Hlavní obsah

Finanční poradna: Variabilní hypotéka aneb Nechejte úrokovou sazbu plavat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná nízká úroková sazba hypoték přímo vybízí k volbě variabilní hypotéky. Stačí rezignovat na fixaci úrokové sazby. Variabilní sazby hypoték se skládají z proměnlivé složky, kterou je většinou měsíční úroková sazba na mezibankovním trhu a fixních úroků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Variabilní úrokové sazby hypoték se odvíjejí od úrokových sazeb na mezibankovním trhu - tedy od úrokových sazeb, za které si banky půjčují mezi sebou. Pro samotné banky je variabilní sazba výhodou: nemusí si na variabilní hypotéky zajišťovat dlouhodobé zdroje. Ve chvíli, kdy to banka potřebuje nebo se jí to vyplatí, může si půjčit na trhu a peníze jen s marží dál prodat svému klientovi. Variabilní hypotéky se podobají hypotékám s roční úrokovou sazbou.

Variabilní hypotéka má období čerpání a období splácení. V období čerpání splácíte pouze úroky z vyčerpané částky. Druhé období hypotéky je období anuitního splácení, což jsou vlastnosti standardní hypotéky.

„Kolísání variabilních úrokových sazeb také pro klienty znamená, že by měli být připraveni na jejich růst. Přestože jsou v současnosti variabilní úrokové sazby nízké, není jisté, že tento stav bude trvat nadále. Přesnější by bylo říci, že je velmi pravděpodobné, že tomu bude za několik let zcela jinak,“ vsází na opatrnost finanční konzultant Jan Lener.

Úrokové sazby na mezibankovním trhu depozit zveřejňuje Česká národní banka. Pro hypoteční úvěry s variabilní sazbou jsou podstatné sazby, za které jsou banky ochotny jiným bankám peníze půjčit – PRIBOR (Prague InterBank Offered Rate). Z nich je důležitý měsíční, nebo tříměsíční PRIBOR, tedy sazby, za které jsou banky ochotny poskytnout jiným bankám peníze na jeden nebo tři měsíce.

Na vaše dotazy odpovídá Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Na internetu jsem zaznamenala informaci, že letos dojde k velkému zdražení pojištění pro ženy. Prosím vás o vysvětlení, proč se bude zdražovat, jakého pojištění se to bude týkat a jak velké zdražení bude. Uvažuji o uzavření životního pojištění. Proto bych potřebovala vědět, zda se mě to týká také a zda už ke zdražení došlo, nebo do kdy bych měla pojištění uzavřít, abych ho měla co nejlevnější.
Ke změně sazeb pojistného pro ženy dojde k 21. prosinci 2012. Úprava zákona o pojišťovnictví vychází z tak zvané evropské genderové směrnice, která upravuje zákaz znevýhodňování lidí na základě pohlaví. Rovnost pohlaví musí být podle této směrnice zachována ve všech oblastech, tedy i v pojišťovnictví, proto i u nás dostala nyní zákonnou podobu a od 21. 12. 2012 budou sjednoceny sazby pojistného pro ženy i muže. Sjednocení sazeb se týká všech případů pojištění, kde byli doposud muži či ženy zvýhodněni (tedy životního pojištění, pojištění nemoci, pojištění úrazu, ale i např. některých povinných ručení). Zákon bude platný pro všechny smlouvy uzavřené od data účinnosti a také pro případ technických změn stávajících pojistných smluv po tomto datu.
Pokud uvažujete o sjednání životního pojištění, rozhodně byste tak měla učinit co nejdříve (nejpozději do 21. prosince). Po tomto datu v dohledné době nebude zřejmě pro ženy tak levné, jako nyní.
Nedávno mě navštívil finanční poradce. Předložil mi i reference a já jsem si prohlédl webové stránky jejich firmy. Ale je jasné, že si tam můžou napsat, co chtějí. Můžete mi tedy poradit, jak se dá ověřit kvalita finančního poradce?
Dobrého poradce poznáte podle několika základních kritérií. Rozhodně to ale nejsou ani billboardy ani internetová reklama. Do té si může každá firma napsat, co potřebuje a chce. Jediné objektivní zdroje, na něž se lze velmi dobře spolehnout, jsou dva největší testy finančně poradenských společností. Jeden proběhl v roce 2008 a druhý zhruba před rokem. Tyto testy byly výjimečné v tom, že testovaly více poradců jedné společnosti opravdu „v terénu“ a na reálných případech. Testy můžete dohledat pomocí internetových vyhledávačů. Stačí hledat například „největší test finančních poradců“.
Dalšími indikátory jsou i věci týkající se vystupování a jednání poradce. Samozřejmostí by měl být profesionální „úbor“ a slušné jednání prosté nátlaku. Společnost, kterou zastupuje, by měla být členem profesního sdružení USF. Společnosti, které nejsou součástí USF, nemohou klientům garantovat takovou kvalitu a nadstandard služeb jako členské společnosti, a to zejména při případných sporech. Zkrátka není poradce jako poradce, jako není všechno zlato, co se třpytí.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám