Hlavní obsah

Vzduch v bytě osvěží zelené čističky

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitu vzduchu uvnitř domů a bytů můžeme zlepšit rostlinami. Nevěříte? Zvláště dnes, kdy spíše sedíme u počítačů v uzavřených prostorech, jsou schopnosti některých rostlin přímo blahodárné. Neměly by chybět u nás doma.

Foto: Jiří Antal, Právo

Poinsettie

Článek

Zvláště toxické výpary umocňují v uzavřených prostorech svůj neblahý účinek. Každopádně bychom měli pravidelně větrat, místnosti nepřetápět (čím vyšší je totiž teplota okolí, tím více toxických výparů se uvolňuje).

Foto: Jiří Antal, Právo

Anturie

Než se rozhodneme pro šikovnou rostlinu, můžeme svou domácnost vylepšit hned tím, že ji proměníme v důsledně nekuřáckou zónu a případné kuřáky pošleme na balkon, terasu, prostě ven.

Co škodlivého v bytě (domě) působí

Existuje mnoho chemikálií, které se v naší domácnosti vyskytují, aniž bychom si to uvědomovali: každodenně používáme mnoho produktů, které obsahují polystyren, polyester, polyuretan, v bytech bez problému najdeme formaldehyd, PVC, akryly, polyetylen aj. Nejčastěji jsou to ale benzen, xylen, toluen a trichloretylen.

  • Benzen - objevuje se v barvách, inkoustu, plastických hmotách, v čisticích prostředcích, palivu, cigaretovém kouři, ve výrobcích používaných při domácích pracích, v nábytkářství a interiérech. Pro člověka stoprocentně karcinogenní.
  • Toluen - hojně využívaný v průmyslu - objevuje se v barvách, lacích, inkoustech, lepidlech, průmyslově vyráběných kobercích, v benzinových výparech.
  • Xylen a trichloretylen - tyto těkavé organické sloučeniny jsou přítomny v některých rozpouštědlech (laky, lepidla) a v barvách. Xylen najdeme v mnoha insekticidech a trichloretylen v odmašťovadlech na kovy, v nábytkářských pěnách a tkaninách.

Které druhy čistí vzduch?

Kroton (Codiaeum variegatum)

Patří k nejúčinnějším rostlinám, vedle své dekorativnosti má jistou schopnost absorbovat formaldehyd. Pochází z rovníkového pralesa Malajsie a ostrovů Pacifiku, má vykrajované listy a podle odrůd nejrůznější pestrobarevné zabarvení: zelená, žlutá, červená, hnědá, oranžová a všechny odstíny teplých barev.

Foto: Jiří Antal, Právo

Kroton

Umístíme ho do nejsvětlejších místností bez přímých slunečních paprsků s vysokou vlhkostí, na květinovou verandu, kde se mu bude dobře dařit. Vyhovují mu teploty od 15 do 25 °C, stálá teplota kolem 27 °C doplněná rozprašováním vody mu rovněž vyhovuje.

Je-li vystaven výraznému snížení teploty, opadají mu listy a brzy zajde. Není třeba jej ořezávat. Je to přirozeně hustý keřík. Na jaře a v létě potřebuje dodávat speciální hnojivo pro pokojové rostliny, listy pak budou lesklé a krásně barevné. Půdu udržujeme vlhkou, ale ne rozmočenou, nenecháváme vodu v misce.

Kroton je citlivý na roztoče (na listech se dělají skvrny). Pravidelně listy ostřikujeme vodou a otíráme je papírovým kapesníčkem, tak se roztočů zbavíme. Rostlinu ostřikujeme preventivně nadále.

Červci jsou další predátoři. Projevují se jako drobné vločkovité kupky na spodu listů - odstraňujeme je vatovou tyčinkou napuštěnou alkoholem.

Ledviník (Nephrolepis exaltata bostoniensis)

Tato kapradina je na prvním místě žebříčku rostlin, které nejlépe filtrují formaldehyd. Také dobře absorbuje xylen. Daří se jí dobře v koupelně nebo ložnici obrácené na sever, v obývacím pokoji, kde hrozí nejvyšší výskyt formaldehydu. Pochází z vlhkých tropických oblastí, potřebuje vlhkost vzduchu minimálně 60 procent. Doporučuje se celoroční postřikování vodou z rozprašovače.

Foto: Jiří Antal, Právo

Ledviník

Ledviníku vyhovuje teplota mezi 10 až 20 °C, potřebuje světlé místo bez přímých slunečních paprsků.

Na jaře přesadíme ledviník do univerzální zeminy pro pokojové rostliny. Využijeme příležitosti a odstraníme suché listy při základně. Od dubna do konce září přidáváme každých 14 dní listové hnojivo. Prach z listů odstraníme tak, že kapradinu postavíme na dno vany a osprchujeme ji vlažnou vodou. Také tím zamezíme napadení červenými pavoučky.

Na jaře a v létě provádíme často zálivku ponořením květináče do umyvadla, před každým zaléváním v zimě necháme zeminu téměř úplně proschnout.

Poinsettie neboli vánoční hvězda, pryšec překrásný (Euphorbia pulcherrima)

Zachycuje určité množství formaldehydu. V čase Vánoc rostlinu umístíme kamkoliv do interiéru, pomáhá snižovat koncentraci těkavých organických sloučenin, které se v bytě udržují kvůli nedostatečnému větrání. Vánoční hvězdě vyhovuje teplota mezi 16 až 18 °C. Jeli v místnosti příliš teplo, zpomaluje se její růst. Začnou-li opadávat nezvadlé lístky, znamená to, že teplota je příliš nízká. Aby zůstala bohatě zbarvená, potřebuje hodně světla, čili je pro ni nejlepší umístění u okna.

Foto: Jiří Antal, Právo

Poinsettie

V pěstování můžeme pokračovat i v období po odkvětu, ale spíše je to krátce žijící rostlina, po odkvětu je totiž velmi náročné docílit toho, aby listeny opět získaly své živé barvy. Zaléváme pravidelně a umírněně tak, aby zemina zůstávala stále mírně zvlhčená, ale ne příliš mokrá.

Tenura trojžilná neboli tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata)

Dokáže pohlcovat trichloretylen, benzen, toluen, xylen a formaldehyd. Účinnost můžeme zvýšit větším počtem těchto rostlin v místnosti. Můžeme ji umístit kamkoliv v bytě, na tmavší místa, nejlépe ve skupinkách po třech rostlinách. Pěstovaná v úzkých ozdobných květináčích vypadá velmi dobře. Její dlouhé a špičaté masité listy tvoří trsy a bývají zbarveny do žluta, zelena a bíla. Mohou měřit až 80 cm na výšku, někdy až jeden metr.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tenura trojžilná

Potřebuje teplotu od 12 do 30 °C, nejlépe se jí daří mezi 18 až 20 °C. Od března do září přidáváme do vody na zalévání hnojivo pro pokojové rostliny, na péči jinak je nenáročná, je to rostlina vhodná i pro začátečníka.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tenura trojžilná

Zálivku provádíme mírnou, tak aby neshnily listy. Substrát před zálivkou necháme dobře vyschnout, hlavně v zimě, pokud klesne teplota.

Zelenec neboli blázen (Chlorophytum comosum vittatum)

Má schopnost absorbovat toluen. Pohlcuje také oxid uhelnatý, benzen, formaldehyd, xylen. Patří k nejběžnějším a nejoblíbenějším pokojovkám.

Jestliže má tato rostlina málo vody, zrezivějí jí konečky listů a začnou se kroutit. Uvadající rostlina s mdlými listy značí přebytek vody. Rostlina se snadno rozmnožuje, stačí zasadit oddenky, které vyrůstají na dospělých jedincích.

Foto: Jiří Antal, Právo

Zelenec

Umístíme ji tam, kde se používá přímotop nebo plyn, nebo do koupelny s ohřívačem vody. Vhodná je i do dětského pokoje. V létě nemá ráda příliš vysoké teploty, ideálně jí vyhovuje 18 °C. Vyžaduje silné, ale nepřímé světlo.

Zelenec pochází z tropických pralesů Jižní Afriky, je zvyklý na střídání období sucha a dešťů. Jeho tlusté kořeny mu slouží k zadržování vody. Těsně před příchodem jara ho přesadíme do klasické zeminy pro pokojové rostliny. V zimě zaléváme málo, vždy necháme zeminu před dalším zaléváním vyschnout. V létě provádíme zálivku častěji, zvláště za teplého počasí.

Anturie neboli toulitka, čertí jazyk (Anthurium andreanum)

Dokáže pohlcovat amoniak a absorbuje xylen. Nejvhodnější je pro ni pobyt v kuchyni nebo koupelně, protože právě v těchto místech se při pokládání dlažby používá nejvíce výrobků na bázi amoniaku. V těchto místnostech je navíc nejvyšší vlhkost, kterou tato rostlina potřebuje nutně pro správný vývoj. Pochází z rovníkových pralesů Kolumbie, ale dobře se jí daří i v podrostu tropických pralesů. Nesnáší změny teploty, pravidelné rosení jí prospívá, rovněž se tím i zvyšuje vlhkost v místnosti.

Foto: Jiří Antal, Právo

Anturie

Je to hezká rostlina s výrazně zbarvenými voskovými toulci (živě červená, růžová, bílá nebo lososová). Vyhovuje jí konstantní teplota mezi 18 až 22 °C.

Chceme-li docílit dlouhé doby kvetení, je na světlo opravdu náročná, ale snese i tlumené světlo. Nesnáší ovšem přímé slunce.

Spotřebuje hodně vody, ale pokud zalévání po dobu čtyř týdnů omezíme, stimulujeme tak kvetení. Jestliže kořeny přečnívají přes okraj květináče, na jaře nebo na začátku léta rostlinu přesadíme. Použijeme lehký substrát na bázi zeminy a rašeliny a spodek květináče vyložíme kamínky, které zajistí dobrý odvod vody. Hnojíme speciálním hnojivem na kvetoucí rostliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinková spirála na zahradě

Ekologický přístup k zahradničení využívá v nejvyšší míře to, co příroda nabízí vlastně zadarmo. Bylinková spirála napodobí různé přírodní podmínky na docela...

Výběr článků

Načítám