Hlavní obsah

Obyvatelé pražského Střížkova nechtějí rozšíření areálu s odpady

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvaceti letech, kdy obyvatele střížkovského sídliště sužuje hluk a výfukové plyny z centra společnosti Ipodec, jež se stará o odpady a čištění komunikací, je čeká další rozšíření areálu. Možnému odstěhování se brání Ipodec i Praha 8, která vlastní 43 % firmy.

Foto: o.s. Střížkov 8 – Náš domov

Plocha areálu Ipodec vedle střížkovského sídliště by se měla rozšířit o 8000 metrů čtverečních.

Článek

Přestože od zbudování sběrného dvora, který by přímo sousedil se sídlištěm a dvěma dětskými hřišti, společnost Ipodec ustoupila, na rozšíření areálu trvá a radnice Prahy 8 jí to posvětila.

„Samotné rozšíření parkovací plochy nebude negativním krokem, neboť dojde ke snížení hluku a emisí. V současnosti totiž firma musí přeparkovávat vozy, které kvůli nedostatku místa stojí ve více řadách. Následně chce firma ještě více eliminovat dopady svého působení. Měla by vybudovat protihlukový val, zajistit výsadbu zeleně a zkultivovat park před parkovištěm,“ vyjmenovala výhody rozšíření prostoru, který Praha 8 Ipodecu pronajímá, mluvčí radnice Helena Šmídová. Proti tomu stojí obyvatelé reprezentovaní sdružením Střížkov 8 – Náš domov.

„Těžko může jít k duhu obyvatelům, kdyby se současný počet zhruba padesáti parkujících vozidel zvýšil po rozšíření areálu na sedmdesát, jak předpokládá projekt. Stejně tak zastavění už tak vzácné zelené plochy u sídliště. Tu by si obyvatelé přáli proměnit na veřejnou zeleň s možnostmi sportovního vyžití,“ řekl Právu Jaroslav Winter, místopředseda občanského sdružení Střížkov 8 – Náš domov.

Diskuze bez důležitých členů

Poslední debaty, kterou občanské sdružení pořádalo 30. října, se nezúčastnili ti nejdůležitější pozvaní hosté, ani starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS), ani ředitel Ipodecu Karel Vančura.

Na setkání se ale objevili tři opoziční zastupitelé Radim Zátopek (ČSSD), Eliška Vejchodská (SZ) a Matěj Fichtner (nezařazený), kteří se shodli na tom, že už samo umístění areálu soukromé firmy provozující těžkou techniku přímo v sídlišti je nevhodné. Natož pak záměry na další rozšiřování.

A tak se probíralo přestěhování celého areálu. „Naše občanské sdružení navrhovalo přestěhování areálu například na pozemky za obchodním domem Bauhaus v Dolních Chabrech, které jsou daleko od obytné zástavby. Zastupitel Fichtner odhadl, že kdyby radnice část nákladů za přesun areálu kryla prodejem pozemků na Střížkově za účelem bytové výstavby, mohla by se cena za přesunutí areálu ze sídliště pohybovat od nuly do nejvýše třiceti miliónů korun. A problém areálu by mohl být vyřešen bez kolize se zájmy občanů i vlastníků Ipodecu,“ tvrdí Winter.

Radnice stěhování zamítla

Proti stěhování se ale rezolutně staví sama radnice. „Ipodec je firma, která zajišťuje úklid města a nemůže působit v polích za městem. Dojezdy vozů i zvýšené náklady by se bezpochyby promítly jak do životního prostředí, tak do úhrad,“ řekla Šmídová.

Podle ředitele společnosti Ipodec se diskutované rozšíření areálu odehraje nejdříve tak za dva roky. Firmu čekají mimo jiné hlukové studie, analýza EIA, získání územního a následně stavebního rozhodnutí. Podle Vančury je účelem celé stavby snížení ekologické zátěže především v Běšťákové ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám