Hlavní obsah

Finanční poradna: Kolik díky hypotéce nebo spoření ušetříme na daních

Někteří finanční poradci svým klientům tvrdí, že v rámci daňového přiznání lze uplatnit zaplacené úroky z hypotéky nebo stavebního spoření maximálně do výše 80 tisíc korun ročně. To ale není pravda. Ve skutečnosti je to daleko víc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mylná informace ohledně limitní částky 80 tisíc korun vychází z novely zákona o dani z příjmu §15 odst. 3. V této novele je ale zároveň uvedena poznámka, která říká, že tato změna bude účinná až od 1. 1. 2015. To znamená, že v daňovém přiznáni za rok 2013 a za rok 2014 zůstává částka, kterou lze uplatnit v původní výši, a to je 300 tisíc korun ročně.

Úvěr ale musí být čerpán po celou dobu daňového období a lze uplatnit pouze určitou podílovou část z 300 tisíc korun – to znamená 25 tisíc korun za každý měsíc, kdy byl úvěr čerpán.

Odečet z daní ano, ale jen za určitých podmínek

Úspora na daních je vedle vysněného bydlení nebo rekonstrukce další výhodou čerpání hypotéky nebo stavebního spoření. Je ale důležité zmínit, že ne vždy je možné o tyto zaplacené úroky snížit základ daně z příjmu.

Zaplacené úroky může odečíst pouze fyzická osoba, která čerpá peníze na zajištění bytové potřeby. Musí být jednoznačně uvedeno a prokázáno, že se jedná buď o hypoteční úvěr, úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěry ze stavebního spoření.

Co znamená bytová potřeba?

Mezi bytovou potřebu je řazena výstavba nebo koupě domu nebo bytu. Dále sem patří rekonstrukce bydlení, koupě pozemku za předpokladu výstavby bydlení, splacení členského vkladu právnické osobě nebo úhrada za převod členských práv a povinností za účelem získání práva užívání (družstevního) bytu nebo rodinného domu.

Vedle toho se bytová potřeba vztahuje na vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců s účelem získat byt, rodinný či bytový dům, splacení úvěru či půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb.

Podmínky pro uplatnění odpočtu úroků:

  • Odpočet může uplatnit pouze účastník smlouvy o úvěru nebo vlastník či spoluvlastník dané nemovitosti
  • Vlastnictví musí získat minimálně k poslednímu dni daného roku, v dalších obdobích musí nemovitost vlastnit po celou dobu
  • Předmět musí být užíván k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení manžela, dětí, rodičů (nestačí trvalý pobyt, musí docházet k využívání dané nemovitosti)
  • V případě výstavby musí proběhnout kolaudační řízení

Na vaše dotazy odpovídá Libor Coufal z portálu www.sfinance.cz.

Dobrý den, mám úvěr u ČSOB. Jde o úvěr na bydlení. Vše jsem musel doložit fakturami. Lze i u tohoto úvěru využít snížení daňového základu jako u stavebního spoření?
Bohužel tento úvěr nesplňuje podmínky definované zákonem o dani z příjmu §15 odst. 3, který striktně popisuje úvěrové produkty, ze kterých lze nárokovat zaplacené úroky v rámci daňového přiznání.
Dobrý den, je mi 65 let a chtěl bych si koupit obecní byt do osobního vlastnictví. Rád bych to řešil hypotečním úvěrem. Je to možné?
Všechny banky podmiňují splacení hypotéky dosažením finální splátky před 70tým rokem věku. Ve vašem případě je tedy možné využít hypotéku na 5 let. Další možností je získat spoluručitele, kteří vám umožní dobu splácení prodloužit.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Finanční poradna: Hypotéka versus pronájem

Bydlet ve vlastním a zadlužit se na několik let anebo raději bydlet v podnájmu? V České republice je stále zažité vlastní bydlení. Lidé se totiž neradi stěhují...

Výběr článků

Načítám