovací prostor, máme i s dveřmi, které lze postupně rozšiřovat o 2 cm na každé straně (celkem tedy lze zvětšit o 8 cm). Výrobek si navíc „poradí“ i se stavebními nepřesnostmi.
  • Sprchy mohou mít výplně z umělého materiálu s dekorem (kapek, deště), ale oblíbené je čiré bezpečnostní sklo (transparentní, povrch grape nebo stripe – proužky). Aby se kalené bezpečnostní sklo dobře udržovalo v čistotě, je opatřeno povrchovou úpravou, třeba AntiCalc. Na skle je neviditelný ochranný štít, odpuzující vodu a bránící usazování nečistot.
  • Sprchové vaničky lze pořídit ve tvaru čtvrtkruhu, čtvercové, pětihranné, obdélníkové, mohou být mělké i hluboké. Osvědčenými materiály jsou litý mramor, keramika nebo umělý 100% akrylát.
  • Konečná cena sprchového koutu se odvíjí podle řady, ze které jsme si vybrali, a použitých materiálů. Například sprchový kout velikosti 870x910 mm s výplní z umělé hmoty v provedení bílý rám stojí 6040 Kč. Velikostně i typově stejný, ale s bezpečnostním sklem nás vyjde na 7190 Kč.

Bezbariérová sprcha bez vaničky

Sprchové kouty nemusí být s vaničkou. Mnohem elegantnější a praktičtější jsou odtoky zapuštěné do úrovně podlahy. Vynikne tak krása sprchového koutu, ale i obkladu. Bezbariérový přístup je navíc pohodlný a bezpečný, uvítají ho malé děti a senioři.

Aby sprchový kout s odtokem fungoval správně, musíme stavebně zajistit potřebný spád podlahy a zvolit vhodný odtokový žlábek. Odtoky musí odpovídat stavební výšce podlahy, vykazovat vysokou průtočnou kapacitu (0,8 až 1 l/s) a mít spolehlivou ochranu proti zápachu. Praktické jsou odtoky, které mají výškově nastavitelné „tělo“ a můžeme je flexibilně, podle potřeby, přizpůsobit různým stavebním výškám podlahy.

Velmi důležitá je i tzv. vodní uzávěra proti zápachu. Vodní uzávěra se dvěma záchytnými komorami zadržuje vodu v odtokovém systému i při podtlaku. Současně je pomocí průtočného otvoru zajištěna možnost přístupu vzduchu do odtokového potrubí.

Jakmile se tlakové podmínky zase vyrovnají, nateče voda automaticky zpátky do zápachové uzávěry. Jestliže sprchu dlouhodobě nepoužíváme, je odtok před rychlým vysušením chráněn uzávěry, které mají objem vody cca 1 l. Vodní uzávěra s konstrukcí se odpařuje mnohem pomaleji a my jsme ušetřeni zápachu, který vzniká z kanálových plynů. Čištění podlahového odtoku je snadné: stačí vyjmout ponornou trubku sifonu.

Kvalitní odtok ve sprše je z masivní ušlechtilé oceli (některé designové odtoky jsou kombinací oceli a skla). Ocel je hygienická, snese vysoké zatížení, ale také skvěle odolává agresivním čisticím prostředkům. Vybírat můžeme z několika typů: rohové rošty leží mimo nášlapnou plochu a prodávají se jako klasický trojúhelník nebo čtvrtkruh. Kulaté odtoky ladí s koupelnami, které mají zařízení s ladným obloukem (kulaté dveře sprchy, umyvadlová skříňka, tvar sanity).

Hezky vypadají, když jsou usazeny do mozaikové nebo kamínkové podlahy s oblázky. Kvadratické odtoky jsou určeny pro koupelny s hranatými tvary, vyniknou na čtvercové dlažbě. Zvolit lze i žlábkové odtoky, které se umístí nejlépe ke stěně. V nabídce je zhruba 8 variant designu. Cena roštů a odtokových žlabů se pohybuje cca od 2000 Kč.

Sprchování za zástěnou

Dilema, zda pořídit sprchu nebo vanu, vyřeší sprchová zástěna.

Zástěny zakrývají celý sprchový prostor, ale při klidném sprchování voda stéká do vany a nikam jinam. Výhody má i další: nezabírá místo, protože ji lze lehce složit na stranu. Zástěny jsou 1 i 5tidílné, výplň je umělohmotná či z bezpečnostního čirého skla o tl. 3–8 mm. Rámy sprchové zástěny mohou být bílé, satinované nebo bez rámu (tedy celoskleněné provedení).

Tip pro otevřené niky

Jestliže máme dostatečně velkou niku, ve které se lze sprchovat, využijme ji. Tři obestavěné strany ve tvaru U potřebují vlastně jen sprchové dveře. Prostor může být dlážděný s odtokem nebo zakoupíme vaničku. V nabídce na trhu je mnoho sprchových dveří, rychlé a časově nenáročné na montáž jsou dveře s rámovým provedením, které mají ve spodní části práh. To je vhodné, když je potřebujeme postavit přímo na podlahu. Výrobci se poučili zkušenostmi z praxe a dodávají dveře, které mají toleranci 4 mm. Je tedy možné je instalovat i do niky, která nemá ideálně rovné (kolmé) stěny. Do niky jsou praktičtější dveře posuvné, které šetří prostor. Hezky vypadá čiré bezpečnostní sklo v kombinaci s chromem.

Ceny zástěn jsou různé. Elegantní sprchová zástěna výšky 1500 mm v provedení čiré bezpečnostní sklo nás vyjde třeba i na 6390 Kč. Jednoduchá stěna výšky 1400 mm a šíře 1045 mm z umělé hmoty s bílým rámem stojí 3990 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Novodobým koupelnám vládne moderní technika

Koupelna má dnes status kultivované high-tech oázy. Elektronické produkty uživateli usnadňují život a v kombinaci s kvalitními materiály a vynikajícím designem...

Výběr článků

Načítám