Hlavní obsah

Fulnecký zámek koupil ostravský podnikatel

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek ve Fulneku na Novojičínsku vydražil ostravský podnikatel Teodor Reinhold, majitel společnosti ORZO security. Dominantu Fulnecka koupil na konci května za 10,8 miliónu korun na dražbě v Brně. Tehdy ale ještě nechtěl odhalit svou identitu. Po měsíci a půl však už je coby nový vlastník zapsán v katastru nemovitostí a jednal na fulnecké radnici.

Foto: Josef Gabzdyl , Právo

Zdaleka viditelný fulnecký zámek získal nového pána a čeká ho rozsáhlá rekonstrukce.

Článek

„Vždy jsem si přál koupit něco podobného, jen jsem teď využil náhody, že takový skvost byl na prodej,“ řekl 41letý podnikatel, který zvažuje, že by se do Fulneku později přestěhoval.

„Zvláště díky nové dálnici, která okolo městečka povede, bude dostupnost zámku z Ostravy mnohem lepší. Ještě je však předčasné cokoliv plánovat, nejdříve musím zámek opravit.“

Plány: Hotel a bydlení seniorů

Reinholdova společnost působí na trhu od roku 1993 a letos se například podílela za zavedení moderního bezpečnostního systému do dálničního tunelu u Klimkovic. Podle firemních internetových stránek spolupracuje i s ministerstvy spravedlnosti a vnitra.

Zámek dlouho chátral. Objekt před časem zachránily základní práce na statice objektu, ale nový majitel musí do rekonstrukce investovat nejméně desítky miliónů korun. Teprve poté přijdou na řadu další plány.

„Rád bych v horním zámku vytvořil nějaké ubytovací kapacity a restauraci, v dolním zámku zařízení pro seniory,“ poodhalil záměry.

Na fulnecké radnici mají z jeho plánů radost. Starosta města Josef Dubec (KDU-ČSL) se s Reinholdem tento týden krátce setkal a domnívá se, že zámek čekají lepší časy. „Samozřejmě do nikoho nevidím, ale nový vlastník zámku na mě udělal dobrý dojem. Jeho záměry se kryjí s městskými, Fulneku například moc scházejí ubytovací kapacity,“ uvedl starosta.

Na zámku žil poslanec i vojáci

Zámek ze 16. století zhruba před osmdesáti lety koupil poslanec a velký vlastenec Jaromír Špaček. Pak mu majetek zabavili nacisté a o několik let později i komunisté. Nejprve zde sídlila armáda, kterou vystřídal sklad zdravotnického materiálu.

Po společenské změně v roce 1989 zažádal o navrácení Špačkův syn Rostislav, restituční snahy však dlouho soudně blokoval jeho bratranec.

Před několika lety měla o zámek zájem česká Centrála cestovního ruchu a plánovala přeměnu na luxusní hotel s golfovým hřištěm. Projekt se však nikdy neuskutečnil. Špaček kvůli vysokému věku už neměl síly na přestavbu, proto se rozhodl pro prodej.

Reklama

Související témata:

Související články

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech...

Výběr článků

Načítám