Hlavní obsah

Vlastní bydlení Čechy láká, pro mnohé je ale nereálné financování

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa vlastního domu, kde vás nebudou otravovat nerudní sousedé, je pro mnohé Čechy lákavou vyhlídkou. Takový druh bydlení by si přály téměř tři čtvrtiny z nich. Od představ k realizaci je ale dlouhá cesta plná překážek. Jednou z nich může být náročné financování.

Foto: CANABA

Vlastní dům se zahradou je snem mnoha lidí.

Článek

Vlastní domeček se zahradou, kde se dá v klidu a bez potíží relaxovat, je snem mnohých lidí. Ani v České republice tomu není jinak. Pro 73 % Čechů je to ideální představa. Problém ale pro mnohé nastává ve chvíli, kdy se začne hovořit o financích. Pokud někdo nemá hodně našetřeno, případně i vlastní pozemek, na kterém by se dalo stavět, musí peníze sehnat třeba formou hypotéky. A to je pro řadu lidí tak velký strašák, že své sny raději nerealizují.

Z průzkumů společnosti Ekonomické stavby nadále vyplynulo, že pro valnou většinu (81 %) je hlavní překážkou pro stavbu rodinného domu současná výše příjmu. Pro 14 % dotazovaných to až takový problém není, pouhá čtyři procenta uvedla, že jim výše příjmu problém vůbec nedělá.

„Češi chtějí bydlet ve vlastním, a to nejlépe v domě. Je tedy na čase, aby samotní developeři a stavební firmy začali společně s bankovními domy hledat nové cesty, které to zejména mladým rodinám umožní,“ upozorňuje finanční analytik společnosti Ekonomické stavby Miroslav Lebl.

Průměrně jsou lidé ochotni do bydlení investovat částku osm až deset tisíc měsíčně. Ankety se zúčastnilo 1000 lidí starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám