Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak získat hypotéku, když pracujete v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se zaměříme na prokazování příjmů ze zahraničí a navážeme tak na cyklus, ve kterém probíráme, jak banky zkoumají příjmy žadatelů o úvěr. V minulých dílech jsme psali, jak dokázat bance dostatečné příjmy, pokud pracujete na smlouvu na dobu určitou i neurčitou. Na vaše otázky odpovídá nezávislý finanční konzultant Jan Lener ze společností Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Banky standardně neakceptují příjmy ze všech zemí světa. Na druhou stranu, v takových zemích většinou Češi ani nepracují. Co se týká příjmů se zemí EU, Kanady, USA a některých dalších zemí, prokazují žadatelé příjmy standardně. Předložíte bance pracovní kontrakt, výpisy z účtů či výplatní pásky a potvrzení o příjmech na formuláři konkrétní banky.

Pokud pracujete na jiném základě než je pracovní smlouva, dokládá se příslušný dokument. Všechny dokumenty včetně výpisů z účtů musí být řádně přeloženy do českého jazyka. Jde při tom o překlady „s razítkem“.

Banky jsou při posuzování příjmů se zahraničí poměrně opatrné. Neberou v potaz 100 % příjmů žadatelů, ale pouze určitou část. Většinou okolo 70 %. Banky se tak chrání před pohyby kurzu měn i možnému poklesu příjmů po návratu pracovníka do české republiky. (více na www.bcas.cz)

Chceme s přítelem hypotéku na výstavbu nového domu. Naše veškeré úspory vyčerpala koupě pozemku. Oba dva jsme nastoupili do nového zaměstnání a já jsem navíc těhotná. Myslíte, že máme šanci hypotéku získat?
Minimální doba trvání zaměstnání, kterou banky akceptují, jsou 3 měsíce. Žadatel nesmí být ve zkušební době. V případě, že máte pracovní poměr uzavřený na dobu neurčitou, banka doložené příjmy bude bez problémů akceptovat. Ovšem v případě těhotenství banka započítá do příjmů jen výši rodičovského příspěvku. Bohužel, nesdělili jste mi výši vašich příjmů, která také souvisí s tím, jestli hypotéku získáte nebo ne.
Můžete mi sdělit, jestli se dá koupit družstevní byt na hypotéku, za jakých podmínek, tj. co je k tomu potřeba?
Ano, možnost koupě družstevního bytu prostřednictvím hypotéky existuje. Ale celý proces je mnohem komplikovanější než při koupi bytu v osobním vlastnictví. Určitou roli tam hraje i družstvo, které musí kupujícímu umožnit okamžitý převod bytu do osobního vlastnictví následně po převodu členských práv a povinností. V každém případě byt musí mít splacenou anuitu. Někdy jsou ale stanovy družstva takové, že bytovou jednotku nelze převést do osobního vlastnictví. Nemovitosti v družstevním vlastnictví bývají levnější právě i vlivem horší finanční dostupnosti. Jednání s družstvem bývají náročnější a banka vám uvolňuje peníze až na základě podaného návrhu na vklad do katastru nemovitostí o převodu bytu z vlastnictví družstva do vašeho osobního vlastnictví, společně se smlouvou o převod bytu do OV, také potřebujete zástavní smlouvu, které je v případě převodu z družstevního vlastnictví do osobního zase o něco složitější. Jinou možností je zvolit úvěr předhypoteční. V takovém případě budete mít rok nebo dva, abyste byt převedli do OV. Máte-li jinou nemovitost v dostatečné hodnotě, zastavte jí bance a máte problém vyřešený. Na menších městech se levnější byty také dají pořídit přes kombinaci úvěrů ze stavebního spoření, kde ovšem banka bude pravděpodobně požadovat ručitele. Myslím, že v tomto případě se bez finančního poradce neobejdete.
Jsem občan Slovenské republiky, pracuji v ČR a chci si v Česku koupit byt, je možné žádat o hypoteční úvěr?
Nabývání nemovitostí cizinci se řídí devizovým zákonem. V případě, že si chce cizinec pořídit nemovitost na území ČR musí splnit požadavky devizového zákona. Tedy cizinec, který je držitelem „průkazu o povolení pobytu pro člena státu evropských společenství“ může nabývat nemovitost na našem území a může také požádat o hypoteční úvěr.  U Občanů Slovenské republiky pracujících v ČR probíhá vše stejně jako u tuzemců.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohla naše finanční expertka pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám