Hlavní obsah

Stolování pro Marťany a hosty z jiných světů

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh úpravy stolování pro návštěvníky z jiného světa od studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze stojí za pozornost. Nevšední návrhy sklenic, mís, židlí a příborů mají být přehlídkou toho nejlepšího, co by škola mohla představit Marťanům nebo i návštěvníkům nábytkového veletrhu v Miláně, kam tato kolekce letos poputuje.

Článek

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (VŠUP) bude vystavovat v rámci milánského veletrhu ve speciální sekci mladého designu s názvem That´s design! The New Creative Generation. Na největším evropském nábytkovém veletrhu chtějí zaujmout nevšední kolekcí objektů určených pro stolování a servírování.

Foto: VŠUP, Novinky

Vlevo: křeslo od Tomáše Vargy z ohýbaného dřevo, vpravo: židle pro víly od Petra Duby.

Studenti se při navrhování drželi přírodních materiálů, dominantou stolu se staly kožešiny a dřevo.

Společná školní prezentace je jednotným výstavním konceptem, na kterém se podílejí všechny ateliéry, které se dotýkají designu. Je jich celkem devět a je třeba dodat, že se jim podařilo nalézt společnou řeč.

"Naši studenti dostali za úkol navrhnout předměty stolování s jistou dávkou tajemství a přesahem jejich běžného funkčního určení. Vznikly tak talíře, příbory, misky, skleničky, stojany na svíčky, vázy, židle a věšáky, ale i mobilés a jiné svérázné předměty," prozradil rektor VŠUP Pavel Liška.

Expozice působí velmi celistvým dojmem. "Instalace je velmi jednoduchá, éterická. Je to pelmel předmětů, které jsou trochu zvláštní," dodává kurátor Michal Froněk.

V kolekci se ale setkáme s pár pěknými kousky, které splňují nejen užitnou hodnotu, ale mohou kandidovat i na zařazení mezi umělecká díla, a to jak svým provedením tak i výtvarným ztvárněním. Patří mezi ně mísa od Zbyňka Krulicha či křeslo od Tomáše Vargy.

Méně povedené návrhy jsou založeny na ready-made

Některé méně povedené návrhy jsou založeny na ready-made. Tento přístup dělá z umělce krále, který čehokoli se dotkne, stává se uměním. Stačí danou věc vystavit a dát jí název.

U většiny takto vzniklých děl tomu tak ale rozhodně není a je třeba je považovat spíše  za nevšední vtip, než za umění, které by mělo být předně oslavou skutečných autorových dovedností. Ready-made dnes už nikoho nepřekvapí a nenadchne, je už překonané.

Návrh stolování má představit pohled studentů na variantu stolování, která by mohla vyhovovat hostovi, jenž si na konvenční stolování nepotrpí, rád experimentuje a poznává nepoznané.

Z velkého množství přihlášených prací byly pro prezentaci vybrány nejlepší exponáty komisí, složenou z osobností designérských disciplin na škole. V porotě tak nechyběla Eva Eisler, Jiří Pelcl nebo Rony Plesl.

Vystavené exponáty byly vyrobeny ve spolupráci s českými podniky.

Kolekce bude k vidění v Miláně i v Praze

Expozici designu, architektury, skla, kovu a porcelánu pod názvem "Hostina pro návštěvu z jiného světa" naservíruje VŠUP ve dnech 14.–19. dubna 2010 v Miláně v Itálii, na výstavním místě S03, via Savona 18, Zona Tortona, Milano. Škola se tak chce poměřit s ostatními designérskými školami a upozornit na tvorbu svých studentů.

Expozici z Milána bude možné od 6. 10. do 6. 11. 2010 shlédnout v Galerii VŠUP (nám. Jana Palacha 80, Praha 1) v rámci největší výstavy designu u nás - Designbloku.

Anketa

Líbí se vám ukázky z kolekce Hostina pro návštěvníky z jiného světa?
Ano.
29,8 %
Ne.
70,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1356 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám