Hlavní obsah

Futuristické sloupy vysokého napětí na Islandu mají podobu svalů, šlach a žil

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový design sloupů vysokého napětí připomíná sci-fi, moderní materiál a netradiční vzhled upoutává na první pohled. K nám zatím tento trend nedorazil, ale kdo ví, možná si již brzy získá své fanoušky. Navrhl je architekt Dietmar Koering na Islandu.

Článek

Sloupy, které Dietmar Koering navrhl jsou  vysoké 17 až 32 metrů jsou pro něj něco mezi věží a sochou, která má zpestřit krajinu na Islandu. Při jejich návrhu se architekt nechal inspirovat tvary lidského těla. Sloupy tak mají podobu svalů, šlach a žil. Navrženy jsou ekologicky, má je pokrývat samočistící vrstva.

Výroba sloupů není podle Koeringa příliš složitá, ale je fyzicky náročná. S pomocí frézování je nicméně možné sloupy vyrábět sériově.

Před výrobou sloupů je ale třeba vědět přesné rozměry sloupu, důležitá je také zeměpisná šířka a délka, kde se sloup nalézá. Podle toho pak vzniká designově jedinečný předmontovaný kousek, který má zpestřit ráz krajiny.

FOTO: archiv Arphenotype

Dietmar Koering ze studia Arphenotype vyučuje architekturu v Londýně, futuristické návrhy a inspirace organickými formami jsou pro něj typické. Tyto sloupy vytvořil v rámci designového klání, jehož cílem bylo najít novou a nevšední podobou pro elektrické vedení na Islandu.

Anketa

Dovedete si představit, že by takové sloupy vysokého napětí stály v ČR?
Ano
87,3 %
Ne
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7717 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám