Hlavní obsah

Zařizujeme domácí pracovnu

Právo, Gisela Růžičková

Přemýšlíte, jak zařídit pracovnu nebo alespoň pracovní kout? Ať už tu budete trávit celý den nebo jen pár hodin, měli byste se při práci cítit dobře. Třeba správný výběr pracovního stolu může být věda.

Foto: Archiv firmy Office Pro, Právo

Futuristický design a špičkové ergonomické vlastnosti- pracovní židle Sirius.

Článek

Ani skromný pracovní kout se neobejde bez základních kusů nábytku a osvětlení. Všechny tyto prvky mají splňovat estetické a především ergonomické požadavky.

Řídit se zásadami ergonomie (zjednodušeně přizpůsobení zařízení a techniky potřebám lidského těla) při zařizování pracovního místa znamená vybrat si účelný stůl, židli a praktické mobilní kontejnery.

:.Do pracovny s velkým úložným prostorem se vešel jak vhodný pracovní stůl, tak i dětský psací stolek. foto: Archiv firmy Ikea

Také zvolíme přiměřené osvětlení a správně umístíme počítač. V pracovním koutě se také vyplatí dát přednost jednoduchým rovným liniím, zatímco v samostatné pracovně můžeme nechat vyniknout oblým tvarům pracovního nábytku.

Pracovní stůl: zaoblený je nejlepší

Při výběru dáme pozor na správnou výšku, dostatečný prostor pro nohy i na potřebnou velikost pracovní plochy. Tady bychom měli mít dostatek místa i k pohodlnému opření rukou. Obdélníková deska stolu tedy dnešním požadavkům už příliš nevyhovuje.

Pracovní plocha jde lépe sestavit z několika modulů, nejčastěji do písmene U, L nebo C. Moderní desky jsou ergonomické (tedy přizpůsobené tvaru těla) a vytvářejí tak kompaktní pracoviště zakřiveného půdorysu.

:.Oblé linie nadčasové pracovní sestavy se hodí do jakékoli místnosti v interiéru, kde vytvoří zajímavý a praktický prvek. foto: Archiv firmy Abitare

Dobrý stůl musí mít pevnou konstrukci a také nastavitelnou změnu hloubky pomocí výsuvné, případně polohovatelné desky pod klávesnici a obrazovku. Zaoblená přední hrana stolu má být příjemná na dotek a konstrukce jeho podnože umožňovat volný pohyb.

Praktické jsou stoly vybavené otvory pro vedení kabelů. Součástí stolu jsou zásuvky na uložení dokumentů. Větší službu než klasické zásuvky splní kontejnery na kolečkách.

Chytrá židle

Typ kvalitní pracovní židle přizpůsobíme charakteru a celkové době práce s počítačem nebo u stolu. Dokonalá židle neexistuje, ale měla by nabídnout pohodlné sezení, opření zad i rukou a rozložení tělesné váhy.

K tomu přispívá správné ergonomické tvarování sedací a opěrné plochy čalouněné textilem či kůží. Sedák by měl být vpředu zaoblený. Samozřejmostí by měla být výšková nastavitelnost. Vhodná je i možnost nastavit hloubku sedáku.

:.Kancelářské židle zásadně vybíráme podle jejich funkcí. Židle by měla při dlouhodobém sezení tři a více hodin umožňovat tzv. dynamické sezení. foto: Archiv firmy Mayer

Kvalitní židle se podřídí rozměrům postavy a podpěrami zad a rukou bere v úvahu anatomii těla. Obvykle platí, že nižší opěra vyhovuje mobilní činnosti, vyšší nastavení pomáhá klidné, koncentrované práci. Hloubka židle by měla být taková, aby se lýtko nedotýkalo sedací plochy.

Důležitý je také poměr mezi výškou židle a stolu. Nejvhodnější je rozdíl kolem 28 cm. Chytrá pracovní židle by měla umožnit tzv. dynamické sezení (změnu polohy těla).

:.Ergonomicky tvarované pracovní desky umožňují maximální využití pracovní plochy. Výška rohového stolu Standard je 755 mm. (od 2350 Kč). foto:Archiv firmy Office Pro

Nejvhodnější jsou židle vybavené sedacím mechanismem, který automaticky přizpůsobí zádovou i sedací podpěru pohybům trupu. Takové sezení zabraňuje statickému zatížení trupu, únavě zádového svalstva, podporuje jeho pohyb a relaxaci.

Nejvhodnější jsou židle vybavené sedacím mechanismem, který automaticky přizpůsobí zádovou i sedací podpěru pohybům trupu. Takové sezení zabraňuje statickému zatížení trupu, únavě zádového svalstva, podporuje jeho pohyb a relaxaci.

Židle stejně jako stůl musí být stabilní a bezpečná. Takový požadavek splňuje pětiramenná podnož na kolečkách (lyžinách) s brzdným systémem (podstavec z ocelové trubky s kladkami brzděnými v závislosti na zatížení).

Počítač to jistí

Pracovna s počítačem je dnes samozřejmost. Proto výběr počítače vyžaduje víc než pouhé porovnání cen. Kvůli množství parametrů a různých komponentů nám sestaví odborníci počítač na míru. Proto je třeba si předem ujasnit, jak budeme počítač využívat.

Tipy využití počítače
sestavy pro domácnost (hry, multimediální programy, vzdělávání, internet)
kancelář (kancelářské aplikace, účetnictví, internet)
profesionální součást (počítačové projektování - CAD, počítačová grafika - DTP)

Každá z těchto oblastí klade jiné nároky na kapacitu paměti, pevný disk a grafické karty, rychlost procesoru, velikost monitoru i vybavení doplňkovým zařízením, jako jsou tiskárny, kopírky nebo skenery.

Správné osvětlení

Správné osvětlení je pro pracovnu i pracovní kout klíčové. Počet a umístění svítidel ovlivní velikost a tvar místnosti. Více stropních svítidel umožní stupňovitou regulaci. Vhodnými zdroji jsou kompaktní zářivky. Obecně platí, že čím je použité svítidlo větší a víc rozptyluje světlo v prostoru, tím jsou stíny slabší a méně výrazné.

Ale řádné osvětlení potřebuje i pracovní stůl - směrování světla by se mělo dát měnit podle právě vykonávané práce. A nejen to. Důležitá je také strana, ze které světlo svítí - tak například pravák potřebuje při psaní světlo zleva a shora.

:.Pracovna jako součást obývacího pokoje - ani tady nesmí chybět přímé a nepřímé osvětlení. (židle 2990 Kč, stůl 998 Kč). foto: Archiv firmy Ikea

Aby se při práci s počítačem světlem nezatěžovaly oči, mělo by být nasměrováno na stůl a klávesnici, nikoli na obrazovku.

Počítače vyžadují v pozadí světlo podobné intenzity, jakou má obrazovka. Jen tak bude osvětlení k očím šetrné. Svítidlo nemá být v zorném poli, nemá oslňovat a ani na pracovní ploše nemají vznikat nepříjemné odlesky.

Dobré světlo dávají stolní lampy s posunovatelným ramenem na kloubech, které zaručí osvětlení té části stolu, na níž se pracuje. Mohou být vybaveny halogenovými žárovkami, vhodná je i kulatá žárovka s bílým tónováním nebo úsporná zářivka ve tvaru klasické žárovky vydávající měkké a rozptýlené světlo.

:.Luxusní sestava: stůl v provedení ořech (72x80x154 cm) je za 27 253 Kč, kontejner se 3 zásuvkami (61,5x42,8x60 cm) od 32 000 Kč, skříňka (72x140x47 cm) s posuvnými dveřmi od 56 870 Kč). foto: Archiv firmy Hülsta

Parametry pracovní židle

stabilita a bezpečnost

regulovatelná výška sedací plochy

dostatečně široká sedací plocha

polohovatelná zádová opěrka ve vertikálním a předozadním směru

podpěrky rukou s měnitelnou výškou

Co má mít pracovní stůl

regulovatelnou výšku 68-76 cm

regulovatelný sklon pracovní plochy

zaoblenou přední hranu

délku od 80 do 180 cm

hloubku 60-80 cm

přirozené světlo ze strany

stolní lampu s posunovatelným ramenem na kloubech

Reklama

Související články

Nová kuchyňská linka levně a rychle

Máte doma starší kuchyňskou linku, která ještě dobře slouží, ale potřebovala by trochu vylepšit? Máme pro vás tip na kreativní renovaci za dostupnou cenu....

Výběr článků

Načítám