Hlavní obsah

Moderní jídelní stoly a židle vynikají praktičností i designem

Právo, Gisela Růžičková

Moderním trendem bydlení je otevřený prostor, kde kuchyň s ostrůvkem a barovým pultem plynule navazuje na jídelnu a obývací pokoj. Jídelní stůl se tak opět stává středem domova, kde rádi pobýváme s rodinou a přáteli u dobrého jídla a pití.

Článek

Základní jídelní sestavu najdeme v každé domácnosti. Tvoří ji jednoduchý či rozkládací stůl se židlemi. Při výběru stolu zvážíme předem potřeby a zvyklosti rodiny a velikost prostoru. Nejlepší variantou je chytrý stůl reagující na různé situace, kdy potřebujeme víc místa.

.: Stůl s rozkládací deskou a místem pro dvě až čtyři osoby. Nohy a bočnice jsou z oceli, deska ze sololitu. Subtilní židle s vyplétaným sedákem a opěradlem (Ikea).

Hlavně při oslavách oceníme rozkládací stůl, který jednoduše zvětšíme do požadované velikosti. Jeho mechanismus je většinou skrytý v dřevěné nebo kovové konstrukci, ale může tvořit i zajímavý výtvarný prvek.

.: Velká rodina ocení nejspíš rozkládací jídelní stůl, který umožňuje snadné rozložení (Ligne Roset).

Konstrukce by hlavně měla umožňovat snadné rozložení. Vtomto případě ovšem platí, že za důmyslná řešení je třeba si připlatit.

Co nám velí ergonomie

Jídelní stůl má kromě estetických a funkčních kvalit splňovat i ergonomické nároky. Velikost desky stolu se řídí počtem členů domácnosti.

  • Na jednoho strávníka počítáme s minimální šířkou 60 cm a hloubkou 30 cm.
  • Na pohodlné stravování potřebujeme alespoň 90 cm šířky.
  • Ideální rozměr pro šest osob by měl mít delší hranu 180 až 220 cm. A kratší 90-100 cm.
  • K tomu počítáme alespoň 5 m2 prostoru pro židle. Dnes je na trhu velký výběr stolů v různých rozměrech.
  • Oválný a kruhový stůl pro dvě osoby by měl mít minimální průměr 90 cm.
  • Kruhové a oválné stoly působí příjemně, ale jsou náročnější na velikost prostoru.
  • Nohy strávníka by se měly pohodlně vejít pod desku stolu a ani nohy stolu by neměly při sezení překážet.

.: Při volbě stolu bereme v úvahu i ostatní zařízení interiéru. Stůl by s ním měl ladit, ať už jde o styl anebo o působivý design (Abitare).

Dřevo, kov nebo sklo?

Při výrobě stolů se nejčastěji používá dřevo, kov i sklo nebo jejich kombinace. Inspirativním a praktickým materiálem je sklo, které je v popředí zájmu designérů několik let.

Sklo také navozuje pocit čistoty a zároveň pocit lehkosti. Skleněná deska stolu je citlivá na špínu, prach a ostré předměty, ale při opatrném zacházení poskytuje zajímavý zážitek stolování bez ubrusu. V případě, že by někomu vadilo sklo transparentní, lze si pořídit sklo satinované (tzn. pískované).

.: Jídelní souprava Sonica - vkusná kombinace kovu (kostra stolu a židlí), pískovaného skla (deska stolu) a plastu na židlích (Amber Interier)

Klasikou při výrobě stolů je dřevo. Ale ani to není úplně ideální pro stolování. Protože je háklivé na vlhkost a vylitou tekutinu, potřebuje speciální úpravu. Dobře se udržují desky z lakovaného dřeva, ale i z nich se musí voda co nejrychleji odstranit, aby nezůstaly skvrny.

Dřevo může trpět i vysokou teplotou talířů. V tomto případě pamatujeme při servírování na vhodné podložky. Ještě více chráníme desky stolů napuštěných voskem či olejem. Při jejich údržbě používáme osvědčené přípravky, díky nimž si dřevo zachová dokonalý povrch.

.: Jídelní stůl můžeme nahradit pracovním nebo barovým pultem, který slouží zároveň k jídlu i posezení. Poslouží jak malé (třeba jen pro dvě osoby), tak velkorysé pulty. V každém případě mohou přirozeně oddělit obývací část od kuchyně (Koryna nábytek).

Také židle podléhá módě

I když má židle čtyři nohy, sedadlo a opěradlo, vybírá se špatně a ještě hůře se prý navrhuje. Výhodou je, že dnešek fandí jednoduchým tvarům, což umožňují materiály jako např. chromovaná ohýbaná trubka, dřevěná tvarovaná lamela i plast.

Židle jsou k dostání v nových tvarech, materiálech i barvách. Jediné, co si musíme ohlídat, jsou ergonomické parametry, ať už rozměrové nebo i tvarové. Židli si vyzkoušíme a při delším sezení zjistíme, jestli nám vyhovuje či nikoli. Každopádně by sezení na jídelní židli mělo být pohodlné.

.: Ke kvalitnímu jídelnímu stolu z masivu se hodí úplně jednoduchá lakovaná židle v módní černé barvě, ale i čalouněná židle s hliníkovou podnoží (Ligne Roset).

Jestliže se počet osob u stolu často mění, vyplatí se pořídit si židle stohovatelné nebo sklápěcí, které nezabírají moc místa.

Tak jako nábytek a ostatní bytové doplňky i židle podléhá módě. Dnes jsou v kurzu subtilní, štíhlé a dynamické židle ze dřeva, tvarované překližky nebo oceli v různých povrchových úpravách. Například z kůže, textilu, plastu i v jejich vzájemných kombinacích.

.: Koho nebaví dřevěné židle bez nápadu a barvy, může si pořídit židli PAPEETE připomínající pavučinu a navíc v mnoha barvách (Nábytek Říha).

Parametry jídelní židle

  • Židle má být pohodlná s dostatečným prostorem okolo. Sedíme-li na jídelní židli, potřebujeme pro pohodlný pohyb alespoň 1,2 m2 na vstávání, usedání, odsun židle nebo průchod jiné osoby.
  • Židle má mít především dostatečně pohodlné sedadlo. Minimálně 36x36 cm, ale nejlepší je rozměr 40x40 cm.
  • Výška sedadla od země se má pohybovat v rozmezí 43-46 cm.
  • Opěradlo může mít proměnlivou výšku. Ta se řídí celkovým tvarovým řešením. Důležité je, aby opěradlo dostatečně a správně podepřelo záda.
  • Židle může mít područky.

.: Moderní úsporný stůl dává vyniknout výrazným a elegantním židlím (Nábytek Říha).

Reklama

Související témata:

Související články

Zařizujeme domácí pracovnu

Přemýšlíte, jak zařídit pracovnu nebo alespoň pracovní kout? Ať už tu budete trávit celý den nebo jen pár hodin, měli byste se při práci cítit dobře. Třeba...

Výběr článků

Načítám