Hlavní obsah

Letiště pro superrychlá letadla ve tvaru hlemýždě slouží i jako vyhlídková věž

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová budova letiště ve městě v Mestia v Gruzii svým tvarem nápadně připomíná hlemýždě. Působivou stavbu navrhl pětačtyřicetiletý berlínský architekt Jüergen Mayer H., který nedávno prezentoval svou vizi architektury budoucnosti v Praze. Obě ramena stavby nabízejí působivou vyhlídku.

Článek

Budovu realizovalo studio J. Mayer H. Architekti a stavěla se od října 2010 do konce roku. Celková podlahová plocha budovy je 250 metrů čtverečních, nejde tedy o žádný gigantický projekt. Stavba ale rozhodně stojí za pozornost.

Budova je navržena ve futuristickém stylu a dominují jí oblé organické linie, které jsou pro stavby tohoto architekta typické. [celá zpráva]

Stavba má železobetonovou konstrukci a nese název SAG 1. Zasazena je do působivé krajiny, která je proslulá jako lyžařské středisko. Její vznik má podpořit cestovní ruch v této oblasti.

Hala stavby má dvě části, které se zvedají směrem k obloze. Zvýšené rameno stavby tak slouží zároveň jako vyhlídková věž, ze které se nabízí působivý výhled na horskou krajinu. Z jednoho ramene je výhled do okolí, z druhého na oblohu.

Pohyb osob po budově umožňují četná schodiště, která v interiéru zároveň slouží jako designový dekorativní prvek.

Nové letiště je součástí plánů pro rozvoj cestovního ruchu v Gruzii, zejména v městě Mestia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám