Hlavní obsah

Moderní komody ozdobí interiér, jsou praktické i elegantní

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komody se v interiérech objevují stále častěji. Už to nejsou jen prádelníky se zásuvkami, které se vyjímaly v ložnicích našich babiček, ale obyčejné i exkluzivní kusy nábytku.

Článek

Současné komody jsou nejen ozdobou interiéru, ale podtrhují celkový výraz místnosti. Navíc jsou praktické, protože nacházejí uplatnění v jakémkoli pokoji, od ložnice přes obývací či dětský pokoj po předsíň a jídelnu. Mají spoustu zásuvek a přihrádek, do nichž se vejdou věci různých rozměrů. Ve srovnání se skříněmi se snadno otevírají a zabírají méně místa.

Přihrádky a zásuvky

Co by to bylo za komodu, kdyby neměla potřebný úložný prostor? Ať už to jsou oblíbené komody z přírodního dřeva, které díky velkému prostoru lehce nahradí skříň ve studentském pokoji, nebo stylová komoda se zrcadlem, suplující v ložnici toaletku. Není vyloučeno, že množství zásuvek a přihrádek přivítáme i ve svých pracovnách.

Do komody naskládáme téměř všechno, ale využijeme i horní plochu na odkládání knih nebo dekorativních předmětů. V ložnici do komody uložíme drobné oblečení, v jídelně sadu porcelánu či nádobí a prostírání, v obýváku na ni postavíme televizi nebo vázu s květinami.

Rozmanité tvary

Ať už si pořizujeme komodu do zařízeného nebo nového bytu, dopřejme tomuto kusu nábytku dostatečný prostor. Může být ale i součástí volně postavené nebo kompaktní nábytkové sestavy.

Moderní komody tvoří tři základní typy: kvádrovité, elipsovité a plastické.

  • Kvádrovité komody osloví hlavně lidi praktické, kteří dávají přednost pravoúhlým tvarům.
  • Komodu s elipsovitým vzhledem si vyberou lidé s velkou fantazií a smyslem pro harmonii.
  • Plastickým komodám dají přednost ti, kteří si potrpí především na estetiku bydlení.

Výběr velikostí

Mimo skříněk širokých 50 nebo 75 cm se třemi nebo šesti zásuvkami jsou k dostání i 150 cm široké komody s plnými nebo průhlednými dvířky. Většina výrobců nabízí i komody na zakázku, ale i v přímé nabídce se setkáme s atypickou výškou a s dvířky roletovými, křídlovými, výklopnými či výsuvnými.

  • Rovněž vnitřní výbava komod se dá objednat podle individuálních potřeb.
  • Komody bývají vybaveny úzkými i širokými policemi či zásuvkami.
  • Ozdobným prvkem každé komody jsou úchyty, které se doplňují s kovovými profily podnože skříněk.

Přírodní materiál

Výrobci nábytku používají při výrobě komod výhradně masivní dřevo. U kusů severského typu je to především borovice, smrk a buk, u luxusních komod pak mahagon, teak, hruška a bříza nebo přírodní dýha, které se zdobí mramorem, mosazí a pískovcem.

Protože se dřevo moří ve škále barev od ořechu přes třešeň po eben a spoustu dalších exotických dřevin a povrchově se dále upravuje, záleží jen na nás, jestli si vybereme matný lak, módní vysoký lesk, starou patinu nebo jejich kombinaci. Takový povrch snižuje možnost poškrábání nábytku a zajišťuje barevnou stálost.

Na své si přijdou výrobci i milovníci replik starožitných kusů, které ozdobí moderní i stylový interiér. Výjimkou nejsou ani netradiční materiály jako sklo nebo kov. Efektní je také kombinace obou materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám