Hlavní obsah

Dřevo patří ke stále moderním materiálům

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo je krásný, ničím nenahraditelný přírodní materiál, který navozuje uvolněnou atmosféru a pohodu. Přednost mu dávají ti, kdo preferují přirozený vzhled, originální kresbu, dlouhou životnost a u podlah ocení navíc i vynikající tepelné vlastnosti.

Článek

Dřevo se kolem nás objevuje v mnoha podobách. Je nejen spolehlivým stavebním materiálem, ale osvědčilo se také při výrobě nábytku, podlah, schodů, oken, dveří, střech i bytových doplňků.

Univerzální využití

Navzdory době, kdy většina designérů i výrobců nábytku preferuje nerez, hliník či plast, tedy materiály nabízející neuvěřitelné možnosti, se stále rádi obklopujeme dřevem.

Právě dřevo a dřevěné doplňky nám pomáhají vytěsňovat nadměrný stres, kterému jsme dennodenně vystaveni, vytvářejí klidné a vlídné prostředí domova. Proto si bez ohledu na módní trendy zařizujeme své příbytky v přírodním stylu. Zůstáváme věrni dřevu, jen hledáme nové technologie výroby a ekologické úpravy povrchů, abychom se mohli těšit z jeho krásy.

 Příjemné posezení i atmosféra. Foto egoé

Originální zabarvení

Také v oblasti bydlení jsou to módní trendy, které určují, co se "právě nosí". Dřevo symbolizuje pocit tepla stejně tak jako přirozenosti. Přestože se zpracovává asi 200 druhů dřeva, stále oblíbený je dub, buk, javor, bříza, třešeň, jilm či olše.

Ale jsou to i exotické dřeviny nabízející zcela originální zabarvení (od tmavě červených po zlatohnědé tóny) a pro nás atraktivní nezvyklou strukturu a kresbu letokruhů. Cizokrajné dřeviny jako teak či bambus přitom vynikají velkou tvrdostí, odolností a bambus lze použít i v koupelně, protože výborně odolává vlhkosti a je velmi pružný.

Dřevo v kuchyni

Celodřevěný nábytek má v historii nábytkářství dlouhou tradici. Dnes se vyrábí jak luxusní klasický nábytek z exotických a tvrdých dřevin, tak jednoduché a moderní kusy v tzv. skandinávském stylu, zhotovené hlavně z masivního smrku a borovice.

Kuchyně patří vlivem par vznikajících při vaření k vlhčím místnostem bytu, proto sem volíme tvrdší druhy dřeva - buk, javor, třešeň nebo olši. Hodně záleží na povrchové úpravě. Je-li kvalitní, pak mohou být odolná i dvířka ze smrku či borovice.

Optimisticky vyhlížející dřevěná kuchyň. Foto archiv firem Optimal Interier design, Ikea, TON,Indeco a Villeroy Boch

Kuchyňská pracovní deska bude praktičtější ze spárovky. Pro současný kuchyňský nábytek z masivu je typické používání mořidel a lazurovacích laků, které ponechávají viditelnou kresbu dřeva.

V kuchyních a jídelnách se stále méně setkáváme s dřevěnými židlemi. Kde jsou ty časy, kdy jsme u stolu sedávali na originálních thonetkách? Současný trh je přesycen sedacím nábytkem a tak, zatímco originály z masivu vyjdou na osm tisíc, za překližkové napodobeniny zaplatíme jen čtvrtinu.

Do všech místností

Atmosféru pohody a klidu by měla navozovat ložnice. Proto i v malém prostoru uplatníme dřevo, které působí vzdušně a stabilně.

V barvách přírodního dřeva zařizujeme také dětské pokoje. I ratolesti v jakémkoli věku ocení nejnutnější nábytek, prostor a světlo. Potřebují k životu hlavně pocit volnosti a svobody.

Ani koupelna není jen místností k péči o tělo. Hledáme tu osvěžení, relaxaci a potřebnou dávku pohody pro začátek dne i pro klid noci. S doplňky ze dřeva se stane ještě útulnější a elegantnější.

Úprava povrchu

Pro dokončení povrchů ze dřeva na přírodní bázi se používají hlavně přírodní pryskyřice, včelí vosk, lněný olej a šelak.  Povrch ošetřený tvrdým olejem, lazurem či voskem má dostatečnou odolnost vůči vodě, alkoholu i octu. Nezaměnitelný je vzhled, vůně a přírodní měkkost povrchu. Pozor jen na ušpinění a ohmatání na frekventovaných místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám