Hlavní obsah

Jak si chytře zařídit domácí kancelář

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávíme-li doma při práci více času, budeme uvažovat o zřízení regulérní domácí pracovny. Chce to jen vše dobře promyslet a získat s rozumnými náklady prostor, kde se budeme dobře cítit a nebudeme rušeni. Chytře zařízená domácí kancelář je zkrátka investice, která se nám rychle vrátí. Jak na to?

Článek

Důležitým kritériem bude velikost místa, které pracovně vyčleníme. I když je dnes prostor luxusním zbožím, šetříme jím jen přiměřeně. V ideálním případě dostane pracovna samostatnou místnost. Nejde-li to, oddělíme pracovní prostor alespoň opticky a stanovíme si pracovní dobu a klid na práci. Jestli za námi budou docházet klienti, vybereme pro pracovnu místnost se samostatným vchodem.

Příjemné prostředí

Konečně si můžeme zařídit pracovnu jen pro sebe a nikdo nás při tom nebude omezovat! Proto se obklopíme svými oblíbenými barvami, nakoupíme do místnosti květiny, necháme do kanceláře proudit světlo. Zkrátka si vytvoříme takové prostředí, kde nás práce bude těšit, nebo alespoň co nejméně obtěžovat. Ani skromný pracovní kout, natož samostatná místnost, se neobejde bez kvalitního vybavení závislého na druhu

práce.

Všechny tyto prvky by měly splňovat estetické a zejména ergonomické požadavky. Řídit se pravidly ergonomie při zařizování pracovního místa znamená vybrat si účelný stůl a židli, praktické mobilní kontejnery, kancelářské doplňky, zvolit vhodné osvětlení.

Umístění stolu v prostoru

Jestliže jsme si pozorně přečetli rady odborníků o volbě vhodného zařízení, pak nám neuniklo, že k práci potřebujeme ergonomickou židli s nastavitelnou výškou a opěrkami rukou. A také doporučení, že na vybavení nemáme šetřit. O stolu platí tyto zásady dvojnásob. A nejen o potřebných rozměrech samotné pracovní plochy. Důležité bude také jeho správné umístění v prostoru.

Jak tedy stůl postavit? Tak, abychom měli pevnou zeď v zádech a nezablokovaný výhled přes stůl. Přináší prý inspiraci. Dobrý výhled musíme mít i na dveře, aby nás nikdo nepříjemně nevyrušil a abychom hned věděli, kdo za námi do místnosti přichází. Nenahraditelné na stole je také přirozené denní světlo.

  • Pozor tedy na zcela nesprávné umístění stolu čelem k oknu a na nevhodné sezení zády do prostoru nebo dokonce ke dveřím!

Parametry dobrého stolu

Při výběru stolu se zajímáme hlavně o správnou výšku, šířku a hloubku stolní desky, dostatečný prostor pro nohy, velikost pracovní plochy, na níž by mělo zůstat po rozložení pomůcek místo pro pohodlné opření rukou.

Ideální stůl musí mít pevnou konstrukci, měl by umožnit plynulé nastavení výšky pod obrazovku a nezávisle i polohy pod klávesnicí pomocí stavitelných mechanismů. Mobilní stůl by měl být vybaven kanálky pro vedení kabelů.

  • Doporučená výška stolu je 72 cm, i když polohovatelné stoly jsou variabilnější. Lze je nastavit od 70 do 78 cm. Pracujeme-li doma pravidelně, vyplatí se právě stůl s regulovatelnou pracovní deskou.
  • Hloubka pracovní desky je 60, 80 a 90 cm.
  • Šířka se pohybuje od 60 do 180 cm.
  • Při psaní dodržujeme sklon kolem 12 a při čtení 27 °.

Vhodný stůl má zaoblené přední hrany, netlačí do nohou a konstrukce jeho podnože umožňuje volný pohyb.

Velkou obdélníkovou desku stolu lze sestavit z několika modulů a přizpůsobit tvaru těla tak, aby vyhověly ergonomickým požadavkům a vytvářely kompaktní pracoviště zakřiveného půdorysu. Vždy ovšem záleží na velikosti místa.

Kvalitní pracovní židle

Má umožnit pohodlné sezení, opření zad i rukou a rozložení tělesné váhy, k čemuž přispívá náležité ergonomické tvarování sedací a opěrné plochy, čalouněné textilem či kůží, a výšková či hloubková přestavitelnost.

Upřednostníme židli s takzvaným dynamickým sezením vybavenou synchronním sedacím mechanismem, který podporuje aktivaci a relaxaci zádového svalstva.

  • Stabilní a bezpečná židle má pětiramennou podnož na kolečkách (lyžinách) s brzdným systémem, regulovatelnou výšku sedáku i podpěry zad a rukou.
  • Hloubka židle má být taková, aby se lýtko nedotýkalo sedací plochy.
  • Důležitý je také poměr mezi výškou židle a stolu. Optimální rozdíl je kolem 28 cm.

Rady & tipy

Pracovní stůl má mít

  • regulovatelnou výšku 72-78 cm
  • šířku od 60 do 180 cm
  • hloubku 60-80 cm
  • regulovatelný sklon pracovní plochy
  • zaoblenou přední hranu
  • přirozené světlo ze strany
  • kloubovou stolní lampu pro práci večer

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám