Hlavní obsah

OBRAZEM: Design vládne i vypínačům a zásuvkám

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není vypínač jako vypínač, jak se může na první pohled zdát. Vypínače se liší nejen designem a barvou, funkčností, výkonem, způsobem ovládání, bezpečností, komfortem, ale i montážní hloubkou. Do bytů v panelových domech patří speciální vypínače a zásuvky s nižšími montážními krabicemi.

Článek

To neznamená, že do panelu nelze vyhloubit otvory pro instalaci větších vypínačů. Moderní vzhled se ale vyznačuje právě lehkostí a nová generace spínačů dokonale plochými tvary, jež dovolují namontovat přístroje tak, že téměř splývají s povrchem stěny.

.: Elegantní retro ovládání světel respektuje i klasický interiér (série Axolute, Legrand).

Zato konstrukce cihlových domů dovoluje použít jakékoli vypínače s hlubšími montážními krabicemi. V tomto případě už sázíme více na design než na technické možnosti.

Aby nedocházelo při jejich neodborné montáži k úrazům elektrickým proudem nebo ke zničení elektrických rozvodů ve stěnách či nefunkčnosti samotného vypínače, obrátíme se pro jistotu na specializovanou firmu.

Jaký vypínač si tedy vybrat?

Z technického hlediska budeme posuzovat hlavně postup vnitřního zapojení, způsob izolace a obvody elektrického proudu.

  • Pro běžné obvody stačí vypínač 10 A, ovšem máme-li doma více zářivkových svítidel, dáme přednost vypínači s kontakty do 16 A.
  • Tato odborná rozhodnutí za nás udělá specializovaná firma. Jestliže stavíme nový dům, bude to projektant. V každém případě nakoupíme značkové produkty s označením CE (certifikace).

Rozhodující roli ve výběru hraje design 

Z pohledu uživatele to bude zejména design, který rozhodne. Dnes už koupíme vypínače, které zcela splynou s interiérem a podtrhnou vzhled místnosti. Pro moderní vypínače a zásuvky je typické jednoduché provedení.

.: Displej LCD dotykového panelu umožňuje jednoduché a intuitivní ovládání světla, žaluzií, zvuku či topení. Designově propracované ovládací menu lze kdykoli přizpůsobit (série Axolute, Legrand).

V sortimentu najdeme mnoho produktových řad, které se odlišují jak materiálem, tak tvarem. Vybírat můžeme z široké škály barevných kombinací, klasických, moderních i retro tvarů.

Dokonce si můžeme zkombinovat barvy rámečků sami, a tudíž je přizpůsobit jakékoli barevné změně v místnosti. Soulad tvaru i funkce dále určuje i šířka rámečku a plocha hmatníku či zásuvky.

Nevšední materiály mají zelenou

Při výběru vypínačů oceníme klasické i netradiční materiály, případně jejich kombinace.

  • Dotýkat se přírody umožňuje kombinace dřeva a moderního designu. Takové vypínače dodají našemu interiéru pocit tepla a harmonie.
  • Také kov představuje čistý design. Charakterizují ho hliník, titan a ocel. Čisté linie v dokonalém zpracování nechávají kovu vyniknout.
  • Nejmodernější vypínače z mramoru vynikají pevností, vznešeným leskem a nevšední kresbou.
  • Také kůže reprezentuje originalitu a luxus, měkkost i příjemné tóny hnědé.
  • Výrobci ale nezapomínají ani na obyčejný plast, který dává vypínačům svými jemnými obrysy tvarů, kombinací barev a orientálním nádechem glazury nový neopakovatelný charakter.
  • Zajímavou variantou jsou i vypínače ze skla. Charakterizuje je minimalismus, pravoúhlá čistota, jemné vybroušení a světelné odlesky. Jednotlivé materiály lze mezi sebou kombinovat tak, aby splňovaly nejvyšší požadavky na estetiku.

Moderní vypínače a ovládání jsou technologicky vyspělé

Výrobci jdou dokonce tak daleko, že nejkvalitnějším materiálům vdechli digitální technologie, které nahrazují tradiční spínání, což znamená novou formu inteligence. Díky axiálnímu ovládání rámeček dokonale lícuje s krytkou i po zatlačení tlačítka, kde dotykovou plochu uprostřed klapky decentně doplňuje modrá LED dioda.

.: V sérii Swing® si lze vybrat z několika pastelových barev jednotlivé zásuvky i vypínače a také různé kombinace jako v tomto případě: spínač+sériový přepínač (vypínač od 69 Kč/ks s DPH, ABB).

I ovládání elektroinstalace lze ušít na míru. Dnes můžeme mít všechny funkce v jednom designu. Od klasických spínačů až po barevnou videocentrálu, která se stane skutečným multimediálním centrem domu. Rozsáhlá nabídka tlačítek, krytů a funkcí přináší architektům i projektantům možnost neomezeně realizovat své představy.

.: Hra s barvami - spínače ze série Solo® (od 295 Kč/ kus s DPH, ABB).

.: Jediným ovládacím panelem JUNG řady FD můžeme řídit až osm libovolných zařízení. Jemný design doplňuje rozsáhlá nabídka tlačítek v různých materiálech (2800 KČ bez DPH, HL system).

.: Zásuvku s víčkem do vlhkého prostředí Element® je možné instalovat do koupelny nebo prádelny (od 176Kč/ks s DPH, ABB).

.: Spínač Time® s doutnavkou pro lepší orientaci využijeme ve všech místnostech interiéru (od 230 Kč/ks s DPH, ABB).

.: Rámeček vypínače může i dokonale lícovat s krytkou. Dotykovou plochu decentně doplňuje modrá LED dioda. Axiální ovládání - ve směru osy (série Axolute, Legrand).

Reklama

Související články

Co obnáší rekonstrukce elektroinstalací

Pokud stojíte před rekonstrukcí elektroinstalace v bytě nebo domě, čeká vás perné období. Když si ale promyslíte většinu věcí dopředu a dobře se připravíte,...

Domácnost se již umí postarat o sebe sama

Vytvořit doma takový elektronický systém, aby se byt nebo dům dokázal o sebe postarat sám, a přitom by obsluha takového systému byla jednoduchá a intuitivní,...

Výběr článků

Načítám