Hlavní obsah

Smetí i staré harampádí lze proměnit v zajímavý designový kousek

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recyklace, ekologie, zelená energie - nejžhavější hity v bydlení. Recyklace starých materiálů už ale nemusí pouze značit dobrou vůli bez jakéhokoliv stylu, na trhu najdete i velmi pěkný nábytek a doplňky.

Článek

K výrobě designových doplňků mohou posloužit i ty nejobyčejnější předměty, které najdete na každé skládce. Důkazem může být lustr vyrobený z bubnu odstavené pračky. To ale na první pohled nepoznáte, až po bližším ohledání zjistíte, že zářící svítidlo promítající na stěny odlesky jako diskotéková koule, ještě nedávno otřásalo špinavým prádlem.

Ze starého šrotu se vyrábí nejrůznější nábytek i doplňky. Neuvěřitelně retro a zároveň moderně působí například lampy ze starých řeznických vah nebo na svítidlo předělaný šicí stroj. Opravdovým unikátem je potom bar umístěný ve starém klavíru, v jehož horní desce jsou zabudována světla. Využít se dá skutečně vše, ať již torza starých předmětů, nebo rovnou celé kusy, které po restauraci vypadají rovněž skvěle.

Plastová brčka a PET lahve

V materiálech se ale fantazii meze nekladou, což potvrzují výrobky Scotta Jarvieho, který používá plastová brčka. Z deseti tisíce umělohmotných slámek například poskládal vynikající duhové křeslo. Ze stejného materiálu vytvořil i funkční kruhovou lampu.

Polský designér Pawel Grunnert se také nechal inspirovat plastem a vytvořil křeslo z PET lahví. Rozvětvené podstavce lahví slouží zároveň jako masážní povrch.

Grunnert se ale daleko častěji specializuje na přírodní materiály. Pod jeho rukama se otep roští dokáže změnit v křeslo i stůl. Schody z masivu obalené kůrou zase vypadají, jako by v obýváku přímo vyrostly. Designér se nevyhýbá žádnému roští, slámě ani hlíně. Je téměř stoprocentně ekologický.

Pokud nechcete haraburdí pustit přímo do svého interiéru, ozdobte alespoň zahradu, velmi oblíbené jsou v současnosti kovové příšerky seskládané z kovošrotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám