Hlavní obsah

Speciální okenní fólie zpříjemní parné dny v kanceláři i doma

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekají nás nejkrásnější měsíce v roce. Nasát energii ze sluníčka je potřeba. Velké horko v létě ale dokáže být i nepříjemné. Kdo není zrovna u vody nebo s drinkem v ruce pod slunečníkem, ale třeba za okny kanceláře, tak doslova trpí. Jednoduchým a levným řešením je instalace protisluneční fólie na sklo okenní tabule.

Foto: archiv, Právo

Protisluneční fólie interiér chrání před přímými slunečními paprsky. Dokážou zadržet až 80 % slunečního záření a brání tak přehřívání místností.

Článek

Protisluneční fólie jsou vhodné především tam, kde není zabudovaná klimatizace. Tam kde naopak zabudovaná je, fólie sníží náklady na provoz a zabrání pronikání přímých slunečních paprsků (sníží prostup tepla až o 80 %).

Jestliže nechceme pořizovat drahou a na provozní náklady náročnou klimatizační jednotku, postačí fólie v kombinaci s malou přenosnou klimatizací. I tak se vložená investice brzy vrátí.

Dvě varianty

Protisluneční fólie se prodávají ve dvou variantách: vnitřní (interní) a venkovní (externí). Výběr vnitřní nebo venkovní fólie je závislý na druhu zasklení oken. Na jednoduchá skla se používají fólie vnitřní, venkovní fólie jsou určená pro dvojskla nebo trojskla.

Oba typy fólie lze použít na všechna provedení stávajících oken, nejsou nutné výměny oken nebo stavební úpravy. Fólie nám nainstaluje profesionální firma, včetně přípravy podkladu, který musí být čistý.

Vybíráme jen to nej

  • Protisluneční fólie rozptylují světlo a dodávají oknům kovový vzhled.
  • Design fólií je různý: prodávají se v několika odstínech (např. stříbrná, šedá, zelená) a tmavostech (15-70 %).
  • Čím je fólie sytější (tmavší), tím větší je protisluneční účinek.
  • Všechny fólie jsou vybaveny UV filtrem, takže chrání textilie, nábytek i malby v interiéru před částečným vyblednutím. Rovněž mají na povrchu vrstvu odolnou proti poškrábání.
  • Je jasné, že fólie jsou vlivem tepla silně namáhány, proto určitě koupíme kvalitu, která vydrží. Fólie s podezřele nízkou cenou se po čase začnou z oken odlupovat a ztrácet barvu.
  • Proto se obloukem vyhneme všem pochybným prodejcům a raději si vybereme profi firmu s dobrou referencí.
  • Běžná cena protisluneční fólie včetně instalace se pohybuje okolo 950 Kč za metr čtvereční.

Šest důvodů pro protisluneční fólii

1. Zabraňuje přehřívání interiéru.

2. Příjemně rozptyluje světlo.

3. Zajišťuje soukromí.

4. Snižuje náklady na klimatizaci.

5. Působí jako tepelná izolace v zimních měsících. Dokáže zadržet až 20 % unikajícího tepla.

6. Zadržuje UV záření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám