Hlavní obsah

Přírodní kámen vyniká atraktivním vzhledem a nabízí bohaté využití

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nás obklopují moderní materiály, není nad přírodní kámen, který používáme odnepaměti. Kámen nás stále láká, protože si zachovává svůj půvab, jedinečnost, ale také vysokou užitnou hodnotu. Navíc různé druhy přírodního kamene nabízejí mnohostranné využití v exteriéru i v interiéru.

Článek

Výhodou kamene není jen atraktivní vzhled, solidnost a stabilnost, ale také různé druhy forem, tvarů, barev, struktur, detailů a odlišností, které dělají z každého kusu neopakovatelný originál.

Kamenné prvky mohou být základním charakteristickým rysem celé stavby, jako například fasáda, nebo ji mohou v určitých detailech jen dotvářet a podtrhovat.

Osobitými prvky v zahradě se stávají dlažby, obklady, sokly, základy pro ploty a sloupky, schody, zídky či terasy, ale i střechy. Jedinečné je uplatnění kamene jako obklad bazénu nebo jako vazba mezi stavební a zahradní architekturou. Rozmanitost a šíře různých druhů kamene přispívá k uplatnění fantazie. Je na nás, jakou roli kameni v zahradě přisoudíme.

Kde všude kámen uplatníme

Vzhled domu nejvíce ovlivňuje fasáda. Právě dnes, kdy všichni dbáme na tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn, lze použít jako fasádní obklad také přírodní kámen. Dvouvrstvá stěna plně vyhovuje požadavkům na tepelnou izolaci, protože přírodní obkladový kámen jde bez problémů montovat na zateplovací systém. Kamenný obklad navíc dodá fasádě rodinného domu nadčasový a originální vzhled.

Nepoužijeme-li kámen na fasádu domu, mnozí z nás budou uvažovat o kamenném soklu domu. Optimálním řešením pro obklad soklu, jak z hlediska estetického, tak funkčního, je přírodní kámen. Dům tak získá pocitově pevné základy a současně dobrou mechanickou ochranu. Různé druhy, struktury a barvy přírodního kamene dovolují vkusně sladit vzhled soklu s fasádou a dalšími architektonickými prvky v zahradě.

Pro venkovní dlažby nemůže být vhodnější materiál než přírodní kámen. Nejvíc se osvědčily praktické pískovce a kvarcity (křemence). Patří mezi ušlechtilé materiály, které jsou vysoce odolné proti poškození, mají tedy dlouhou životnost, jsou i vzhledově zajímavé a nezaměnitelná je jejich struktura i barevnost.

Dalším architektonickým prvkem, který osvěží naše zahrady, zejména ty s víceúrovňovým a členitým terénem, jsou kamenné schody. Nejenže přinášejí pocit jistoty a stability, ale také dobře vypadají všude tam, kde navazují na kamennou cestu, ke vstupním dveřím nebo na terasu. Kromě atraktivního vzhledu zajistí kamenné schodiště také bezpečnou chůzi. Kamenné desky lze nařezat přesně na požadované rozměry a splnit individuální požadavky.

Protože vlastnosti přírodního kamene jsou ideální na překonávání výškových rozdílů v zahradě, další možností jsou kamenné zídky. Desky z přírodního kamene se dají poskládat jako malá zídka ohraničující vyvýšený záhon, ale lze postavit i větší opěrnou zeď. Ve srovnání s kamennou zídkou neobstojí žádná betonová náhražka.

Přírodní kámen se osvědčil také jako střešní krytina. Střecha ze štípané břidlice má nezaměnitelný vzhled. Břidlici jako dekorativní kámen v zahradní architektuře používáme po staletí, neboť má dlouhou životnost a eleganci, přizpůsobí se každému stylu a architektuře. Střecha z břidlice se stává perlou ve svém okolí.

K moderním domům patří v současné době i venkovní bazén. Při zakomponování tohoto uměle působícího prvku můžeme s úspěchem využít přírodní kámen při obkladech okolí bazénu. I tady oceníme vzhled kamene, ale i plochu zaručující bezpečný pohyb. Barevnost přírodní kamenné dlažby určitě podtrhne dobrou náladu při zábavě i relaxaci.

Do zahrady patří také suché zídky, které používáme hlavně pro zpevnění půdy. Stavbu z kamene skládáme na sucho bez jakéhokoli pojícího materiálu. V případě, že kámen prosypeme hlínou a osázíme vhodně zvolenými rostlinami, budeme se radovat od jara do podzimu z kvetoucí zdi.

Posezení u krbu je další oblíbenou činností, kterou provozujeme v letních měsících. Pokud k němu přidáme i pracovní plochu z kamene, máme příjemnou letní kuchyň, kde zvládneme přípravu jednoduchých jídel.

Mezi doplňky, které vynikají v našich zahradách, patří neodmyslitelně kamenná korýtka, nejrůznější fontánky, květináče, lampy a zajímavé obruby. Představují prvky, kterými lze doladit celkový výraz zahrady.

Mezi kamenné klenoty našich zahrad počítáme i skalky. Zakládáme je zejména ve členitých terénech tak, aby vynikla nejen krása rostlin, ale i kamene. Pro její přirozené začlenění se hodí zpravidla kámen nalézající se v okolí pozemku.

Jaké druhy kamene používáme

Z kamenů určených pro zahradu se nejčastěji používá pískovec, břidlice, křemenec, vápenec, různé valouny, dekorační drtě, obsypové kameny, atd.

Pískovec patří kvůli svým nepřehlédnutelným vlastnostem mezi oblíbené. Je odolný a má mnohostranné použití. S pískovcem vypadá každá dlažba příjemně také proto, že nabízí celou škálu barevných tónů. Štípané pískovcové desky přitom nemají rub a líc, záleží jen na nás, která plocha se nám bude více líbit. Můžeme si zvolit variantu střízlivější i výraznější v různých kombinacích.

Břidlice jako přírodní stavební kámen především dobře vypadá, takže je na pohled přitažlivá. Také v břidlici můžeme vybírat z bohaté barevné i rozměrové škály, která je pro ni typická. Některé břidlice obsahující slídu se na slunci krásně lesknou a mění svoji barvu. Výjimečná a dokonalá je břidlicová střecha, i když její estetické vlastnosti vyniknou stejně na obkladech a dlažbách.

Kvarcit neboli křemenec, je extrémně tvrdý přírodní kámen a vynikne např. jako dlažba nebo obklad u rodinných domů. Tento jedinečný a kvalitní materiál není ani náhodou fádní. Jeho přítomnost vnáší do každého prostředí podmanivé kouzlo. Odolá mechanickému poškození a tak je prakticky nezničitelný. Hodí se zejména do exteriéru, ale své uplatnění si našel i v interiéru.

Zajímavý je jurský mramor neboli vápenec, s různě upraveným povrchem, ať už broušeným, nebo leštěným. Dokonale rovný povrch zaručuje snadnou údržbu. Kromě toho je k dostání ve formě vhodné pro přizdívky či obklady stěn nebo krbů, kde je lícová strana přirozeně hrubá, takže vzniká dojem skutečného kamenného zdiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám