Hlavní obsah

Loosovy unikátní interiéry oslní kvalitou a sladěním použitých materiálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiéry bytů, které v Plzni navrhl světoznámý architekt českého původu Adolf Loos, bude mít veřejnost možnost navštívit mnohem častěji. Připravili jsme pro vás proto jako lákadlo obrazovou prohlídku těchto působivých, účelově navržených prostor.

Foto: ČTK

Adolf Loos byl hodně ovlivněn secesí, kterou ale později ostře kritizoval.

Článek

Evropsky cenná ukázka architektovy práce v Plzni byla nedávno zpřístupněna 140. výročí narození architekta Adolfa Loose a vzbudila odborný zájem. Nyní Plzeň plánuje  zařadit interiéry do nové prohlídkové trasy pro fajnšmejkry. [celá zpráva]

Přestože interiéry často nejsou kompletní, představují evropsky cennou ukázku architektovy práce. Jsou velkou cenností, jen málokde se dochová práce architekta v reprezentativním provedení po tak dlouhou dobu.

Interiéry nejsou nijak předekorované, naopak často působí až puristicky. Asketické velké plochy obložených stěn dokazují Loosovu snahu o jasný účelný styl.

Architekt v interiérech hodně pracoval s kamenným obložením stěn, narodil se totiž v rodině kamenosochaře.

Velkou pozornost věnoval Loos i osvětlení, které v interiérech vytváří příjemnou kavárenskou náladu.

V prostorách řady Loosových interiérů je zachován princip takzvaného raumplanu, prostorového plánu, který nabízel obytnou halu a galerii se vstupy do jednotlivých místností prvního patra.

Interiéry Loos velmi zřídkakdy, ale přece, doplňoval o designový nábytek, který také sám navrhoval. V Česku se jeho návrhy vidí zřídkakdy. K vidění ale budou v rámci výstavy aukce Aukčního domu Sýpka.

V Praze je možné seznámit se s Loosovým citem pro interiér v pražské Müllerově vile na Ořechovce. Prostor této vily pojal Loos opravdu velmi originálně a pohrál si i s designem zahrady, která byla nedávno oceněna odbornou porotou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám