Hlavní obsah

Podlahové systémy představují úsporné i komfortní řešení při vytápění domu či bytu

Právo, Dana Jakešová

Elektrické podlahové vytápění představuje vysoký komfort. Je úsporné a spolehlivé, teplota v jednotlivých místnostech se snadno reguluje. A co víc, podlahová plocha zůstává zcela volná, nehyzdí ji žádné radiátory ani trubky.

Článek

Současný trend se ubírá k velkoplošným topným systémům, které umožňují nejvyšší možný komfort. Tyto podlahové systémy ohřívají velké plochy na teploty jen o málo vyšší, než je teplota prostředí. Ke směně tepla dochází sáláním i mikrokonvencí na celé ploše.

Výrazným rozdílem proti bodovým zdrojům tepla (např. radiátorů) je podstatně rovnoměrnější rozložení teploty v prostoru, omezení cirkulace a vysušování vzduchu. Navíc teplo v tomto případě působí přímo na tělo, což je zdravější. Vzhledem k tomu, že člověk víc než polovinu tělesného tepla ztrácí nohama a chodidly, tepelnou pohodu rychleji zajistíme tím, že největší podíl tepla vrátíme právě této části těla.

Ve srovnání s konvenčním vytápěním radiátory je tedy u podlahového vytápění v místnosti obrácený teplotní profil. V důležité spodní oblasti je v tomto případě příjemná teplota 25 až 26 °C v pokojích a 28 až 30 °C v koupelnách. Pod stropem, kde se teplo nijak nevyužívá, je proti tomu relativně chladno.

Díky rovnoměrnému rozdělení tepla podlahového vytápění subjektivně vnímáme teplotu v místnosti o 1 až 2 °C vyšší, než ve skutečnosti je. Tím, že můžeme na termostatu nastavit o 1 až 2 °C nižší teplotu, tedy např. místo 21 °C pouze 19 °C, lze každoročně ušetřit zhruba 10 až 15 % energie.

Způsob využití

A pro jaké vytápění se podlahové systémy hodí? Mohou být efektivním zdrojem hlavního vytápění nebo se používají jako doplňkové pro temperování podlahy. Záleží na konkrétních podmínkách.

  • V nových objektech s nízkými tepelnými ztrátami se běžně využívají jako hlavní zdroj vytápění. Kvůli komfortu se ale často kombinují např. s krbem s teplovzdušnou krbovou vložkou, který plní funkci komfortního doplňku a v případě neočekávaného výpadku dodávek elektrické energie může sloužit také jako alternativní zdroj tepla.
  • U starších objektů musíme počítat s většími tepelnými ztrátami a před instalací elektrického podlahového vytápění zjistit, zda bude příkon topné fólie, rohože nebo kabelů stačit na vyhřátí místností. Důležitá je také dynamika vytápění - při malém výkonu a velkých tepelných ztrátách může trvat vyhřátí místnosti velmi dlouho.

Topné kabely

Pro hlavní vytápění se nejvíce používají samostatné topné kabely, např. od firmy AEG Haustechnik. Jejich výhodou je velká flexibilita při montáži. Výborně se proto hodí do členitých místností nebo tam, kde potřebujeme „kopírovat“ nějaký nepravidelný tvar, např. vany v koupelně.

Další výhodou používání samostatných topných kabelů je jejich flexibilita při tvoření požadovaného topného výkonu. Zvětšováním a zmenšováním vzdáleností mezi kabely - rozdílnými roztečemi, zvětšujeme nebo zmenšujeme topný výkon podle požadavků na daný prostor.

Určitou nevýhodou naopak může být náročnější montáž. Smyčky se totiž musí vytvářet ručně a musí se fixovat k podkladu. Topné kabely se zalévají po plošném zafixování na separační fólii a polystyren stavební hmotou - podlahovým betonem nebo anhydritem v celkové vrstvě od 3,5 cm do 6 cm podle použité technologie.

Topné rohože

Pro hlavní vytápění lze použít také plošné topné rohože, např. ECOFLOOR od firmy FENIX Jeseník nebo THERMO BODEN od AEG Haustechnik. Největší uplatnění však nacházejí při temperování podlah.

Topné rohože jsou určeny do konstrukcí s „mokrým“ procesem, tedy do betonů a tmelů. Používají se pod dlažbu. Na rozdíl od samostatných topných kabelů jsou zhruba o polovinu tenčí (tloušťka cca 3 mm) a mají konstantní topný plošný výkon. Vyrábějí se od 100 W/m2 až po 200 W/m2. Většinou se však v ČR používá topný výkon 150 až 160 W/m2. Nejvíce se topné rohože používají do koupelen a tam je doporučen výkon nad 120 W/m2.

Topné fólie

Pod plovoucí laminátovou nebo dřevěnou podlahu se používají speciální topné rohože pro suchou pokládku např. TB AL od AEG. Tato hliníková topná rohož se rozvine na izolačním souvislém pásu pouze v těch místech, která chceme temperovat. V okolní ploše se z důvodu dodržení rovinnosti rozloží speciální vyrovnávací plošné tkaniny. Na takto připravenou a rozloženou plochu můžeme pokládat lamely plovoucí podlahy až do celkové úspěšné instalace.

Pouze do „suchých“ konstrukcí jsou určeny také např. topné fólie ECOFILM od FENIX Jeseník, které mají tloušťku pouhých 0,4 mm. V kombinaci s izolačními deskami HEAT-PAK jsou proto výborným řešením při rekonstrukcích nebo dodatečné instalaci podlahového vytápění pod koberce nebo PVC. Výška podlahy se zvýší jen minimálně.

Efektivní regulace

Součástí elektrického podlahového topení je tepelná sonda, která se umisťuje přímo do podlahy. Ta je propojená s prostorovým termostatem (regulátorem), jenž snímá teplotu podlahy v dané místnosti a topení zapíná a vypíná podle nastavených údajů. Vyšší modely termostatů umožňují nastavení konkrétních časů. V tomto případě se topení sepne v předem nastavenou hodinu.

Nejmodernější regulátory, např. pro rohože THERMO BODEN od AEG Haustechnik jsou potom vybaveny tzv. samoučicí funkcí. Zhruba po třech topných cyklech se regulátor samostatně nastaví na individuální profil vytápění příslušné podlahy. Jinými slovy, v tomto případě si nastavíme na termostatu čas, kdy chceme, aby podlaha byla teplá. Odpovídající dobu ohřevu již regulátor spočítá sám, čímž šetří energii.

Reklama

Související články

Úsporné vytápění sníží náklady domácnosti

Neustálé zvyšování cen energií vyvolává potřebu přemýšlet o úsporách provozních nákladů domácnosti. Jednou z nejpodstatnějších položek bývá právě účet...

Teplo od podlahy

Elektrické podlahové vytápění přispívá k lepší tepelné pohodě tím, že je teplo v místnosti rovnoměrně rozvrstvené. Také proto, že mnohem menší cirkulace...

Výběr článků

Načítám