Hlavní obsah

Kuchyňská pracovní deska by měla být funkční, odolná i snadná na údržbu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní deska je skoro nejdůležitější součástí kuchyňské linky. Proč? Každý den je vystavena vodě, horku a spoustě ostrých předmětů, které používáme při vaření, zejména nožům. Proto by měla být funkční i hezká, ale také odolná a její údržba snadná. Na pracovní desce rozhodně nebudeme šetřit! Naštěstí máme na výběr spoustu materiálů.

Článek

Mezi klasické levnější materiály patří laminát, ale vybírat můžeme i z nákladných a odolných kamenných nebo kompozitních pracovních desek.

Když laminát, vyplatí se kvalitní desky, jež odolají vlhkosti v blízkosti myčky, dřezu i trouby. Pracovní desky se vyrábějí v tloušťkách 28 nebo 38 mm. Silnější deska je výhodnější zejména při zabudování vestavné varné desky. Při montáži je důležitá těsnost spojů kvůli možnému vniknutí vody. Také pozor při řezání otvoru na dřez nebo již zmíněnou varnou desku. V opačném případě si koledujeme o odštípnutí povrchu desky. Tyto práce raději svěříme odborné firmě!

Nejoblíbenější je laminát

Laminovanou desku tvoří vrstvená dřevotříska zalisovaná vysokotlakým laminátem. Patří mezi nejlevnější, snadno se montuje i upravuje a zaručuje kvalitní barvu v celé ploše. V laminátových deskách je velký výběr barev a dekorů od imitace kamene, přes dřevo až po abstraktní vzory. Široká je nabídka povrchových struktur v matném či lesklém provedení a výhodou je také snadná údržba.

  • Profily L, U a E jsou chráněny proti pronikání vlhkosti ze spodní strany.
  • Laminát je cenově dostupný (od 800 Kč/ bm), je tvrdý a odolný proti oděru či řezu, i když přímo na laminátové desce potraviny nekrájíme.
  • Nevýhodou tohoto materiálu jsou případné škrábance, které se nedají odstranit.

Trvanlivá i odolná keramika

Nekonečné možnosti barev a vzorů nabízejí keramické obkladačky. Na pracovní desku volíme buď glazované nebo plně slinuté standardní obklady či mozaiky. Vzhled kuchyně výrazně ovlivníme, zvolíme-li mozaikové obložení od pracovní plochy až ke stropu. Obklady na pracovní ploše jsou odolné proti znečištění, ale také vodotěsné a tlumí hluk.

  • I když jsou keramické obkladačky tvrdé, mohou prasknout nebo se rozštípnout.
  • Při spárování pracovní plochy dáme přednost spárovací hmotě v barvě obkladů.
  • Keramika patří k cenově dostupným materiálům (od 300 Kč/m2).

Hezké desky z tvrdého dřeva

Pracovní deska z kvalitního dřeva se hodí k většině kuchyňských stylů od moderních po rustikální. Při jejich výrobě se používá tzv. nekonečná spárovka, což jsou vlastně lepené špalíčky do plochy v nekonečném pásu.

Odolné je dubové nebo bukové dřevo, ale vhodné jsou i exotické dřeviny. Dřevo dodá kuchyni příjemnou atmosféru, kterou žádným jiným materiálem nenahradíme. Dřevo vyžaduje konečný povrchový nátěr. Jde o přírodní materiál, který pracuje, a proto se musí pravidelně ošetřovat voskem nebo přípravky, které odpuzují vlhkost.

  • Kvůli horší otěruschopnosti, odolnosti a stálobarevnosti je nutné nechat dřevěnou desku čas od času zbrousit, i když lehká patina dřevu sluší.
  • Cenově se dřevěné pracovní desky drží na střední hladině od cca 1000 Kč/bm.

Téměř dokonalá nerez ocel

Pro pracovní desky je nerezavějící ocel skoro ideálním materiálem. Je silná, odolává teplu, mastnotám i chemikáliím a nevyžaduje ani náročnou údržbu. Na druhé straně se poměrně snadno poškrábe a jsou na ní vidět otisky prstů i stopy po vodě. K dalším nevýhodám patří také nákladné tvarování nerezového plechu do oblých tvarů.

Cena se pohybuje od 3000 Kč/m2.

Přírodní a elegantní kámen

Dalším přírodním materiálem je kámen. Obvykle se používá mramor, jehož elegance je prověřena staletími. Naproti tomu pracovní desky z vápence se objevují v celé šíři barev a vyhovují spíš moderním stylům. Oba materiály jsou odolné vůči teplu. Mramor je studený a tvrdý, ale není tak trvanlivý jako žula. Mramor i vápenec jsou částečně nasákavé, takže musí být ošetřeny penetračním nátěrem.

Vrchol odolnosti představují žulové desky, které jsou neporézní, odolávají kyselinám i teplu.

Pozor, na žulovém leštěném povrchu jsou vidět otisky, proto je kvalitnější vybroušený povrch. Ani na žulové desce nekrájíme přímo nožem, ztupil by se! Pamatujeme také na to, že kamenné desky vyžadují kvalitní korpusy spodních skříněk, aby unesly jejich váhu. Cena kamenných desek se pohybuje od 6000 korun za běžný metr.

Uplatnění našel umělý kámen

Mezi moderní materiály se zařadil díky svým vlastnostem i tzv. umělý kámen, jehož výhodou je tvrdost, nenasákavost, pevnost a odolnost proti vysokým teplotám. Vyrábí se z nadrceného barevného kameniva a pryskyřice, která vše spojuje v kompaktní celek. Povrchy jsou beze spár a barva je obsažena v celém materiálu. Materiál lze upravovat do jakéhokoli tvaru včetně dřezů a obložení.

Umělý kámen je opravitelný, lze ho přeleštit a obnovit jeho hladkost. V tenkých deskách není náchylný k prasknutí jako kámen a vynikne v kuchyních s neobvyklými tvary desek.

K nevýhodám patří hutnější vzhled a neschopnost odrážet světlo a hlavně cena pohybující se od cca 9 000 Kč/bm, kterou ale vyváží dlouhá životnost. Mezi nejznámější patří Corian, Hi-Macs, Technistone, Polystone a další.

Sklo přidá kuchyni na dynamice

Pracovní desky jsou vyrobeny z bezpečnostního tvrzeného skla, které je mnohem pevnější a pružnější než běžná skla. Není náchylné na rozbití, výhodou této pracovní desky je její odolnost vůči chemikáliím, široká škála barev a bezporéznost, která zaručuje snadnou údržbu. Sklo je odolné vůči prudkým teplotním rozdílům vznikajícím při běžném kuchyňském provozu.

Skleněné pracovní desky existují jak v matném, tak i lesklém provedení. Sklo krásně odráží světlo a dodává kuchyni na dynamice. Hodí se do designových interiérů.

Sklo kuchyň pozvedne a vytvoří neopakovatelný vzhled prostoru, je cenově dostupné (od 4000 Kč/bm).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám