Hlavní obsah

Finanční poradna: Naučte své děti hospodařit s penězi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umět dobře hospodařit s penězi je v naší společnosti stejně důležité, jako umět číst a psát. Zodpovědní rodiče by měli začínat s výukou svých dětí už kolem pátého roku. Že se věci kupují za penízky, děti pochopí velmi brzy, obzvláště když se jim v tomto směru budete intenzívně věnovat. Rychle okoukají, jak s penězi hospodaří rodiče.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Je známé, že děti velmi vnímavě pozorují své rodiče a napodobují je. Bývá obtížné je přesvědčovat, aby dělaly či dodržovaly něco, co je stojí určité úsilí, jestliže vidí, že to rodiče nedělají či nedodržují. V každé rodině platí trochu jiná pravidla, a proto i výchova má svá specifika. Nicméně některé věci jsou obecné a při výchově dětí by se měly uplatňovat. Jak tedy na děti cíleně působit, aby si získaly zdravý pohled na peníze?

1. Už ve velmi útlém věku (nejpozději do pěti let) jim vysvětlete, jak se peníze vydělávají a seznamte je s prací obou rodičů.

2. Pořiďte jim pokladničku, ze které se dají peníze vybírat, aniž by se musela rozbít. Musí se naučit vkládat, ale i vybírat. Jakmile má dítě v pokladničce nějaké korunky, udělejte si čas a občas je s ním přepočítejte. Případně mu řekněte, co si za to může koupit – zmrzlinku, bonbónky, rohlíček, hračku.

3. Naučte dítě rozpoznávat hodnotu peněz. Mluvte s ním při nákupech o tom, co kolik stojí. Upozorňujte, co by si už mohlo ze svých naspořených peněz koupit.

4. Jste na nákupu a dítě má nějaký požadavek a vy nejste zásadně proti, potom mu navrhněte, že mu na to půjčíte, že vám musí peníze doma vrátit. A důsledně dodržte, aby se tak i stalo. Ditě se tak učí, že se půjčky musí vracet.

5. Naopak někdy vy požádejte své dítě o půjčku. Dohodněte termín, kdy mu to vrátíte např. až přijde tatínek domů, až přijde babička apod. A nechejte se upozornit, že peníze máte vrátit, potom mu třeba dejte nějakou korunku navíc, jako poděkování, že vám půjčilo.

6. Pro děti školního věku je vhodné pravidelné kapesné. Výše kapesného samozřejmě záleží na finanční situaci rodiny. Přesto byste měli dodržovat dvě zásady. První je založena na doporučení dětských psychologů: kapesné by nemělo být o hodně vyšší, než je průměrné kapesné vrstevníků dítěte. Druhá spočívá v postupném zvyšování kapesného s věkem dítěte.

„Zhruba od 12 let by však s tímto zvyšováním (které může být výrazněji vyšší, než tomu bylo v předchozích letech) měla být spojena i povinnost platit si z kapesného některé pravidelné výdaje, např. kredit na telefon. Dítě se tím učí vedení určitého osobního rozpočtu, což pak bude velmi potřebovat ve své dospělosti,“ doporučuje finanční poradce Jan Lener.

7. Se zvyšováním věku dítěte a tím souvisejícím zvyšováním kapesného je vhodné umožnit dítěti i nějaký výdělek. Nejprve to může být za různé práce v rámci širší rodiny - třeba pravidelný nákup či jiná pomoc prarodičům, hlídání sourozence, pravidelné domácí práce apod. Později, cca od 15 let i různé brigády. Dítě si peněz vydělaných vlastní prací v čase, který by jinak mohlo věnovat zábavě, bude více vážit.

8. V období 15 – 17 let by se dítě mělo seznámit mnohem podrobněji s tím, jak hospodařit s penězi, jaké finanční produkty existují, jaké jsou bankovní poplatky, jak se úročí vklad i půjčka. A hlavně jaká nebezpečí v oblasti financí existují a jak se jich vyvarovat. „A vštěpovat jim pravidlo - nic nepodepisovat unáhleně bez přečtení smlouvy, nebo když něčemu ve smlouvě nerozumí“, radí odborník.

Dbejte na to, aby se děti postupně seznamovaly s hospodařením rodiny. Bavte se před nimi o penězích, jak zvažujete, co koupit a co ne, jak spoříte na dovolenou, nový televizor, auto apod. Mluvte i o tom, jak se pojistit proti různým škodám a odpovědnosti.

A pokud využíváte služeb finančního poradce a děti jsou již starší, neváhejte a pozvěte je, ať poslouchají váš rozhovor, třeba když připravujete nebo upravujete finanční plán. Budou tak lépe připravené pro život.

Na vaše dotazy odpovídá Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Mám v plánu vzít si hypotéku na koupi domu, ale nejsem si jistý, jestli mi ji banka schválí. Jakým způsobem banka bude kontrolovat, jestli řádně splácím jiné úvěry? Mám možnost si někde ověřit, jaké záznamy jsou o mně vedeny?
Dobrá platební morálka je jednou z důležitých podmínek pro získání hypotéky. Do registru dlužníků se přitom můžete dostat i kvůli zdánlivým maličkostem, jako je o den opožděná splátka spotřebitelského úvěru, záměna data splatnosti s datem platebního příkazu nebo opožděná splátka kreditní karty.
Pokud se v registru objevíte jednorázově, může vás tento záznam připravit o možnost slevy z úrokové sazby nebo z poplatku, popřípadě zkomplikovat prokazování příjmů při refinancování hypotéky. Máte-li v registru opakované záznamy, je velmi pravděpodobné, že nebudete mít možnost získat hypotéku i několik let. Chcete-li si ověřit své záznamy v registrech dlužníků, obraťte se na tyto kontakty:
CBCB, www.cbcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 600 LLCB, www.llcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 650, Adresa CBCB a LLCB: Na Vítězné pláni 1719/4, 140 00 Praha 4Solus, www.solus.cz, e-mail: info@solus.cz
Uvedené registry patří k těm, které berou banky jako směrodatné. Ceny výpisu doručeného na dobírku se pohybují kolem 150 Kč. Kromě těchto registrů si banky vedou také své interní registry, které při posuzování platební morálky používají.
Plánujeme stavbu domu. Momentálně bydlíme v bytě v Praze, z jehož prodeje bychom chtěli dům financovat. V bytě ale potřebujeme být během výstavby, takže peníze z prodeje budeme mít až po dokončení domu. Jakým způsobem je nejvhodnější financovat stavbu domu, když víme, že do roka budeme mít vlastní peníze, ze kterých ji zaplatíme? Jaká půjčka je pro tento účel vhodná? Jednalo by se o přibližně 2,5 miliónu korun na jeden rok.
Nejvhodnějším řešením ve vaší situaci bude sjednání klasické hypotéky s dobou splatnosti např. 20 let, ale s nastavením fixace na jeden rok. Takovéto nastavení vám umožní po roce hypotéku jednorázově splatit bez jakýchkoliv sankcí. Pečlivě si ale hlídejte, až se bude blížit termín fixace, abyste ho nepropásli. Pak by vás mohl přijít jednorázový vklad hodně draho.
Celkovou splatnost hypotéky si nastavte tak, aby pro vás byly únosné měsíční splátky. V tomto ohledu platí nepřímá úměra – čím delší splatnost, tím nižší měsíční splátka. Pokud se vám podaří byt prodat dříve než za rok, uložte utržené peníze tak, aby neztrácely na hodnotě vlivem inflace. V takto krátkém období je nejvhodnějším způsobem zhodnocení peněz spořicí účet. Úročení se v současné době u spořicích účtů pohybuje kolem 2 % p. a.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám