V početnějších rodinách používáme nádobí každý den. Je nepostradatelné, a proto je důležité dobře vybrat hrnce a pánve hlavně kvůli správné tepelné úpravě potravin. Pro běžné vaření stačí pořídit si základní sadu nádobí v počtu tři až pět kusů v různých velikostech.

Integrovaný systém Zepter se skládá z nádobí na vaření, misek, servírovacích mís, cedníků, struhadel a košíků, které lze vzájemně optimálně kombinovat.

Integrovaný systém Zepter se skládá z nádobí na vaření, misek, servírovacích mís, cedníků, struhadel a košíků, které lze vzájemně optimálně kombinovat. Například hranatá pánev Quadra s členitým dnem se hodí pro všechny úpravy masa, je ideální na zdravé grilování a pečení bez tuku, má dvě ucha a je k dispozici ve třech velikostech.

FOTO: archiv firmy Zepter

Samozřejmě záleží na frekvenci vaření i počtu členů domácnosti. Nechceme-li trávit při vaření všechen volný čas, doplníme základní sadu např. o rychlovarný papiňák, pánev wok, parní hrnec nebo kupodivu o tzv. pomalý elektrický hrnec.

Vyplatí se, když se zaměříme na značkové výrobky, porovnáme ceny a nakonec si zvolíme takové hrnce, které nám budou vyhovovat po všech stránkách. I u nádobí platí přímá úměra: od laciných hrnců nečekejme žádné zázraky, ať už jde o kvalitu uvařeného jídla, jejich životnost nebo údržbu. V případě, že si nejsme volbou nádobí jisti, poradíme se s odborníky v prodejně.

Nový parní hrnec Alu HD 9160 nabízí mj. přípravu v páře už při 80 °C či funkci Flavour Booster pro zvýraznění chutí suchými i tekutými ochucovadly (4199 Kč).

Nový parní hrnec Alu HD 9160 nabízí mj. přípravu v páře už při 80 °C či funkci Flavour Booster pro zvýraznění chutí suchými i tekutými ochucovadly (4199 Kč).

FOTO: archiv firmy Philips

Na výběr máme

Nerez - nádobí z pravé nerezi 18/10 je praktické, dobře se používá, je odolné a snadno se udržuje. Uvaříme v něm všechny druhy jídel téměř na každém spotřebiči. *Měď - nádobí by mělo být uvnitř z nerezové oceli 18/10. Je sice drahé, ale vydrží mnohem déle než nádobí uvnitř z cínu. Hodí se pro všechny druhy spotřebičů.

Litina - nádobí, které prověřil čas. Je sice těžké, ale pokrmy v něm vydrží dlouho teplé. Hrnce se dají použít i na pečení v troubě. Litinové nádobí je vhodné pro sporáky plynové i elektrické. * Smalt - oblíbené nádobí, které se hodí pro všechny typy sporáků. Je dekorativní, ale nevede teplo rovnoměrně. Jídlo se rychle pálí a hrnec se snadno poškodí, zejména když upadne. Nádobí se smaltovaným dnem vyžaduje keramickou varnou desku.

Nádobí z ušlechtilé chromniklové nerezové oceli CrNi 18/10, ekologického materiálu, který se snadno udržuje, nemění své vlastnosti, neoxiduje a je téměř nezničitelné. Varné nádoby jsou vybaveny patentovaným, 10mm akutermickým dnem.

Nádobí z ušlechtilé chromniklové nerezové oceli CrNi 18/10, ekologického materiálu, který se snadno udržuje, nemění své vlastnosti, neoxiduje a je téměř nezničitelné. Varné nádoby jsou vybaveny patentovaným, 10mm akutermickým dnem.

FOTO: archiv firmy Zepter

Keramika - nádobí, které si nachází v současné kuchyni své místo. Nepřipaluje se a snadno se udržuje. Je dekorativní, ale nešíří teplo rovnoměrně. Je porézní, snadno se láme a drží se v něm dlouho pachy. Nehodí se pro indukci.

Teflon - nádobí donedávna hodně používané. Při správné teplotě vaření vydrží nepoškozené, ale vysoký žár mu nesvědčí. Vede teplo rovnoměrně, ale obtížně se udržuje a snadno se poškodí. Nepoužívá se při vaření na indukci a omezeně na plynovém sporáku.

Hliník - nádobí z tohoto materiálu se pro každodenní používání v kuchyni nehodí. Hliník šíří teplo rovnoměrně, ale snadno oxiduje, deformuje se a je porézní. Pokrmy se v něm připalují a ani údržba hrnců není jednoduchá. Vhodnější je kombinace hliník - teflon.

Hrnce VariaNova z pravé nerezi 18/10 s celokovovými úchyty, vhodné do trouby i myčky. Sendvičové dno vyhovuje sporákům: sklokeramickému, elektrickému, plynovému, indukčnímu. Sada: čtyři hrnce s poklicemi nerez/sklo (9990 Kč).

Vlevo: hrnce VariaNova z pravé nerezi 18/10 s celokovovými úchyty, vhodné do trouby i myčky. Sendvičové dno vyhovuje sporákům: sklokeramickému, elektrickému, plynovému, indukčnímu. Sada: čtyři hrnce s poklicemi nerez/sklo (9990 Kč).

Vpravo: Vaření v rychlovarném hrnci Sicomatic® ušetří až 70 % času a 30-60 % energie. Hodí se i pro zavařování, k přípravě dětských výživ i pro sterilizaci. Disponuje dvěma na sobě nezávislými bezpečnostními ventily.

FOTO: archiv firmy Silit

Ocel - nádobí se používá nejčastěji v kombinaci s hliníkem, který tvoří silné dno a dobře rozvádí a udržuje teplo. Hodí se na plynové i elektrické sporáky. Ocelové nádobí s měděným dnem je vhodné na keramickou varnou desku. Ocel je pevná, ale rezaví, je náročná na údržbu.

Varné sklo - nádobí je praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct, uložit ho do mrazáku a ohřívat v něm pokrmy v mikrovlnce. Snadno se rozbíjí a jídlo se připaluje, takže je údržba náročnější. Časem se z vnější strany zabarví.

Titan - nádobí je na rozdíl od klasické litiny v našich domácnostech novinkou, ale s podobnými vlastnostmi. Udrží jídlo dlouho teplé a hodí se pro všechny spotřebiče.

Sklokeramika - moderní nádobí, které se používá hlavně na sklokeramické varné desky a na elektrické plotýnky. Předností je jeho snadná údržba a vodivost tepla.

Elektrický tlakový hrnec IDA vaří a bez víka i smaží. Vaří tradiční pokrmy z masa včetně polévek a omáček i přílohy v malém množství vody. Skládá se z vnitřní nádoby o objemu 5 l se silnou teflonovou vrstvou, vnější nádoby a víka.

Vlevo: Elektrický tlakový hrnec IDA vaří a bez víka i smaží. Vaří tradiční pokrmy z masa včetně polévek a omáček i přílohy v malém množství vody. Skládá se z vnitřní nádoby o objemu 5 l se silnou teflonovou vrstvou, vnější nádoby a víka (Able Electric)

Vpravo: Litinový hrnec a pekáč v jednom - udrží teplo, rovnoměrně ho rozvede po celém prostoru. Pokrmy tak jsou zahřívány ze všech stran. Objem 4,8 l, 1500 Kč (Tchibo).

FOTO: archiv firem Able Electric a Tchibo