Hlavní obsah

Finanční poradna: Hypotéka versus pronájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlet ve vlastním a zadlužit se na několik let anebo raději bydlet v podnájmu? V České republice je stále zažité vlastní bydlení. Lidé se totiž neradi stěhují a žijí na jednom místě celý život. Je ale vždy výhodné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V posledních letech, kdy koupě nemovitosti byla dobrou investicí, protože její cena rostla, se počet koupených bytů či domů zvýšil až o desítky procent. Vedle toho, kdy ceny nemovitostí rostly, ceny pronájmů ve stejném regionu stagnovaly anebo dokonce klesaly. Toto pravidlo platilo hlavně pro velká česká města, jako je Praha nebo Brno a další krajská města.

I dnes, kdy banky nabízejí velice výhodnou úrokovou sazbu - aktuální hypoteční index ukazuje hodnotu 3,25 procenta - jsou splátky hypotéky velkou konkurencí platbám nájemného.

Naopak nájemné se vyplatí v případě, kdy je jeho výše o 25 až 30 procent nižší, než by byla splátka hypotéky a dalších nákladů s bydlením přepočítaná na měsíc (pojištění, fond oprav).

Také pokud člověk očekává nějakou důležitou životní změnu a tuší, že mu současné bydlení nebude stačit, je lepší vyčkat a pořádně zhodnotit situaci. Z nájemného bydlení se dá jednoduše vyvázat, z vlastního již hůře.

Plusy a mínusy vlastního bydlení

+ Investujete do svého

+ Investujete do svého + Po dobu fixace se můžete spolehnout na pravidelný výdaj

+ Investujete do svého + Po dobu fixace se můžete spolehnout na pravidelný výdaj - Hypotéka je celoživotní závazek

- Hypotéka zatíží celý rodinný rozpočet

Plusy a mínusy podnájmu

+ Můžete pronájem kdykoliv opustit

+ Můžete pronájem kdykoliv opustit + Nemusíte přemýšlet o drahých rekonstrukcích či opravách

+ Můžete pronájem kdykoliv opustit + Nemusíte přemýšlet o drahých rekonstrukcích či opravách - Majitel vám neprodlouží smlouvu nebo zvýší nájem

- Pokud se nemovitosti zhodnocují nad inflaci, přicházíte reálně o majetek

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Na svůj byt splácím hypotéku již osm let. Mohu tento byt prodat i s hypotékou?
Ano, prodej bytu s hypotékou je možný. Je více variant, jak tuto situaci řešit - splacením hypotéky, refinancováním nebo převzetím stávající hypotéky. Převzetí hypotéky je asi nejpoužívanější varianta, a to i z pohledu všech poplatků. Oproti refinancování či splacení hypotéky je tato varianta velice jednoduchá a ušetříte i na poplatcích. Na druhou stranu je tento postup časově náročnější.
Kolik vlastních prostředků mám vložit do hypotéky?
V první řadě záleží na poměru ceny nemovitosti a potřebné výši hypotéčního úvěru. Také velice záleží na výši úrokových sazeb. Může být rovněž výhodnější investovat peníze například do akcií, než je všechny dát na vlastní bydlení. Berte také v úvahu, že budete potřebovat prostředky na vybavení domácnosti.
Ke změně původně nastaveného rozpočtu může dojít při stavbě či rekonstrukci nemovitosti, proto je lepší ponechat si rezervu, například v podobě vyššího úvěru, který pak nemusíte zcela dočerpat. Nebo si část peněz nechat na účtu.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám