Hlavní obsah

V Sázavském klášteře objevili tajemné fresky

Právo, Radek Plavecký

Přímo nad hlavami návštěvníků Sázavského kláštera se znovu rodí historie. Restaurátoři tady místy až pod jedenácti vrstvami maleb objevili, co nikdo nečekal. Kromě osmnácti již v publikacích popsaných barokních fresek se tu nečekaně zjevily další čtyři.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jedna z fresek objevených v Sázavském klášteře. Tato je z 18. století, ale pod malbou se ukrývají i starší obrazy.

Článek

„Co všechno nám vypoví starší fresky, je velká záhada,“ říká správkyně kláštera Slávka Matoušová. Vzácnější jsou tím spíš, že pocházejí z gotické doby vlády Karla IV. Žádná kronika a žádná historická kniha o nich nevydává svědectví a pro všechny historiky a správce kláštera jsou velkým tajemstvím.

Skládání puzzle

První odkrytá byla v průběhu času způli zničena, druhá nyní odhalovaná zobrazuje knížete Břetislava a Prokopa, kterak obětují na oltář Panny Marie nadační listinu kláštera.

„Sondy rozkryly tváře světců, patronů České země Ludmily, Prokopa, Václava a Vojtěcha. Zatím ale vůbec netušíme, co se dál ukáže, co na freskách bude. Je to trochu detektivka, takové skládání puzzle,“ říká s úsměvem správkyně kláštera Slávka Matoušová.

Známé barokní fresky vznikly po velké rekonstrukci kláštera po požáru v roce 1746. Obrazy byly hotové v roce 1750 a je podle rozdílných rukopisů patrné, že jsou to díla různých umělců.

Správkyně Matoušová se při prohlídce starodávné budovy nechává vtáhnout a unést až téměř mystickým příběhem těch nových a neznámých a přináší minulou dobu do chladných chodeb kláštera.

Přesně tisíc let

„Je to přesně tisíc let, kdy Prokop přišel na Sázavu, začal se stranit lidí a začal tu žít sám. Pak tady v roce 1032 založil klášter. Ideální by bylo, kdyby se fresky podařilo všechny zrestaurovat do roku 2032, k tisícímu výročí založení kláštera. Bylo by příhodné to do té doby stihnout,“ přeje si kastelánka a vypráví o vývoji kláštera.

Ten je mimochodem podle historických dokumentů také vyobrazen na barokních freskách, které restaurátoři postupně čistí a znovu objevují. Zda a kdy se podaří obnovit i další obrazy, je zatím nejasné i kvůli penězům.

Restaurátorské práce na jedné fresce vyjdou zhruba na půl miliónu korun. Správci památky proto vyhlásili i sbírku a pomalu se plní i kasička v samotném klášteře, do níž přispívají návštěvníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám