Hlavní obsah

Z ostravského koupaliště Hulváky mají být termální lázně

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpočívat v termálních lázních by mohli obyvatelé Ostravy v lokalitě bývalého koupaliště na hulváckém kopci. Radnice v Mariánských Horách a Hulvákách totiž přišla se studií, která toto v současnosti nevyužité území promění ve sportovní, rekreační a oddechový komplex s prvky ambulantního lázeňství.

Foto: Vizualizace archív MÚ Mariánské Hory a Hulváky

Termolázně Hulváky – zatím jen v představě architektů

Článek

Projekt by měl stát zhruba 200 miliónů korun, obvod však na něj nemá peníze. Proto radnice požádala město, aby si proměnu hulváckého kopce vzalo pod svá křídla.

„Pracovně jsme projekt nazvali Thermopark Hulváky. Nechceme zde postavit další aquapark či koupaliště. Celoroční provoz bazénu s teplou minerální jodobromitou vodou je zde jen třešinkou na dortu. V areálu počítáme s jakousi mezistanicí pro ostravské cyklistické stezky. Jde nám o to, aby si zde lidé mohli na hodinku či dvě odpočinout, zabavit se, zasportovat si, nebo jen tak posedět v příjemném prostředí lesoparku,“ sdělil novinářům mariánskohorský místostarosta Jiří Jezerský (TOP 09). Starostka obvodu Liana Janáčková (Nez.) dodala, že pozemek však patří městu a městským lesům.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto v současnosti vypadá areál bývalého hojně navštěvovaného koupaliště na hulváckém kopci v Ostravě.

„Nyní bude pro nás důležité, aby projekt zastřešilo město a dalo mu zelenou. V nejbližších dnech magistrát s naší studií seznámíme. Proměna hulváckého kopce by měla vyjít na zhruba 200 miliónů korun. Šedesát procent by na akci mohlo jít z evropské dotace, zbytek by buď dotovalo město, či soukromý investor. Jsme přesvědčeni, že by se našel,“ upřesnila Janáčková.

Dodala, že místo je lukrativní svou polohou. Je dobře dostupné pěšky, na kole či městskou hromadnou dopravou a obklopeno zelení. Navíc se v projektu počítá s tím, že se vybuduje lávka přes Plzeňskou ulici propojující lokalitu s lesoparkem Bělský les, což se velmi zamlouvá vedení obvodu Nová Ves, uvedla starostka.

Další lávka by pak podle radnice mohla propojit areál Benátek. Autorem návrhu je projektant Jaromír Pokorný, který počítá s tím, že zákazníkem bude běžný občan Ostravy a blízkého okolí, který chce celoročně aktivně využít svůj volný čas v kvalitním prostředí a s dobrým standardem služeb.

„Jde nám o to, aby byl areál zpřístupněn opravdu co nejširší veřejnosti za mírné ceny,“ vysvětlil projektant Pokorný. Doplnil, že v areálu se počítá se dvěma okruhy, o délce 3,7 kilometru a 1,45 kilometru, které by sloužily nejen pro pěší, ale i pro cyklisty a bruslaře a menší okruh v zimě i pro běžkaře.

Bazény s teplou minerální vodou

„Součástí areálu by byla i víceúčelová hřiště, hlavní budova s tělocvičnou, restaurace či půjčovna sportovních potřeb.“ No a tou třešničkou na dortu pak podle obvodu budou bazény s teplou minerální vodou. „Do centra by byla přivedena ze zhruba kilometr vzdáleného místa, kde se v hloubce zhruba 400 metrů nachází zábřežskosvinovský výmol.

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská uvedla, že studii zatím obvod vedení města nepředstavil. „Iniciativě obvodů se město samozřejmě nebrání, ale rada města zváží i další možné projekty. K lokalitě Hulvácký kopec a Benátky chceme přistoupit komplexněji, studie proveditelnosti budou následovat,“ reagovala Vojkovská.

Koupaliště na hulváckém kopci fungovalo od 30. let minulého století až do roku 2000. Koupaliště zaniklo kvůli problémům s jeho opravou, provozem, ale také kvůli moderní konkurenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám