Hlavní obsah

Pravidla knihovny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem knihovna si mnozí z nás vybaví samostatnou místnost vyčleněnou pouze knihám. Ovšem dnes, kdy průměrný byt 3+1 má kolem 60 m2, to není ani technicky možné. Také mnohem méně čteme, a tak v domácnostech knihovnu nahradily jednoduché policové systémy a částečně obývákové stěny.

Článek

K systémovému řešení knihovny přistupujeme většinou při rekonstrukci bytu nebo při stěhování z menšího bytu do většího, ale také když nám lidově řečeno začínají knihy přerůstat přes hlavu. A opět záleží na velikosti bytu a množství knih, kterými jsme obklopeni.

Patříme-li do kategorie čtenářů a vlastníme-li pár vzácných edic po rodičích či prarodičích, zaslouží si naše sbírka radikální řešení. I v takovém případě máme zpravidla dvě možnosti. Pořídit si samostatnou knihovnu nebo si opatříme policový systém. Ten si vybíráme v obchodě se sektorovým nábytkem nebo si ho necháme vyrobit na zakázku. Jsme-li dostatečně zruční máme možnost pustit se do výroby knihovny sami.

Knihy a prostor

Při výběru vhodné knihovny máme na paměti, že knihy něco váží. Proto vybíráme především knihovnu stabilní. A budeme-li instalovat police, měly by být od 2 metrů výšky kotvené ke stěně. Regály naskládané na sebe by měly být spojené kovovými čepy. Knihovnu si můžeme objednat v celodřevěném provedení nebo v kombinaci s kovovými stojnami.

Kovové regály jsou pevnější, mají kostru z ocelových trubek, případně hranolků. Na spodní části jsou vybaveny vyrovnávacími šrouby kvůli nerovnostem podlahy. Pak lze regály i spojovat libovolně do řad. Standardně jsou regály k sehnání se čtyřmi až šesti policemi a jsou také výškově snadno nastavitelné.

Překližka a sklo

Vodorovné řazení polic slouží pro knihy, šikmé pro ukládání časopisů. Výška regálů, počet a řazení polic si zvolíme podle potřeby. Většina truhlářských firem vyrobí atypickou knihovnu podle přání zákazníka. Boční stěny u policových systémů bývají zpravidla z masivu, ale dnes již také z hliníku, skla či jiných materiálů.

Vždy záleží na zařízení zbytku místnosti. Knihovnu můžeme pojmout jako solitér nebo naopak jako součást obývákové stěny či skříně do zdi. V souvislosti se stabilitou vyšších knihoven při zakázkové výrobě vyžadujme krytou zadní stěnu. Je výhodná nejen kvůli tomu, že se na knihy tolik nepráší, ale hlavně kvůli stabilitě. Jestliže vyčleníme na pořízení knihovny vyšší sumu, vybereme si takovou, která bude mít vpředu sklo.

Solidní sériovka

Ne každý si může určit místo v bytě a pořídit si atypickou knihovnu. Je spousta nábytkových obchodů, které nabízejí solidní sériové výrobky. Naším úkolem bude pohlídat vhodné rozměry. Délka police by neměla být větší než 80 cm, v opačném případě by se mohla pronášet.

Tloušťka police z masivu či laťovky by měla být minimálně 2,2 cm. Také hloubka se má pohybovat v rozmezí 20-22 cm. Důležité je zvolit si tzv. rostoucí policový systém. To je takový, který můžeme během času dokupovat.

Obchodní domy nabízejí knihovny za poměrně nízké ceny. Běžný metr knihovny z masivu vyrobené na míru vyjde na 25 tisíc korun. Na designové kousky budeme muset šetřit mnohem déle. Nejoblíbenější jsou knihovny prosklené, doplněné volnými zásuvkami. Potýkáme li se s malým prostorem, oceníme i pracovní plochu jako praktickou součást knihovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám