Hlavní obsah

Interiérové doplňky a stylové nádobí se vyrábí i z pet lahví

Novinky, tnk

Co se starými pet lahvemi? Můžeme je vyhodit nebo dát k recyklaci nebo z nich vytvořit něco úplně nového. Představíme vám umělecké kousky, které byly vyrobeny z pet lahví. Můžete z nich vyrobit stylový květináč nebo i nádobí. Chce to jen trochu vynalézavosti.

Článek

Nádobí z recyklovaných lahví vytvořil třeba designér René Šulc. V létě létě 2001, kdy se zúčastnil Vitra Workshopu ve Francii pod vedením belgického designéra Maartena van Severena. Zadání bylo stolování a související předměty.

Inspiroval mě elegantní tvar plastové láhve od jedné francouzské minerálky, a asi také snaha o určitý způsob recyklace PET láhví.
designér René Šulc

Součástí zadání bylo, aby se designér z takového nádobí a s jeho pomocí i najedl. Podle Šulce to šlo. Říká ale, že se mu plastové nádobí obecně moc nelíbí.

René Šulc zrecykloval láhev od sodovky a vytvořil z ní lžíce. Pak se s nimi najedl, prý mu chutnalo.

FOTO: archiv designéra Reného Šulce

To, že navrhl tento set byla podle něj spíš snaha nějak znovu využít materiál. Říká, že plastové nádobí má člověk spojené spíš s jídlem někde u stánku, kdy se nádobí po použití prostě vyhodí, dál to pak nikdo neřeší.

.: Tohle napadlo asi každého, vzít starou ošklivou lahev a ještě k něčemu ji použít.

.: Tohle napadlo asi každého, vzít starou ošklivou lahev a ještě k něčemu ji použít. FOTO: archiv designéra Reného Šulce

Z recyklovaných plastů se dnes vyrábí různé designové kousky do interiéru. Jejich využití je velmi mnohostranné, vznikají třeba designově zajímavá křesla nebo barevně netradiční dveře.

.: Křesílko vyrobené z recyklovaného plastu.

FOTO: smile plastics, Isabelle Moore

Kaktusy vzniklé z pet lahví

Prací s pet lahvemi se zabývá i sochařka Veronika Richterová, přetváří je do různých podob. V současné době svou tvorbu vystavuje spolu s instalací unikátní sbírky domácích i zahraničních vzorků pet lahví. Její tvorba je hravá a veselá. Nevěřili byste, co všechno se z pet lahví dá vytvořit. "Na PETu mě fascinuje široká škála barev, možnost vrstvení a zacházení se světlem jako u skla a nesmírné bohatství tvarů. A dostupnost,“ výtvarnice Veronika Richterová

 Prvním autorčiným pet-artovým objektem byl lustr z přibližně šedesáti čirých pet lahví. V různém sledu pak následovaly kytky, langusty, aj.

Lustr z pet lahví Richterovou nadchl, pokračovala tvorbou pohárků.

FOTO: www.gallery.cz

Pet lahve si tato výtvarnice vybírá kontejnerech s tříděným odpadem, nepřestává jí fascinovat, kolik už je různých typů a barev, a přitom samozřejmě stále hledá něco nového.

Vtipná lampička z recyklovaného plastu.

FOTO: www.gallery.cz

Náměty hledá Richterová v přírodě, v každodennosti nebo v kulturách cizích národů. Na výstavě je tak možno spatřit gigantického pavouka, sérii kaktusů, jednotlivé kusy nábytku či objekty odkazující k tradiční africké kultuře.

Na výstavu si můžete zajít do pražského Českého centra v Rytířské ulici 31, Praha 1. Otevřeno mají od úterka do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu od 12 do 18 hodin, vstup je volný. Pro školky je třeba připraven i workshop, na kterém se bude tvořit z pet lahví.

Reklama

Související témata:

Související články

Myčka - nová nejlepší kamarádka

Myčka nádobí patří k těm nejsympatičtějším domácím pomocníkům, zbavuje nás jedné z nejúmornějších domácích povinností. Stačí otevřít dvířka, naskládat nádobí...

OBRAZEM: Kuchyňské doplňky

Barevnost kuchyně může zajímavě podtrhnout i několik drobností. V bílé kuchyni nebo v kuchyni s dekorem dřeva to budou hlavně barevné doplňky, které tyto...

Výběr článků

Načítám