Hlavní obsah

Závěsy a záclony zkrášlí interiér

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to právě záclony a závěsy, které dotvářejí celkový vzhled interiéru a činí jej útulným. Textiliemi můžeme vtisknout domovu novou tvář, obměňovat jej, vnést do prostoru jinou optiku a dynamiku.

Článek

Současné způsoby zdobení oken zahrnují širokou škálu módních směrů od jednoduchých po zdobné, které se inspirují romantickým, rustikálním či orientálním stylem.

Dominantním závěsným prvkem jsou stále záclony, které nejen chrání soukromí, ale jsou i příjemnou kulisou pro oko. Moderní technologické postupy dovolují zpracovávat jemné materiály zajímavým způsobem, takže můžeme vybírat z hladkých, vyšívaných, vypalovaných, barevně potištěných, přírodních i syntetických materiálů.

Praktické i dekorativní

Nejen záclony, ale i závěsy poskytují úplné zatemnění nebo jen lehké odstínění. Používají se tradiční přírodní materiály (bavlna, len, hedvábí, vlna), ale také polyesterové látky s podílem kovu zapracované netradičním způsobem. Textilie z umělých vláken imitující bavlnu, vlnu a hedvábí jsou lehké jako vánek a vypadají dekorativně.

Módní kombinací jsou tzv. koordináty, kde se vzor závěsu opakuje v jednodušší nebo průsvitné formě také na zácloně. Záclony i závěsy se šijí do řasících stuh, efektní je zavěšení na šitá poutka nebo provlečení nerezovými, mosaznými či dřevěnými kroužky.

Záclony zjemní okna. Foto archiv firem Ikea, Orsei,  Petroš interiér a Quelle

Jednoduchá elegance

Přírodní styl uplatňujeme v interiérech, kde hraje hlavní roli dřevo. Jednoduchý způsob ušití i zavěšení preferujeme u záclon potištěných, které jsou samy o sobě dekorativní a nepotřebují již žádné zvláštní zdobení ani řasení.

Takové záclony stačí doplnit například šálem sytější barevnosti. Stále oblíbené jsou transparentní látky v pastelových barvách s vetkaným kovem, které vhodně doplňují zařízení interiéru.

Nadčasové je geometrické vzorování a hodí se ke klasickému i stylovému nábytku, záleží na ušití, které může být jednoduché nebo zdobné. Pruhy, kostky i kruhy se vždy dobře kombinují. Látky, které se objevují na závěsech, lze uplatnit i na přehozech, ubrusech či polštářcích, což celý interiér sceluje.

Nevšední technologie

Nový rozměr do prostoru vnášejí strukturované materiály. Díky moderním technologiím vznikají nevšední látky, např. s vytkávanými gobelínovými vzory, samety s různou výškou vlasu nebo různě vyšívané látky.

Oblíbené jsou i futuristické textilie s vetkávanými kovovými vlákny a leskem, svítící textilie se zabudovanými čipy, látky vyřezané laserem, dekorace vložené mezi dvě vrstvy materiálu, textilie zdobené přívěsky i látky tkané v několika vrstvách.

I střešní okna je třeba občas zaclonit. Foto archív firem Ikea, Orsei, Petroš interiér a Quelle

Výběr barev a vzorů

Při výběru vhodného materiálu nešetříme. Je zřejmé, že kvalita znamená vyšší cenu. Pevné materiály, jako je taft, hedvábí, satén nebo brokát, se hodí do reprezentativnějších prostor. Na prosvětlení místnosti zvolíme lehký průsvitný materiál. Dekoračními látkami můžeme opticky měnit rozměry místností.

Důležitou roli hrají i barvy. Například červená místnost proteplí, modrá působí chladně, zelená uklidňuje a žlutá je veselá. Svislé pruhy zdánlivě prostor zvyšují, vodorovné snižují, velké vzory zmenšují a drobné naopak. Na celkovém dojmu se podílí i způsob zavěšení. Další dimenzi získají závěsy kombinováním látek, například spojením saténu a sametu, organzy s krajkou či skládané a hladké úseky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám