Hlavní obsah

Benediktinský klášter v Kladrubech chce čerpat dotaci na obnovu konventu

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý benediktinský klášter v Kladrubech na Tachovsku chce čerpat téměř půlmiliardovou dotaci na obnovu nového konventu a přilehlých částí jako součástí projektu Památkový objekt a živá kultura.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Oživení konventu má zajistit multifunkční umělecké centrum.

Článek

Během pěti let tu má vzniknout multifunkční kulturní centrum zaměřené na vzdělávání a umění. Pro místo to představuje novou náplň, která odpovídá významu památky a respektuje její památkovou hodnotu.

„Podali jsme žádost o dotaci na ministerstvo kultury. Je to výjimečná příležitost pro klášter,“ uvedla Jaroslava Frühaufová z Národního památkového ústavu v Plzni.

Projekt zajistí, že objekt bude naplněn životem
Milan Zoubek, kastelán kláštera

„Příležitost, která není jen v opravě, ale v rámci projektu i dalším využití. Projekt zajistí, že objekt bude naplněn životem,“ dodal kastelán kláštera Milan Zoubek.

Necelých 500 miliónů korun z Integrovaného operačního programu má posloužit k obnově jižního a západního křídla barokní budovy konventu a částečně i dvou dalších. Do projektu revitalizace, který má být v památkové obnově vzorový, patří i stáje na nádvoří a přírodní divadlo za klášterním objektem včetně jeho funkčního propojení s novým konventem.

Poslední možnost opravy

Život do nevyužívané části areálu národní kulturní památky pak vnese multifunkční kulturní centrum nadregionálního významu, tvůrčí rezidence pro soudobé formy tanečního, divadelního a hudebního umění prolínající se s možnostmi vzdělávání. To je hlavní náplň a cíl celého projektu v rámci celoročního provozu centra.

„Je to jediná a možná poslední možnost opravy této části kláštera a současně příležitost mu vdechnout novou funkci, která nebude v rozporu s jeho původním posláním,“ uvedla při únorovém představení projektu ředitelka plzeňského pracoviště NPÚ Ludmila Drncová.

Rekonstrukce má zajistit nejen prostory pro vlastní provozování workshopů, seminářů, školení a studijních programů či tematických diskusí, ale i zázemí pro tyto aktivity v rámci vícedenních pobytů, to znamená ubytování a stravování. V plánu je i výstavní program.

Program má podporu Plzeňského kraje, jeho představitelé ji přislíbili při prezentaci záměru. Vznik konventu, postaveného podle projektu Kiliana Ignáce Dienzenhofera, je datován druhou polovinou 18. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám