Hlavní obsah

U Aše má příští rok začít vyrůstat rozlehlý komplex za 25 miliard korun

Právo, Rudolf Voleman

Přípravy projektu izraelské developerské a investiční skupiny BCD Group na vybudování rozlehlého komplexu u hranice s Německem pokračují v upravené podobě dál. Zahrnuje bytové domy, zdravotnické zařízení, kongresové centrum, hotely, technologický park a rovněž komerční objekty na jihozápadním okraji Aše.

Foto: Repro BCD Group

Studie investičního projektu u Aše

Článek

„Zastupitelstvem města byly schváleny územní studie pro rozvoj lokality a nyní zpracováváme dokumentaci k územnímu rozhodnutí,“ uvedl ředitel skupiny BCD Group David Shelef.

„Po jeho vydání obratem zažádáme o stavební povolení, abychom mohli ve spolupráci s našimi partnery začít co nejdříve stavět,“ pokračoval Shelef. Předpokládané náklady na realizaci projektu se pohybují kolem dvaceti pěti miliard korun. „S ohledem na rozsah projektu je zde samozřejmě prostor i pro další investory či zájemce, kteří by chtěli spolu s námi rozvíjet tento jedinečný projekt,“ dodal Shelef.

Projekt, který je nyní ve fázi zpracování dokumentace nutné pro vydání územního rozhodnutí, představí společnost poprvé na mezinárodní scéně, a to v říjnu při veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově. Právě tam chce firma jednat s případnými zájemci o rozvoj projektu, který je připravován na 70 hektarech plochy.

„Naším cílem je společně s městem Aš vytvořit nové centrum euroregionu,“ konstatoval Shelef. Výstavba celého komplexu potrvá vzhledem k jeho velikosti a významu několik let. Měla by probíhat ve dvou etapách v letech 2013 až 2020.

Nový charakter města 

„Projekt skupiny BCD Group na dlouho pozitivně ovlivní charakter a budoucnost města,“ uvedl k projektu starosta Aše Dalibor Blažek (ODS). „Díky němu se Aš může zařadit po bok významných evropských měst, která jsou strategickými křižovatkami na rozhraní států, nabízející lidem škálu možností bez ohledu na hranice. Proto má tato výstavba naši plnou podporu,“ dodal starosta.

Projekt má přivést do Aše nejen strategické investory a nové obyvatele, ale má rovněž významně podpořit turistický ruch v celém regionu. Vzniknout má také řada nových pracovních příležitostí v různých oborech.

„Bude zde postavena rezidenční část s více než osmi sty byty, hotely, kasino, kongresové centrum i nemocnice s poliklinikou o kapacitě tři sta padesát pokojů. Plánován je také technologický a průmyslový park o rozloze více než 420 tisíc m2 či dopravní i administrativní centrum,“ poznamenala Kamila Čadková, která developerskou firmu marketinkově zastupuje. „Na návrhu projektu se podílejí renomovaní architekti plzeňského studia Hysek, kteří kladou důraz nejen na dokonalý design a funkčnost, ale také na maximální respekt k životnímu prostředí a zeleni,“ dodala Čadková.

Projekt Izraelci rozvíjeli od poloviny minulého desetiletí, přičemž původní podobu svých plánů chtěli začít realizovat už v roce 2008. To se ovšem vzhledem k světové hospodářské krizi nestalo. „Nová podoba projektu reaguje na ekonomický vývoj ve světě a také situaci na realitním trhu,“ vysvětlila Čadková, proč ze stávající podoby projektu zmizely výškové budovy. Vedení města si pochvaluje, že v projektu již nejsou skladové haly, které by více než pracovní místa přinesla dopravní komplikace do regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám