Hlavní obsah

Pět set metrů od pražského metra Háje vznikne zoopark

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na jaře mohou nejen obyvatelé pražského Jižního Města zamířit do zooparku, jehož realizace nyní finišuje. Stát bude vedle Milíčovského parku a návštěvníci budou moci po zaplacení 30 korun obdivovat, ale i hladit a krmit česká domestikovaná i divoká zvířata.

Foto: Vizualizace Ateliér Kryštof Štulc

V zooparku budou domestikovaná zvířata, i ta z volné přírody.

Článek

Na původně nevzhledném kusu Jižního Města, odkud odváželi popeláři pět až šest kontejnerů odpadků měsíčně, které zde pohazovali především bezdomovci, již si území naproti Milíčovskému statku oblíbili, se otevře zoopark. Po téměř desetiletém plánování a s půlročním zpožděním se brány parku o rozloze 7000 čtverečních metrů otevřou na jaře.

„Asi ještě nebude dodělaný pavilón vyder a pavilón biotopů, ale lidé tu najdou vodní svět, stáje s muflony, koňmi, srnkami, laněmi, selský dvorek, kde budou slepice, kuřátka i králíci, výběh koz a ovcí. A také pavilón ptáků a drobných šelem, kde budou například liška, kuna a jezevec. Snad se nám podaří získat i rysa. Nebude zde chybět ani občerstvení nebo klubovna,“ popsal Daniel Urban ze sdružení Tarrouca, které park staví.

Členové sdružení jsou z Prahy 11, takže byla volba místa pro zoopark jasná. „Žijeme tu, a proto si to tu chceme zkrášlovat. Navíc v této čtvrti chce každý víkend vyjít někam do přírody zhruba sto tisíc lidí. Touto vysokou návštěvností však Milíčovský les dost trpí, i jeho divocí ptáci, takže jsme chtěli vytvořit relaxační zónu, která by část návštěvníků odklonila a nabídla něco nového především pro děti a jejich doprovod,“ vysvětlil Právu Urban.

Právě pro děti budou venku i v klubovně vybavené mikroskopy probíhat speciální přírodovědecké workshopy a kurzy, které budou navazovat na učivo, jež žáci znají většinou jen z učebnic či monitorů.

Zoopark za 10 miliónů

Výstavba zooparku v Praze 11, jejíž vedení projekt od začátku velmi podporuje, bude stát celkem osm až deset miliónů korun a zapojila se sama městská část.

„Náklady na první etapu výstavby byly necelé dva milióny korun. V současné době probíhá revize celého projektu, jejímž výstupem bude konečná etapa realizace zooparku,“ sdělila Právu Andrea Wolfová z MČ Prahy 11.

Město by mělo přispět ještě třemi milióny korun, třetinu parku financuje samo občanské sdružení.

Tarrouca však vybudováním zooparku v páchání dobrých a užitečných věcí na území Jižního Města nekončí. „Letos chceme v okolí otevřít stanici pro ochranu ježků a dalších malých savců, které na životě ohrožuje přicházející zima. Nyní také hledáme lokalitu pro rozárium, tedy růžovou zahradu. Měla by vypadat jako park jen z růží, ze stovek druhů, podobně jako tomu bylo za dob baroka,“ prozradil předseda sdružení Tarrouca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám