Hlavní obsah

Prioritou Moravského Krumlova není jen zámek

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Zvládnout kus opravy zámku, vybudovat koupaliště a posunout se dál v opravách inženýrských sítí včetně obnov komunikací. Smělé cíle si před sebe letos kladou v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámecké komnaty se proměnily ve staveniště.

Článek

„Máme čtyři priority. Chceme dokončit změny dopravní infrastruktury, což je autobusové nádraží a průtah městem, a současně dořešit vodovody a kanalizace. Třetí je koupaliště, mluví se o něm třicet čtyřicet let, že by se mělo udělat, teď se mění slova v činy. No a poslední je oprava zámku,“ řekl starosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Koupaliště s pětadvacetimetrovým plaveckým bazénem s pěti dráhami, doplněné skluzavkou a brouzdalištěm, vzniká na sídlišti. To má podle starosty opodstatnění, protože právě lidé z města budou jeho nejčastějšími uživateli. První vodomilné návštěvníky má koupaliště uvítat v červnu.

„Čeká nás oprava a budování kanalizace v části Polanka a Rokytná. Tuto akci budeme dělat ve spolupráci se společností VaK Třebíč. Na kanalizaci v Polance naváže nový průtah obcí,“ doplnil starosta. V řešení je i cesta do Rakšic, která je v kompetenci kraje. Naopak cesta na nádraží zatím není na řadě.

Akce bez úvěru

„Bude v investičním záměru, dovoluji si tipovat, že na řadu přijde v horizontu čtyř pěti let. Musíme uznat, že kraj má silnice v daleko horším stavu, takže se na to dívám reálně,“ připustil starosta, že cesta z města k přestupnímu terminálu u vlakového nádraží ještě není to nejhorší, s čím se motoristé v kraji setkávají.

Možná unikátem mezi strategií měst je investiční Fond Moravský Krumlov 2022, jenž vznikl v rámci rozpočtu města v minulém roce a slučuje prostředky na investice.

„Naším cílem je nadále řešit všechny akce bez úvěru, tedy nepočítám-li dočasné kontokorenty, použité před příchodem dotací. Cílem je být v roce 2022 zcela bez dluhů a mít vyřešené sítě ve městě na dalších padesát až šedesát let,“ popsal cíl starosta.

Oprava zámku

Investičními plány města navíc prostupuje oprava zámku jako jedna z priorit radnice. Nejen proto, že na jeho opravě je existenčně závislý osud snu o návratu Slovanské epopeje do míst, kde byl šedesát let její domov, ale i proto, že se jedná o dominantu města. Zámek je v rukou společnosti Incheba, na opravě ale participuje město i Jihomoravský kraj.

„Oprava patří mezi priority, nebude to ale najednou, vždyť jen původní myšlenka rekonstrukce na kongresové centrum předpokládala náklady kolem půl miliardy korun,“ řekl Třetina. Proto jsou práce rozděleny na několik etap, z nichž ta první je ve druhém podlaží zámku.

Výměna podlah, oken a elektroinstalace, spolu s úpravami, které zajistí splnění požadavků na garanci odpovídající míry vlhkosti, teploty a potřebného osvětlení, jsou součástí této fáze. Cílem je vytvoření prostor umožňujících využití pro vystavení epopeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám