Hlavní obsah

Kožené sedačky nabízejí luxus i relaxaci, při dobré údržbě vydrží mnoho let

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedačka patří mezi nejoblíbenější kousky nábytku. Využívá ji celá rodina, lze na ni usadit návštěvu, ale i lenošit a relaxovat. Kdo zvolí jako potah přírodní kůži, má doma trvalou kvalitu, která mu vydrží mnoho let. Když ji ovšem správně udržuje.

Článek

Pohovka je nepřehlédnutelná a často se kolem ní v obývacím pokoji točí chod celé rodiny.

Sedačku proto vybíráme uvážlivě, nespěcháme. Určitě se vyplatí nejdříve přesně vyměřit prostor, který máme k dispozici, a teprve poté se vydat do specializovaného obchodu.

Ve studiu se nebojíme posadit se na vystavené kousky. Potřebujeme zjistit, zda nám mj. bude vyhovovat jejich výška, hloubka či nastavení opěráku zad. Stejně tak si na stojanech pečlivě prohlédneme vystavené vzorky kůží. Liší se cenou, kvalitou, trochu jiná je i údržba. S konkrétním výběrem nám ale dobře poradí odborníci. Informujeme je, jak velký prostor máme k dispozici, zda máme doma zvíře, malé děti, co od sedačky očekáváme, jak často se bude používat, jak máme zařízenou místnost, ve které bude umístěna.

Sedačka není za kačku

Kožená pohovka je velká investice a měla by nás uspokojit ve všech směrech. Stylem, tvarem, barvou, typem použité kůže. V obytném prostoru, který je často propojený s kuchyní a jídelnou, musí ladit s ostatními kusy nábytku, typem kuchyňské linky, svítidly, malbou na stěnách, podlahovou krytinou.

V současné době jsou trendem spíše sedačky nižší a hlubší, jednoduše „válecí“. Vzorně usadit návštěvu může být problém, stejně tak bude méně vyhovovat starším lidem. Proto jsou stále více oblíbené sedačky, které mají zároveň i možnost zádového zvedání (lépe jsme v sedu opřeni, snižuje se tím i hloubka sedáku). V případě, že chceme spíše ležet a číst knížku, opěrku zasuneme zpět dozadu.

Odborníci potvrzují, že klienti více preferují sedačky hranatějších tvarů, volí jednoduchost, odlehčenost (pohovky stojí na kovových nožkách). V barvě dáváme přednost sněhově bílé, která se bezvadně kombinuje s ostatním vybavením, nebo naopak odvážnější červené, fialové. Krémové odstíny, které kralovaly mnoho let, jsou nyní na ústupu.

Pohovky zabírají poměrně dost místa a opravdu velkou rohovou si může dovolit málokdo. Možností je tedy zakoupit dvou- nebo trojsedák v kombinaci do tvaru písmene L a sedačku navíc dovybavit taburety na kolečkách. Když na nich zvolíme potahovou látku shodnou se samostatnými polštářky sedačky, vytvoříme zajímavou kolekci.

Pravidelná údržba se vyplatí

Kožená sedačka může být v provedení tzv. protecta nebo natural.

Provedení protecta znamená, že jde o pohovku pokrytou tenkou ochrannou vrstvou, která kůži chrání před skvrnami od nápojů, oleje, kosmetiky, jídla. Nečistoty snadno odstraníme roztokem vlažné mýdlové vody. Sedačky protecta doporučujeme pro rodiny s malými dětmi, kde jsou menší katastrofy na denním pořádku. Zhruba po roce a půl až dvou letech je dobré ochrannou vrstvu obnovit (v prodejně zakoupíme čisticí sadu na kůži, která ochranný prostředek obsahuje).

Provedení natural označuje kožené sedačky přírodního typu, které ochrannou vrstvu nemají. Patří mezi ně i typ nabuk, který poznáme podle sametového efektu na povrchu (je způsobeno velmi jemným leštěním). Tyto sedačky jsou choulostivější na zacházení. Mají ale přírodnější vzhled, zjevnou žilnatost, zrnitost, patinu, rozdíly v barvě. Je to ale známka vysoké kvality a mnozí si takových odlišností, které vytváří sama příroda, hodně cení.

V případě polití tekutinou odstraníme skvrnu bílou jemnou utěrkou nebo absorpčním papírem. Povrch kůže nesmíme v tomto případě namočit (nedoporučuje se mýdlová voda), na skvrnu příliš netlačíme, třeme ji od vnějšího konce do středu.

Pět dobrých rad

  • Koženou pohovku umístíme nejméně 50 cm od zdroje tepla, např. radiátoru, krbu. Jinak dojde k vysušení kůže a jejímu popraskání.
  • Pohovku nevystavujeme přímému slunci nebo silným lampám. Může dojít k vyblednutí barev.
  • Kůži po očištění nikdy nesušíme na přímém slunci nebo fénem na vlasy.
  • U kožené sedačky protecta neváháme investovat do čisticí sady na kůži (stojí zhruba 900 Kč). Balíček obsahuje odstraňovač inkoustu, čistič kůže a prostředek k ochraně kůže.
  • Levnější kůže (jsou slabší) se hodí na taburety, které se tak často nepoužívají. Pro rodiny s dětmi jsou ideální přírodní kůže, ale uměle ražené, které jsou odolnější a snadno se udržují.

Připraveno ve spolupráci s firmou Natuzzi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám