Hlavní obsah

Kolosální muzeum 2. světové války s rudou fasádou vznikne v roce 2014

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severopolském Gdaňsku vznikne monumentální budova s rudou fasádou - muzeum věnované druhé světové válce. Polská vláda na jeho vybudování vyčlenila ze státního rozpočtu přes 358 miliónů zlotých tedy přes dvě miliardy Kč. Poláci na kultuře opravdu nešetří, zvlášť když jde o tak významnou budovu.

Článek

To, že kolosální stavba vznikne právě v Gdaňsku, není náhoda. Útokem na Westerplatte (malý poloostrov ležící u ústí přístavu města Gdaňsk) nacistické Německo 1. září 1939 zahájilo invazi do Polska, v tento den začala druhá světová válka. Místo je důležitým symbolem polského protinacistického odporu a chrabrosti.

Hlavní expozice muzea rozhodně nebude malá, bude se rozprostírat na ploše cca čtyři tisíce metrů čtverečních. "Chtěli jsme, aby architektura byla důstojnou vzpomínkou na tragédii druhé světové války II. Stavba je proto dynamická a velmi expresivní," sdělili architekti z realizátorského studia Kwadrat.

Pozemní část muzea má železobetonovou konstrukci. Fasádní vrstvy jsou prefabrikované, perforované desky z betonu tónované do červena. Okna byla navržena z oceli.

Stavba má tři části, peklo války se připomíná v podzemí

Stavba je rozdělena do tří částí. Část expozice je umístěna v podzemí a právě tam má být umístěna sekce, která provází peklem války a připomíná i svou architekturou děs a beznaděj. V přízemí se divák seznámí s odporem proti nacismu.

Věžovitý vrchol stavby je vrcholem prohlídky - nabízí panoramatický pohled na Gdaňsk jako na místo, které je dnes svobodné. Porota, která studio pro realizaci stavby vybírala, ocenila, že stavba "alegoricky spojuje zemi - její melancholii, chlad, a otisk minulosti, s oblohou - nadějí, svěžestí a budoucností."

Na stavbě bude spolupracovat hned čtrnáct architektů a studentů. Od roku 1995 má architektonické studio KWADRAT vlastní kancelář v Gdyni - Kolibki a řídí jej architekt Jack Droszcza.

Základní koncepcí expozice je seznámit návštěvníka nejen s velkými historickými událostmi v celku, ale i s osobními příběhy obyčejných lidí různých národností.

Od začátku druhé světové války, nejkrvavějšího konfliktu v dějinách Evropy, uběhlo více než 70 let. Podobně kolosální muzeum nikde na světě zatím ještě nevzniklo.

Muzeum má být slavnostně otevřeno 1. září 2014, na kdy připadne 75. výročí začátku největšího konfliktu v dějinách lidstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám