Hlavní obsah

Finanční poradna: Rizika spojená s koupí pozemku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utéct za hranice města a bydlet v přírodě je snem mnoha rodin. Vlastní pozemek a rodinný dům umožní neohlížet se tolik na sousedy jako v bytovém domě a prostor pro život je také nesrovnatelný. Koupě pozemku však obnáší řadu rizik, jak dokumentuje příběh Petra a Evy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Petr a Eva tvoří mladý pár. Bydlí v Praze v nájmu a rozhodli se, že se odstěhují za Prahu do rodinného domu, který si postaví a zařídí dle svých představ a finančních možností. Začali objíždět přilehlé vesnice, městečka i tzv. satelity, aby našli ten správný pozemek.

První, který vybrali, se nacházel přímo v cílovém městečku a byl to poslední volný pozemek. S dalším rozvojem obce již územní plán nepočítal. „Tenkrát jsme měli docela štěstí,“ přiznává Petr. Štěstí se ale netýkalo toho, jak krásný pozemek našli. „Naše známá dříve vlastnila stavební firmu, a tak se vyznala. Obvolala stavební úřad a katastrální úřad, koukla se na výpis z katastru a zjistila, že na parcele je exekuce.“

Eva s Petrem přesto pozemek chtěli a tak vstoupili do jednání s realitním makléřem. Ten o exekuci začal mluvit až na přímý dotaz Petra s Evou. „Evě s Petrem jsme poradili, aby si nechali vyčíslit výši exekuce i s příslušenstvím a také výši hypotečního úvěru, který si na pozemek vzal majitel. Makléř ale odpověděl, že takové údaje nemůže sehnat. Tím jednání o pozemku skončilo,“ vypočítává události Jan Lener z poradenské společnosti Broker Consulting.

Další pozemek, který našli, prodává středně velká developerská společnost. „Šli jsme již pozemek rezervovat, ale makléřka zmínila určitý problém s kanalizací. Ta sice byla u pozemků vybudována, ale z důvodu nízké kapacity kanalizace v obci nemohla být připojena,“ kroutí hlavou nad dalším problémem Eva.

„Klienti si tedy dohodli s developerem, že jim zaplatí čističku přímo na pozemku. Později ovšem vyšlo na povrch, že čističku ani jímku nepovolují orgány, které se ke stavebnímu povolení či stavební ohlášce vyjadřují. „Nelenili jsme a kontaktovali stavební a katastrální úřad, kde jsme získali jiné informace než od developera. Je v tuto chvíli jedno, kdo má pravdu. Postoj stavebního úřadu a vyjadřujících se orgánů prostě stavbu nedovolí a z pozemku by se stal téměř bezcenný kus půdy u nově vybudované silnice a inženýrských sítí,“ děsí se Eva.

"Při kupování pozemku se vyplatí obezřetnost, maximální informovanost a nespoléhat se na informace z jedné strany. Varováním by mělo být rychlé nucení do zaplacení zálohy,“ uzavírá Lener. Pozemek Eva s Petrem hledají dál.

Na vaše dotazy odpovídá Vít Pavelčák ze společnosti Broker Consulting.

S manželem chceme koupit nemovitost. V registru banky CBCB jsem ale bohužel vedena u bývalého manžela. Tento výmaz se uskuteční 11/2012 a 12/2011. Banka nepovolila schválení úvěru. Prosím o radu, jak postupovat. Žádali jsme o předčasný výmaz, ale bohužel byl zamítnut.
Ve Vašem případě vidím tři cesty, jak nemovitost profinancovat. První cesta může být relativně nejjednodušší, a tou je zjistit u banky, kde jste žádali o úvěr, zda stačí počkat – minimálně půl roku, ale může to být až rok. Některé banky nejpřísněji posuzují posledních 6 až 12 měsíců, a mohlo by tak stačit pouhé vyčkání, až tato lhůta uplyne. To je řešení, které připadá v úvahu, pokud na nákup nemovitosti nespěcháte a které vás zároveň bude stát nejméně úsilí. Informace o delikventnosti se z registru vymazat nedá, veškeré informace se v registru evidují ještě minimálně po dobu 4 let po úplném splacení závazku.
Varianta číslo dvě je hledat banku, která vás bude akceptovat i se záznamem v registru. Dnes už je situace jiná než před lety a záznam v úvěrovém registru má poměrně velké množství obyvatel. Proto existují banky, které jsou po diskusi s klientem ochotny poskytnout úvěr i osobě, která má záznam v registru. Ovšem velmi závisí na tom, jaké povahy záznam v registru je. Tato cesta je schůdná pouze v případě, že se nejednalo o závažný záznam. Závažným záznamem je například opožděná splátka více než 60 dní, či dluh po splatnosti 30 dní, ale opakovaně (tj. více měsíců v roce), či ještě vážnější případy. Při hledání takovéto banky a při vyjednávání podmínek je více než moudré obrátit se na nezávislého hypotečního specialistu, který má o trhu s hypotékami přehled a dokáže vám pomoci najít cestu k financování vašeho vlastního bydlení.
Jako poslední variantu vidím rozdělení společného jmění manželů. Pokud byste totiž u notáře rozdělili společný majetek, může o hypoteční úvěr zažádat pouze váš manžel a pokud je jeho příjem dostatečný, tímto krokem by profinancování bydlení neměl být problém.
Žádost o hypotéku při společném jmění manželů totiž musí podat oba, tímto krokem byste se tomu vyhnuli. Ale zase existují banky, pro které je i tento krok nevhodný, proto je velmi důležité tento krok dopředu zkonzultovat s nějakým odborníkem.
Pamatujte, že jakékoliv variantě financování bytových potřeb by mělo předcházet sestavení finančního plánu, který bude pamatovat na rezervy a zabezpečení příjmu, aby se riziko toho, že nebude na splátky, co nejvíce omezilo.
Jako dědička mám polovinu rodinného domku. Je možno si vzít hypotéku na druhou polovinu?
Ano, pokud se jedná o vypořádání dědického podílu, je samozřejmě možné vzít si na tento účel hypotéku. Předmětem zástavy pak bude pro banku celý dům a na základě dohody o majetkovém vypořádání mezi dědici banka vyplatí podíl zbylým vlastníkům.
Toto vše platí, pokud má žadatel dostatečný příjem a nemá negativní záznam v úvěrovém registru. Píšete, že byste si brala hypotéku na polovinu rodinného domu. Díky tomu by se vám mělo podařit v současné době získat nízkou úrokovou sazbu, právě kvůli tomu, že hypotéka bude okolo 50 % LTV (odhad banky se může lišit od odhadu pro dědické řízení).

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám