Hlavní obsah

Nová školka v pražských Vysočanech zabere zahradu, bojí se rodiče

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky novému pavilónu přibydou místa ve školce, děti ale přijdou o zahradu, na které má novostavba vyrůst, obávají se někteří rodiče dětí z mateřinky v ulici U Nové školy v pražských Vysočanech.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Mateřská školka ve Vysočanech funguje už od třicátých let minulého století.

Článek

„Mateřská škola Dětský úsměv funguje od 30. let 20. století. Nyní, kvůli nedostatku míst ve státních školkách, se rozhodla radnice Prahy 9 na pozemku této školky postavit další budovu pro dalších asi 100 dětí. Tímto počinem MŠ přijde o zahradu, neboť na ní bude stát další objekt,“ zlobí se Michaela Krbcová, která do staré vily s růžovou omítkou vodí svoji dceru.

Zamýšlenou výstavbu nelibě nese i řada starousedlíků z okolí. Chtějí svůj klid, nemají chuť poslouchat rachotící stroje během osmi měsíců stavby, některým dokonce vadí přibyvší děti.

„Určitě by se našly vhodnější pozemky,“ myslí si starší žena venčící po ránu psa, která bydlí přes třicet let v Novovysočanské ulici. Rodiče se bouří, především jim vadí, že nemají potřebné informace, potvrdila Právu zástupkyně ředitelky školky Dana Žáková. Jedno informační kolo se odbylo loni na jaře. Ředitelka zařízení ještě přislíbila dospělým schůzku se zástupci radnice, nakonec by se měla uskutečnit tento pátek. „Ke kauze se nesmím vyjadřovat,“ vysvětlila stručně Žáková.

Pečlivě vybraný pozemek 

Radní deváté části Zuzana Kučerová (TOP 09) Právu řekla, že pozemek byl vybrán po pečlivé úvaze. „Existuje hygienická vyhláška, která má přísné požadavky na to, co musí školky dodržet, konkrétně třeba čtyři metry čtvereční zeleně na dítě. Najít v Praze místo, kde můžete postavit státní školku, je složité. Toto je jeden z mála pozemků, který má potřebnou plochu.“

Rodiče se podle ní nemusejí v žádném případě obávat, že jejich ratolesti ztratí možnost jít se vyvětrat na zahradu. Obec dohodla s metropolí převod více než 1000 metrů čtverečních vedle areálu. Podle informací Práva má jít o plochu směrem k rušné Spojovací ulici. Během stavby, která podléhá přísným bezpečnostním opatřením, si děti budou hrát v přední části zahrady.

Nová budova je podle Kučerové nezbytná. Stesky dospělých chápe, musí však hájit zájmy většiny. Praha 9 hlásí dlouhodobě vysoký počet nepřijatých dětí, loni 465, letos 490, informovala radní. „Máme řadu matek, které nemohou do práce, protože dítě neumístí do školky,“ konstatovala. Na místě zatím nic nenasvědčuje, že se bude dvoupodlažní dům pro 75 malých klientů stavět. „Běží výběrové řízení na zhotovitele, novou budovu chceme otevřít příští školní rok.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám