Dům, který jsme navštívili, se nachází na samém okraji Kladna, v místě, kde se střetávají čtyři druhy prostředí. Výstavba z 30. let minulého století, výstavba ze 70. až 80. let minulého století, nová výstavba a les. Ten začíná doslova pár kroků od domu. Proč si naši hostitelé vybrali pro bydlení zrovna Kladno? Odpověď je jednoduchá: hlava rodiny je kladenským rodákem.

Původně sice uvažovali nad samotou u lesa, pak ale zvítězily praktické argumenty. V domě totiž bydlí mladá rodina se dvěma dětmi. Dobrá dostupnost školky, školy, lékařů a podobně je tak poměrně nezbytná. Lokalita na okraji města u lesa je proto skvělým kompromisem.

Když se tu ale majitelé byli podívat poprvé, byly všechny parcely prodány. Ve druhé vlně už byli úspěšní. Parcela, kterou koupili, má 1000 m2.

Původní záměr byl čistý funkcionalismus

Naši hostitelé mají rádi funkčnost a funkcionalismus. A takový chtěli i dům - kostku s plochou střechou. Jenže úřady v Kladně plochou variantu nepovolily. Proto má hlavní část domu střechu sedlovou, ale moderní, bez přesahů. Plochá zůstala část nad garáží a ta je osázená extenzivní zelení.

Sedlová střecha, to už ale není funkcionalismus. Architekt Robert Černý, který dům navrhoval, však tento problém uchopil jako výzvu a přišel s nápadem přesunout se od funkcionalismu k industriální stavbě, která se do Kladna opravdu hodí. Celý dům je proto obložen lícovými pásky Klinker v jejich klasické červené barvě.

Dispozice domu

Dalšími údaji, které naši majitelé architektovi zadávali, byla metráž a skladba pokojů. Půdorys domu má tvar písmene L. Hlavní část je obytná, dvoupodlažní. Vedlejší část je technická, je tu garáž a dílna.

V přízemí směrem do ulice jsou orientovány jen technická místnost a pracovna. Jinak celou hlavní část tvoří hlavní obývací prostor - kuchyně, jídelna a obývák v jednom.

Směrem do zahrady jsou po celé délce velká francouzská okna, kterými je možné vstoupit do zahrady. Na čelní stěně směrem do zahrady je umístěn krb, přesněji dva krby - ten interiérový a z druhé strany krb venkovní. Jsou napojeny na jedno komínové těleso, které má dva průduchy. Venkovní krb je doplněn pracovní mramorovou deskou - to když se v létě griluje.

V patře je ložnice rodičů s prostornou šatnou a koupelnou. Směrem do zahrady mají orientovaná okna také oba dětské pokoje. Perličkou je potom druhá, velmi prostorná koupelna se saunou a balkónem.

Materiály jen kvalitní

Další, na co majitelé ve svých požadavcích kladli důraz, byla maximální životnost a bezúdržbovost použitých materiálů. Proto také fasáda z lícových cihel, hliníkové rámy oken či titanzinková střecha.

U hlavního vstupu do domu a u terasy v zahradě jsou pergoly. I u těchto prvků zůstal zachován industriální styl a důraz na životnost a bezúdržbovost. Jsou z mléčného neprůhledného skla, oplechované titanzinkem.

Terasa a balkón jsou vybaveny palubkami z exotického dřeva bankirai. Chodníčky v zahradě tvoří dlaždice Teraco, což je směs mramorové drti s betonem.

Kvalitní materiály s dlouhou životností jsou k vidění i v interiéru. V koupelnách a v kuchyni je španělská keramika, která vyniká velmi dobrou otěruvzdorností.

Podlahy v místnostech původně chtěli mít naši hostitelé z masivního dřeva. Nakonec ale padla volba na dubovou plovoucí podlahu. To kvůli podlahovému vytápění, které je v celém domě. V interiéru tak nikde nejsou vidět žádné radiátory.

V garáži a technických místnostech jsou epoxidové podlahy, které mají rovněž dlouhou životnost a nevyžadují žádnou speciální údržbu.

Úspornost a ekologie

Vzhledem k neustále rostoucím cenám energií bylo dalším bodem v zadání pro architekta úspornost a ekologie. Dům je vytápěný tepelným čerpadlem typu země-voda od švédské firmy IVT. V tomto případě postačil jeden vrt hluboký 140 m. Do minus 15 °C vytopí dům bez potíží. Teprve při nižších teplotách spíná elektrokotel. A to se za loňskou vydatnou zimu stalo zhruba jen pětkrát.

Na úspory bylo pamatováno i při výběru stavebního materiálu. Dům je postaven ze zdiva Porotherm 30+ doplněného 14cm zateplením z minerální vlny a fasádou z lícových cihel Klinker. Tepelně izolační vlastnosti zdiva jsou tudíž výborné.

Přesto stavba nedosahuje parametrů NED, tedy nízkoenergetického domu. „Kazí“ to velké prosklené plochy. Jde sice o kvalitní profily SCHÜCO s více komorami, řešené jsou i tepelné mosty při jejich kotvení do konstrukce, přesto vypočtený koeficient prostupu nevyhovuje parametrům NED.

Na ekologii majitelé mysleli i při hospodaření s vodou. Dešťová voda je svedena do záchytné jímky o objemu 10 m3 s přepadem do trativodu. Voda z této retenční nádrže se využívá k zalévání zahrady.

Na léto příjemný stín

Architekt myslel i na horké letní dny. Na oknech, orientovaných na exponovanou jihozápadní stranu, proto navrhl venkovní screeningové rolety MARON, které jsou ze tkané technické textilie. Nezabírají tolik místa jako klasické předokenní rolety, na které je potřeba velký kastlík.

A mají ještě další výhodu. Zatímco klasické předokenní rolety jsou neprůsvitné, ty screeningové světlo do místnosti propouštět umějí. Z místnosti je přitom vidět ven, ale zvenku dovnitř už ne. Zajišťují tedy i dostatek soukromí.

Důraz na soukromí

Plot je postavený z betonových tvarovek a z pozinkované ocelové pásoviny. Architekt Robert Černý navrhl kombinaci průhledných a neprůhledných částí. V místech, kde to neruší soukromí, je pásovina, přes kterou je vidět dovnitř, např. roh domu. Tam, kde chtějí mít majitelé soukromí, je plot plný. Směrem do ulice kvůli soukromí nejsou ani žádná významná okna. U plotu je zasazený břečťan a další popínavé rostliny, které postupně porostou fasádu, čímž se dům tak trochu zahalí do zeleně.

Zaměřeno na detaily

Jednotný koncept je zachován i v interiéru. Včetně takových detailů, jako je výška stropu. V továrnách přece bývaly také vždy vysoké. V přízemí je proto tzv. světlá výška 2,80 m.
V patře nejsou zaklopené stropy, je přiznaná plná výška až po střechu, která v místě hřebenu činí 3,80 m. Jen v dětských pokojích jsou nad polovinou místnosti vytvořené úložné prostory z dubového dřeva.

Majitelé s architektem řešili také detaily, jako jsou vypínače či obklady. Industriálnost je vidět třeba i na obkladech krbu či schodiště. Ty dělal umělecký kovář a jsou z rezavých ocelových plechů. Jde o výbornou řemeslnou práci, jsou perfektně technicky zpracované. Schodiště je rovněž ocelové, zábradlí je ze skla.

Do posledních detailů je vyřešené i osvětlení. V interiéru tak je kolem 50 světel, která ale zatím nejsou osazená. I ta by měla ctít industriální styl domu. Zatím ale o jejich konkrétní podobě není rozhodnuto. Nejspíš však volba padne na výrobky firmy OSMONT.

Mysleli i na budoucnost

Majitelé mají v plánu dům ještě dále dolaďovat. Některé přípravy a úpravy by ale později mohly být hodně náročné, proto je udělali již při stavbě.

V části domu jsou tak připraveny audio rozvody. Reproduktory jsou osazené dokonce i v pergole na terase. Jednou by měly být doplněny kvalitní audiotechnikou.

Do budoucna se plánují také fotovoltaické panely na střechu.