Hlavní obsah

Bezpečnostní dveře se stávají běžnou součástí domu

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás začíná uvažovat o bezpečnostních dveřích až po vykradení bytu nebo sousedů. Ale to už bývá pozdě. Nebo skoro pozdě. Bezpečnostní dveře bychom si měli do domácnosti pořizovat jako první věc.

Článek

Obstarání vstupních nebo vchodových dveří není dnes nijak složité. Zaběhlým společnostem s dostatečně velkou praxí stačí doslova jen zavolat a požádat o bezpečnostní dveře. Firma vyšle techniky a ti s námi na místě vše proberou, vše si změří a ověří.

Jak vybrat správnou firmu

  • Volíme jen takovou, která dodává certifikované dveře.
  • Zajímáme se o její další služby. Nabízí-li servis 24 hodin, ať již pro eventuální opravu dveří, nebo pro otevření zabouchnutých dveří či výměnu zámku v případě ztráty klíčů, je to záruka, že informace o zabezpečení našeho domova nebudou putovat nikde z ruky do ruky. Zůstanou jen u jediné firmy.
  • Čím delší je historie firmy, tím jistější máme záruku, že společnost za pár let nezkrachuje a my nebudeme muset složitě hledat náhradní servis ke svým dveřím.
  • Nikdy nepodceňujme význam osobního kontaktu! Jednání zástupců firmy symbolizuje přístup celé společnosti ke klientům.

FOTO: archiv firmy Adlo

Co má umět technik

Vždy je dobrým ukazatelem, když firma pošle vlastního technika, který by se měl umět prokázat jako její zaměstnanec. Tím si rovnou ujasníme, zda přišel opravdový řemeslník, nebo tipař. Technik musí umět posoudit, zda potřebujeme jen vyměnit dveře, nebo i zárubně (jejich kvalita musí odpovídat potřebám bezpečnostních dveří, proto musejí být mj. z kvalitní pevné oceli).

Musí umět doporučit, jaký typ dveří a v jakém provedení bude speciálně pro nás ideální. Měl by nám umět poradit, které věci jsou pro nás nezbytné, a naopak nás odradit od výmyslů, které by nám zakázku zbytečně prodražily.

Příprava na praktické otázky

První, nač se nás technik zeptá, je míra zabezpečení (třída bezpečnosti), kterou od dveří očekáváme nebo kterou od nás požaduje pojišťovna. U bezpečnostních dveří se nejběžněji rozlišuje šest tříd, přičemž první představuje nejnižší a šestá nejvyšší míru zabezpečení.

  • Pro byty a rodinné domy se používají dveře druhé, třetí a čtvrté třídy. Rozdíl mezi nimi spočívá především v počtu jisticích prvků (čepů).
POZOR
Ne vždy více čepů znamená větší bezpečnost! Důležité je jejich uspořádání a celkové provedení dveří.

V případě dveří k rodinnému domku se nás určitě zeptají, zda si přejeme dveře s přerušeným tepelným mostem, tedy takové, které budou kromě jiných funkcí i tepelně izolovat a zabraňovat tak energetickým ztrátám unikajícím z interiéru domu. U vstupních dveří do bytu si zjistíme možnosti zvukotěsné izolace, abychom nebyli rušeni hlukem z chodby.

Vyřešení designu

Po ujasnění technických náležitostí se můžeme pustit do nejpříjemnější části výběru bezpečnostních dveří -do volby vzhledu.

  • Na výběr máme spoustu materiálů, barev a profilů. Od kvalitních plastů přes masivní dřevo až po např. nerez plechy. Povrch lze nechat čistě hladký i s profilem. I bezpečnostní dveře můžeme mít částečně prosklené.
  • Pro širší vstupní otvor nabízejí firmy bezpečnostní dvoukřídlé dveře, pro zachování dostatku světla i komplet dveří s horními a bočními světlíky, přičemž vše je sladěno tak, aby celek působil elegantně.
  • Zoufat si nemusejí ani obyvatelé v historických zástavbách. Bezpečnostní dveře mohou být buď věrnou kopií původních historických dveří, nebo poslouží jako základ a vlastní bezpečnostní ocelový skelet se k nim přichytí z vnitřní strany a vkusně se zakryje.
  • Obecně platí: vnější a vnitřní části dveří se mohou lišit. Vnější část směřující do chodby necháme v takovém provedení, které bude ladit s dveřmi sousedů na patře, abychom zbytečně nepoutali pozornost. Stranu směřující do bytu necháme zhotovit tak, aby odpovídala stylu interiéru.

Co mluví o kvalitě provedení

  • Konstrukce skeletu je provedena z masivní oceli. Ne z profilovaných plechů. Rovněž tak je celoplošně zakryta z obou stran ocelovými plechy. Proto jsou bezpečnostní dveře tak těžké.
  • Počet, způsob provedení a rozmístění čepů.
  • Způsob zavěšení v pan tech. Kvalitní dveře mají panty tak, aby bylo možné polohu křídla ještě po zavěšení mírně poupravit (např. kvůli vyššímu koberci, o který by drhlo).
  • Bezpečnostní třída jednotlivých částí dveří (dveře, kování, vložka) si musí vzájemně odpovídat.

Kolik to bude stát

Technik společnosti, která nám dveře dodá (je ideální, když je firma přímo výrobcem) by měl být již po první návštěvě u nás schopen vypočítat cenu zakázky. Informace o cenách před jeho návštěvou některé firmy nepodávají. Je to kvůli nedostatku informací. Teprve při znalosti rozměrů dveří, kvality zárubně, vybraných materiálů, bezpečnostní třídy a dalších doplňků lze vypočítat cenu konkrétní zakázky.

Počítejme s tím, že nejprodávanější dveře (které si zákazníci pořizují nejvíce do paneláků) bez zárubní a bez elektroniky přijdou na částku od 20 000 Kč výše.

Ukaž mi prst

Budoucnost v oblasti zamykání dveří představuje čtečka otisku prstů. Je připojena k motorové vložce, kterou při shodě prstu a uloženého otisku odešle signál k otevření dveří.

Chytře naprogramovaná čtečka umožňuje uložit otisky prstů všech členů rodiny a dalších oprávněných osob, zároveň se průběžně učí drobné změny, ke kterým na našich prstech s postupem času dochází. Nemůže se tedy stát, že dveře nevpustí do bytu dítě pouze proto, že mu vyrostl prstík. Inteligentní čtečka je schopná vstřebat fakt, že jsme se do prstu řízli, anebo že jsme se právě vrátili z plavání. Pro případ výpadku proudu je systém opatřen záložním zdrojem a klíčem.

  • Velikou předností motorové vložky je fakt, že dveře se po každém otevření samočinně zamknou. V praxi i pro pojišťovny totiž platí pravidlo: Bezpečnostní dveře jsou tehdy bezpečné, jsou-li zamčené.
  • Otevírání pomocí pouhého přiložení prstu na čtecí plošku je nejen pohodlné, ale patří k nejbezpečnějším vůbec. Při otevírání dveří třeba dálkovým ovladačem je možné z něj vycházející kód odchytit. Čtečky karet a čipů pak z hlediska bezpečnosti narážejí na nutnost mít kartu při sobě a s tím související riziko její ztráty či odcizení.
  • Systém pro otevírání dveří otiskem prstu nás vyjde zhruba na 38 000 Kč + DPH ve výši 9 či 19 % (závisí na rozloze obytných částí domu či bytu).

Kamera místo kukátka

Místo kukátka můžeme mít do dveří zabudovanou kameru. Její obraz lze vyvést na displej domovního telefonu, ale také do televize a počítače. Nemusíme pak ve chvíli, kdy někdo zvoní, vstávat od rozkoukaného filmu či rozdělané práce na počítači, ale jen zapneme pohled před dveře a víme, zda je vůbec nutné k nim chodit.

  • Barevná kamera vyjde na zhruba 4000 Kč + DPH ve výši 9 či 19 %, v závislosti na rozloze obytných částí bytu či rodinného domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vchodové dveře jsou vizitkou majitele bytu

Vchodové dveře jsou první věcí, která upoutá pozornost návštěvy a to jak v dobrém, tak ve špatném smyslu. Kromě dokonalé funkčnosti a elegantního vzhledu...

Jak na výměnu bezpečnostního kování dveří

Okolnosti nás občas donutí vyměnit dveřní bezpečnostní kování. Nákup nových klik může proběhnout hladce, ale i tady na nás číhá několik úskalí. Víte, jak na...

Výběr článků

Načítám