Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak v nově pořízené nemovitosti zajistit odběr elektřiny a plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě jste si vybrali dům nebo byt snů, kde chcete strávit celý život nebo minimálně pár let. Ještě ani nestačil oschnout inkoust na hypotéční smlouvě a vy už řešíte, co všechno bude potřeba zajistit, oběhat a pořídit. A všechno stojí peníze, nová kuchyňská linka, nové podlahy, vymalování, zahrada a co teprve čas, který to všechno spolkne. Například stát se právoplatným odběrním místem pro elektřinu a plyn.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pryč jsou časy, kdy se topilo i vařilo pouze za pomoci ohně. Nemít v současnosti elektřinu nebo plyn je téměř nemyslitelné a stejně nemyslitelné bylo donedávna přemýšlet o různých dodavatelích energií a porovnávat nabídky. A přitom právě energie mohou být rodinný náklad, na kterém je možné uspořit i několik tisíc korun.

Jaké máme vlastně možnosti při zřizování odběrního místa elektřiny nebo plynu ve své nově nabyté nemovitosti?

1) Při nákupu nemovitosti, která nemá v současné době zřízené odběrné místo – tedy nemá elektrickou přípojku (elektroměr), případně plynovou přípojku.

V takovém případě je třeba kontaktovat společnost, která zajišťuje distribuci na daném území a domluvit se s ní na zřízení nové přípojky (je třeba brát v úvahu, zda je reálné tuto přípojku zařídit – tedy například u plynu, zda je dané místo plynofikované). Dále je nutné počítat s tím, že za toto připojení si bude distributor účtovat určité poplatky. Po zřízení této přípojky s distributorem podepíšete Smlouvu o připojení k distribuční soustavě.

Na základě této smlouvy o připojení je poté potřeba sepsat Smlouvu o sdružených dodávkách energie s budoucím dodavatelem energie. Doporučeným a nejrychlejším způsobem je sjednat obě smlouvy se společností, která vám zajišťuje distribuci, tedy s dominantním hráčem v dané oblasti. Určitě je dobré sepsat tuto smlouvu na dobu neurčitou. V takovém případě totiž můžete kdykoliv bez sankcí přejít k jinému, výhodnějšímu dodavateli. Srovnání nabídek i finální sjednání je možné zařídit rychle a jednoduše online.

Samozřejmě je možné Smlouvu o sdružených dodávkách energií podepsat rovnou s vybraným alternativním dodavatelem, je ale třeba počítat s tím, že alternativním dodavatelům trvá delší dobu, než vám jsou schopni nový odběr zajistit (tato doba může trvat i několik týdnů).

2) Při nákupu nemovitosti, která má zřízené odběrné místo

V případě nákupu nemovitosti, která má v současné době odběrné místo zavedené, je třeba se spojit s původním vlastníkem nemovitosti a zjistit, jakým způsobem jsou smlouvy na energie vedené. V případě, že původní majitel smlouvy nevypověděl, je nejjednodušší variantou se s ním domluvit na přepisu odběrného místa na vás, jako na nového vlastníka. Konkrétní kroky, které je třeba učinit při přepisu odběrného místa, se u jednotlivých dodavatelů liší. Potřebné informace a dokumenty získáte u současného dodavatele.

Po přepisu bude mít nový odběratel Smlouvu o dodávkách vedenou na své jméno a může, jako v předchozím případě, v závislosti na obchodních podmínkách této smlouvy dodavatele změnit.

„Některé společnosti umožňují přepsat toto odběrné místo i během procesu změny dodavatele,“ říká Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz. „To znamená, že v jednom kroku učiníte dvě změny zároveň – přepíšete odběrné místo na nového odběratele a současně změníte dodavatele energie,“ dodává.

Výhodnou možností je využít služeb zavedených firem, které nabízí komplexní servis od porovnání nabídek na trhu, přes sjednání té nejvýhodnější až po přípravu veškerých materiálů, které stačí jen podepsat. U online partnerů navíc kromě peněz ušetříte i svůj čas.

Na vaše dotazy odpovídá finanční odborník Martin Špaček z portálu www.sfinance.cz. 

Chtěla bych přejít k jinému dodavateli energií, ale mám strach, že mě teď naláká a pak zdraží. Jak často může dodavatel měnit ceny?
Cena elektrické energie se může změnit kdykoli v průběhu roku. Mění se přitom cena za dodávku koncové silové elektřiny či stálý plat za odběrné místo. Nikoliv cena za distribuci elektřiny, ta se mění jednou ročně s platností od 1. ledna následujícího roku. Standardně je zvykem měnit cenu k začátku roku, ale není to pravidlem, ani povinností dodavatelů.
Pokud máte obavu ze změny ceny energie, vyberte si dodavatele, který nabízí fixní cenu na delší období, třeba i na 10 let. Osobně doporučuji nevolit dlouhodobou fixaci, spíše sledovat trh a v případě změny ceny (dodavatel vás musí informovat) případně přejít k jinému. Proces změny je jednoduchý, tak není nutné zůstávat desítky let u jednoho.
Změnil jsem dodavatele plynu, jak dlouho trvá výměna plynoměru novým dodavatelem?
Změna dodavatele zemního plynu není podmíněna výměnou plynoměru. Plynoměr je majetkem distributora daného území, ve kterém se odběrné místo nachází. Nový dodavatel vám pouze dodává plyn, tzn., že váš distributor udělá odečet a tento stav nahlásí jako koncový u stávajícího dodavatele a zároveň jako počáteční u dodavatele nového.
Pro zpětnou kontrolu je dobré si tento stav taktéž někam zapsat na papírek. K výměně elektroměru dochází například stářím či opotřebením, tak se děje zhruba jednou za 10 let.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám