Hlavní obsah

Moderní doplňky do kuchyně usnadní vaření v italském duchu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky profesionálním pomocníkům, jakými jsou pec na pizzu s kamennou pečicí deskou, struhadla na parmezán nebo mlýnek na pesto, se nyní italský šarm a chuť natrvalo zabydlí i ve vaší kuchyni.

Článek

Vyplatí se pořídit si pec na pizzu s kamennou pečicí deskou, aby byla pizza výjimečně křupavá. Typickou křupavost lze totiž dosáhnout pouze na desce s porézním povrchem.

Pizza se peče přímo na podkladu, který akumuluje teplo, přebytečná vlhkost je pohlcena kamenným povrchem a těstový základ získá vynikající křupavou kůrčičku, zatímco vršek pizzy zůstane šťavnatý. Vhodná je na pizzu domácí výroby i na kupovanou mraženou pizzu.

V kuchyni, ve které je vaření těstovin činností číslo jedna nesmí chybět poklička s otvory pro unikání páry a cezení. Dobrou službu udělá i speciální vložka na cezení těstovin, kterou vložíte rovnou do hrnce.

Chybět by vám také nemělo struhadlo na parmezán, který je v italské kuchyni jako doma.

Parmezán nesmí chybět

Je nedílnou součástí řady italských receptů. V nich je upravován tepelně, velmi dobře se rozpouští, nebo na jemno nastrouhaný je dodán do pokrmu extra. Hodí se tedy do do polévek, na těstoviny, do zeleninových jídel, do celé plejády omáček i na masa.

Pochutnáte si i na kostičkách tohoto sýra s kapkou balzamikového octa. Podávejte jej pak třeba s olivami, ciabattou a se sklenkou dobrého vína. Pravý parmezán se podává nakrájený na menší štěpinky, jeho různé náhražky ale vyniknou i nastrouhané na velmi jemné plátky.

V italské kuchyni nesmí chybět ani olivový olej, používejte ho co nejčastěji a pořiďte si na něj co největší lahev. Můžete jej klidně nalévat z lahve od vína, stačí na ni pořídit speciální nálevku.

S moderními doplňky do kuchyně bude vaření v italském duchu radost. Nejdůležitější ale je, že takové vaření je zdravé, a tak si můžeme pochutnávat bez výčitek svědomí.

Tip na čerstvé pesto:

  • vhoďte do mlýnku hrst piniových ořechů, čerstvé bylinky - bazalku, oregáno aj.
  • přidejte pět lžic olivového oleje, špetku soli a pár kostiček parmezánu
  • několikrát zatočte a je hotovo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám