Hlavní obsah

Největší ledový hotel ve Švédsku je dětinským snem architektů

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledový hotel na severu Švédska je dětinským snem architektů, kteří se rozhodli vytvořit jednu z nekonformních staveb určenou pro pobavení. Připravili jsme pro vás obrazovou prohlídku těch nejlepších pokojů, kde se i jídlo servíruje na ledových talířích a pití podává v ledové kostce, jak jinak než s ledem.

Článek

Ledový hotel v iglú najdeme ve vesnici Jukkasjärvi. Letos se v této vesničce objevila dočasná stavba již po dvacáté. Každý rok ledové království navštíví tisíce lidí, kterým nevadí chlad a zima. Jsou i tací, kteří si nechají v hotelu uspořádat svatbu.

Historie velkého iglú začala jako výstavní síň pro francouzského umělce, který do vesničky přijel vystavit svá díla. Tehdy mělo iglú něco přes padesát metrů čtverečních.

Dnes má hotel několikanásobně větší rozlohu, rozkládá se na ploše přesahující šest tisíc metrů čtverečních a je tak největším ledovým hotelem na světě.

V listopadu 1989 jsme uspořádali první seminář o stavbě sněhových budov. První stavba vznikla rok poté, v únoru, kdy jsme hostili výstavu obrazů. První hosté přenocovali v roce 1992.
Yngve Bergqvist, zakladatel Ice hotelu

Od té doby ve vesničce každý rok vzniká Ice hotel, který má každý rok jinou podobu, ale idea zůstává stejná. Z ledu je vytvořeno vše - postel, sklenice, talíře, křesla, bar.

Zatímco venkovní teplota klesá hluboko pod nulu, v hotelu překvapivě taková zima není. Je tam cca mínus pět stupňů Celsia. Nocuje se ve speciálních spacácích, které zaručí, že se hosté nenastydnou.

Hotel se začíná stavět vždy v listopadu, kdy se železné formy na ledové kvádry zaplní sněhem ze sněhových děl. Z nich se pak vytvářejí stěny hotelu.

Pohádkovou podobu dávají hotelu různí umělci

Podobu jednotlivých místností mají na svědomí jednotliví umělci, kteří už od roku 1996 dávají místnostem osobitý ráz. Na začátku následujícího roku tak hotel bývá dokončen, jeho kapacita je přes sto hostů.

První mohou do hotelu přijíždět na začátku prosince. V průběhu března, začíná sklízení ledu a řezání ledových kvádrů, které jsou dopraveny do skladu. Na konci dubna se hotel uzavírá.

Anketa

Chtěli byste v ledové ložnici strávit noc?
Ano.
74,1 %
Ne.
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám