Hlavní obsah

Bývalé sídlo Lichtenštejnů v Kunovicích se dočkalo rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunovice (Uherskohradišťsko)

Rekonstrukce Panského dvora, bývalého sídla lichtenštejnských knížat v centru Kunovic na Uherskohradišťsku, je po několika letech u konce. Investice do celého zhruba dvouhektarového areálu přišly na 214 miliónů korun, z toho 161 miliónů činily dotace. Nejvíce peněz, 163 miliónů Kč, stálo vybudování podnikatelského inkubátoru. Sídlí zde ale například i knihovna, klub maminek či seniorů.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Rekonstrukce Panského dvora, bývalého sídla lichtenštejnských knížat v centru Kunovic na Uherskohradišťsku, je po několika letech u konce.

Článek

"Pro nás je to investice, která se v dějinách Kunovic dlouho nebude opakovat," uvedla starostka Kunovic Ivana Majíčková.

Komplex pozdně renesančních budov vlastnila lichtenštejnská knížata téměř 300 let. V době socialismu byl objekt zdevastován, v roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku. O deset let později vedení města dokončilo výkup celého rozsáhlého areálu od místní firmy. Radnice vykupovala areál postupně, celkem za něj zaplatila 23 miliónů korun.

Původně přitom uvažovala, že komplex přebuduje na kulturně-společenské centrum. "Myslím, že se to podařilo do projektu skloubit. (...) Navíc teď je ekonomika nastavena tak, že by si areál měl na svůj provoz vydělat," řekla Majíčková.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zrekonstruovaný Panský dvůr v centru Kunovic na Uherskohradišťsku

Jsou zde i sály například pro konání svateb, konferencí nebo valných hromad firem.

Podnikatelský inkubátor, jehož výstavba přišla na 163 miliónů korun, je nyní plně obsazen. Sídlí v něm 28 firem. Za jeden čtvereční metr a rok nájemníci zaplatí 1000 korun, proti běžnému tržnímu nájemného je částka o 500 Kč nižší.

"Jsou zde poradenské firmy, advokátní kancelář, máme tady daňové poradenství, firmu zabývající se vývojem nových technologií v oblasti biozplynování materiálů, účetní a zabývající se architekturou," vyjmenoval místostarosta Kunovic a jednatel městské společnosti Podnikatelský inkubátor Kunovice - Panský dvůr Pavel Vardan.

Na historii areálu upozorňuje hned několik prvků - terakotové hlavy dobytka ve dvoře, původně dochované dveře a schodiště, původní lichtenštejnské patníky se symboly, kterými tehdejší pánové označovali své nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám