Hlavní obsah

Historickou část Mladé Boleslavi čeká rekonstrukce

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed historické části Mladé Boleslavi poteče řeka Jizera. Vodohospodáři sem ovšem nenasměrují tok řeky, ale architekti naplánovali model Jizery, který má být zpestřením nové podoby Staroměstského náměstí. V pátek si náměstí převzala stavební firma, která začne hned s jeho rekonstrukcí.

Článek

„Náměstí přestane být parkovištěm a konečně to bude zase náměstí pro odpočinek a procházky lidí s mnoha atraktivními prvky,“ uvedl architekt Michal Hlaváček. Parkovací místa zůstanou jen v okrajových částech prostranství a nově nechá město postavit podzemní parkovací dům v horní části náměstí. Jeho součástí budou i nedávno objevená historická sklepení, na střeše parkovacího domu bude obnoven parčík.

Jednou z dominant náměstí zůstane morový sloup, u něhož budou vysazeny čtyři lípy. Velkým zpestřením bude zmíněný model Jizery. Koryto dlouhé asi 30 metrů bude obohaceno o stavidla, fontány či o sochy.

„Systém fontán a vodotrysků bude počítačově řízený a bude různě tryskat, aby návštěvníky náměstí různě překvapoval,“ dodal architekt.

Rekonstrukce za 100 miliónů

Na rekonstrukci náměstí za 100 miliónů korun dostala možnost vylepšit si renomé firma Bögl a Krýsl, která se nechvalně zapsala v souvislosti s tragickým pádem mostu ve Studénce. „Chceme špičkovou kvalitu práce, na stavbu budou dohlížet odborníci z ČVUT,“ zdůraznil náměstek mladoboleslavského primátora Adolf Beznoska (ODS).

Kvalitu sliboval i zástupce firmy Josef Holba. Ujistil, že takřka šibeniční termín 20. září tohoto roku pro dokončení a předání hotového náměstí jeho firma stihne.

Reklama

Související témata:

Související články

Invalidovna s novou fasádou opět prokoukla

Karlínská Invalidovna prokoukla a nedávno sundané lešení odhalilo její původní podobu. Zrekonstruovaná je také část střechy, vyměněna jsou okna.

Výběr článků

Načítám