Hlavní obsah

Co vědět před pořízením nebo postavením sauny

Právo, rem

Péči o tělo a jeho obliba u nás rychle stoupá. Pobyt v sauně je i perfektním prostředkem k relaxaci. Poradíme vám, jak si zařídit saunu doma.

Foto: archiv firmy Saunaprojekt, Právo

Sauna z cedrového dřeva je vybavena infrapanely, finské topidlo Fuga, cena 180 tisíc Kč (Saunaprojekt).

Článek

Pomáhá nám k odstranění stresu, psychického vypětí, nespavosti, ale také vyčerpanosti. Kromě toho saunování posiluje obranyschopnost organismu, a tedy i fyzickou kondici. Intenzivní pocení totiž dokáže náš organismus zbavit zplodin látkové přeměny.

Tím, že zlepšuje rozložení vody v těle, zmenšuje např. otoky způsobené nadváhou. V severských státech to dobře vědí - tady je domácí sauna poměrně běžnou věcí. Proč to nezkusit i u nás?

V bytě nebo venku

Ať už si postavíme saunu svépomocí, nebo si objednáme specializovanou firmu, která saunu postaví na míru, pocit klidu a soukromí máme stoprocentně zaručený.

.: Sauna IDEAL ze severského smrku. Saunová opěradla z africké vrby abachi, cena 86 tisíc Kč (Saunaprojekt). foto: Právo/archiv firmy Saunaprojekt

Saunu můžeme umístit s ohledem k prostorovým možnostem buď uvnitř domu, vedle něj, nebo přímo v bytě. Nabízí se několik řešení:

  • Sauna ve sklepních prostorách domu.
  • Minisauna v bytě (v podkroví, ve sklepě, na terase, v chodbě. Na trhu jsou minisauny o rozměrech již od 1x1,3 m. Nepředstavují sice velký komfort, ale svůj účel splní dostatečně.Pořizovací cena se pohybuje přibližně od 50 tisíc korun).
  • Saunovací domek v zahradě (samostatně stojící vedle rodinného domu nebo u bazénu na zahradě nás přijde minimálně na 100 000 korun).

Existují odborné firmy, které se výrobou a montáží saun a saunovacích domků zabývají. Celou stavbu zvládnou během dvou týdnů a navíc se zárukou odborníka. A nejde jen o stavbu, ale také o kompletní vybavení speciálním nábytkem a doplňky.

Před rozhodnutím

Předtím, než se do vybudování sauny pustíme, měli bychom zvážit nejen naše prostorové možnosti, ale i zdravotní stav. Někdy je vhodné poradit se s lékařem. Pozor! Vysokých teplot by se měli vystříhat kardiaci, astmatici i alergici. Jak se správně saunovat se dozvíte ve videu na Stream.cz.

.: Dnes už mezi topidly v saunách převládají elektrická. Umějí „vyrobit“ saunu vlhkou, mokrou, parní i suchou. Na snímku Sauna Royal s topidlem Sawo kombi - to je opatřeno parním vyvíječem, který vytvoří páru bez ručního polévání kamenů,Dyntar). foto: Právo/archiv firmy Dyntar

Jaké druhy saun máme na výběr?

  • Velmi oblíbená je finská sauna, kde je přibližně 70-90 °C a v níž poléváním akumulačních kamenů dosáhneme 35% vlhkosti vzduchu. * Nejteplejší je suchá sauna. Zdejší teplota přesahuje 90 °C s 10procentní vlhkostí.
  • Populární jsou také sauny s bylinnými výparníky. V nich se docílí vyšší vlhkosti než v sauně suché a teplota se pohybuje okolo 50 °C.
  • Infrakabiny (infrasauny) je vhodné používat například před masáží, kosmetickými zákroky, její účinky ale ocení především sportovci před výkonem. Tyto kabiny bývají menší než klasické sauny a teplota se v nich pohybuje od 35 do 60 °C. Vyhovují především těm, kterým vysoké teploty nedělají dobře. I během těchto relativně nízkých teplot totiž dochází k velmi intenzivnímu pocení díky infračervenému záření, které proniká hluboko do pokožky.

.: Pro sauny se skvěle hodí např. topolové dřevo - je bez suků a navíc má nízkou tepelnou vodivost. Při dotyku se tedy nespálíme (topolová sauna pro veřejnost, cena 200 tis. Kč, včetně montáže a dopravy, Dyntar). foto: Právo/archiv firmy Dyntar

Materiály při stavbě svépomocí

Jestliže dáme přednost výstavbě sauny svépomocí, nepodceníme výběr materiálu. Musí být trvanlivý, kvalitní a pochopitelně odolný teplotám.

  • Pro vnitřní obložení sauny se doporučuje kanadská borovice, topol, thermoosika či aromatický cedr. Proč? Tyto materiály jsou bez suků a pryskyřice. Osvědčil se i severský (skandinávský) smrk.
  • V žádném případě nepoužíváme běžné palubky z obchodu pro kutily!
  • Materiál zásadně nakupujeme jen u výrobců saun. Ti nabízejí kvalitní materiály, které jsou minimálně 2x sušené.
  • Saunový nábytek (např. opěrky zad a lavice ) se většinou vyrábí z topolu nebo africké vrby (abachi).
  • Na podlahy je nejlepší keramická protiskluzová dlažba s dřevěnými rošty.

Sauna uvnitř domu

Pro zřízení domácí sauny v domě zvolíme dobře odvětratelnou místnost, do které zřídíme přívod elektřiny pro saunová kamna pomocí samostatně jištěného kabelu.

.: Vestavěná sauna z topolového dřeva kombinovaná s infratechnologií. Efektní LED osvětlení, saunové doplňky a infrazářiče- vlevo. Venkovní sauna o rozměru 220x180 cm má vnitřní obklad z topolového dřeva. Dyntar foto: Právo/archiv firmy Dyntar a

Základem každé sauny jsou správně zvolená kamna. To je pro správné klima v sauně rozhodující. Zároveň musí být kamna bezpečná a musí mít dlouhou životnost. Nejvhodnější kamna jsou ta, která mají všechny kovové části vyrobené z nerezavějících materiálů. Plný komfort nabízejí kamna na elektřinu, kamna na dřevo už vyžadují stavbu komínu a tudíž další náklady spojené s budováním.

Čím menší bude prostor sauny, tím nižší nároky na saunová kamna budeme mít. Do interiérových saun se montují buď elektrická nerezová, akumulační, nebo přímotopná kamna.

K vytopení malé sauny v interiéru do velikosti 3,5 m3 stačí kamna s výkonem 3 kW. Do rozměrné sauny instalujeme kamna s vyšším výkonem, k těm už ale je nutná přípojka na 380 V.

Samostatné saunovací domky

Rozhodneme-li se stavět saunovací domek na zahradě, můžeme zvolit formu tzv. sendvičových dílů. Jednotlivé díly stačí jen sestavit a posadit na ně střechu. Ta je většinou sedlová. Součástí dodávky saunovacích domků jsou obvykle i saunová kamna, která jsou předem vybírána podle velikosti domku. Saunovací domky se také mohou vybavit podle přání zákazníka předsíní pro převlékání nebo sprchovým koutem.

Pro saunový domek lze zvolit kamna na dřevo. Podmínkou je zajištěné odvětrávání kouře z místnosti.

.: Domácí zkosená cedrová sauna. Součástí sauny je léčba barvami, saunové doplňky - teploměr, vlhkoměr, přesýpací hodiny, saunové esence, podhlavníky-vlevo. Infrakabina ze severského smrku s infrazářiči Philips-vpavo(Dyntar). foto: Právo/archiv firmy Dyntar

Správný postup při saunování
Principem saunování je přibližně desetiminutový (pro děti a začátečníky) až dvacetiminutový pobyt v místnosti vyhřáté na 70-100 °C a následné zchlazení těla ve studené sprše, bazénku nebo sněhu.
Délka pobytu v potírně je individuální, měli bychom se řídit vlastními pocity, v sauně bychom se měli cítit příjemně.
Je na nás, zda v sauně (bez oděvu, osprchovaní a dobře osušení) sedíme nebo ležíme, ovšem vleže se tělo prohřívá rovnoměrněji. Můžeme začít na spodní lavici a postupně přecházet na lavici horní, kde je nejtepleji. Dobré je také lehké masírování a prokrvování těla kartáčem.
Po saunování použijeme studenou sprchu, začínáme vždy od nohou. Pokud máme tu možnost, vstoupíme do ochlazovacího bazénku, kde si ponoříme i hlavu a uděláme několik plaveckých temp. Osušíme se a uděláme několik relaxačních pohybů.
Po krátkém odpočinku na lehátku či v křesílku můžeme opět vstoupit do sauny. Proces bychom měli opakovat v ideálním případě třikrát. Po saunování je třeba hodně pít.
Při pravidelném saunování jednou týdně stoupá naše kondice závratnou rychlostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám