Hlavní obsah

Středočeský kraj neustoupí od zrušení domova důchodců

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Břežany

Osud šedesáti důchodců z domova v Panenských Břežanech se zdá být zpečetěn. Stěhování do jiných domovů bez možnosti návratu se nevyhnou, protože vedení Středočeského kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) i po posledním jednání krajského zastupitelstva trvá na zrušení domova.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Rušený domov důchodců v Panenských Břežanech.

Článek

Ten se už vylidňuje, zaměstnanci dostali výpovědi, senioři se přemisťují jinam a domov se vyprazdňuje před plánovanou rekonstrukcí. Nepovede k modernizaci domova, ale k úplně jinému využití historické budovy bývalého zámečku. Kraj z ní chce udělat muzeum – Památník národního odboje.

Přesto se ještě někteří lidé z místa a také krajská opozice snaží rozhodnutí zvrátit.

„Zrušení plně funkčního domova s naplněnou kapacitou, domova, který neměl nouzi o další klienty, považujeme za hrubou chybu. Vybudování památníku je neúčelným vynakládáním peněz. Teď, když je domov prázdný, by se mohla provést jeho celková rekonstrukce, aby mohl kvalitněji sloužit,“ nabádal vedení kraje ke změně záměrů krajský zastupitel a starosta nedalekých Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN). Na podporu domova vzniklo i občanské sdružení, v němž se angažují i lidé z ČSSD, tedy nejen politická opozice krajského sociálnědemokratického vedení.

„Byla vypracována i nová studie na rekonstrukci, snažíme se jednat s mnoha zastupiteli, ale zatím neúspěšně. V dnešní době stárnutí populace má mít prioritu domov seniorů, nebo památník?“ položila řečnickou otázku Miroslava Měchurová (ČSSD) ze sdružení Přátelé domova seniorů v Panenských Břežanech.

Zámek obýval K. H. Frank

Návrh STAN a ODS na rekonstrukci domova a návrat seniorů ale nenašel v zastupitelstvu podporu a vedení kraje trvá na přebudování na muzeum. Zastupitel za KSČM Jiří Svoboda prohlásil, že by nepřál bydlení v zámečku ani největšímu nepříteli. „Nic není podle standardů,“ uvedl. KSČM prosadila, aby vedení kraje předložilo studii, jak je možné areál využít. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který od počátku stojí za vybudováním muzea odboje, se problém zbytečně politizuje.

„Pokud by se domov nákladně přestavěl, vzniklo by tam jen asi 15 míst pro seniory,“ uvedl Rath a kritizoval ODS, že v předchozích osmi letech vlády v kraji sama nepostavila ani jeden domov pro seniory.

Podle dřívějších vyjádření Ratha má muzeum svými expozicemi připomínat období 2. světové války a zejména období heydrichiády. V Panenských Břežanech totiž žil za války právě říšský protektor Reinhard Heydrich, jenomže ne v zámečku, kde je nyní domov důchodců, ale v zámku ve spodní části obce. Ten je ale ve vlastnictví soukromé firmy, je nepřístupný a chátrá.

V zámečku, kde má vzniknout muzeum, ale žil jiný významný nacistický pohlavár: K. H. Frank. K budově domova patří ještě zahrada o rozloze 3,5 hektaru, kterou zdobí kromě vzrostlých stromů i Santiniho kaple. Vybudování muzea by přišlo podle krajských odhadů zhruba na 50 miliónů korun. Expozice by se měly otevřít příští léto.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájemci o byt dělají jen malé kompromisy

S členem představenstva a výkonným šéfem společnosti M&K Development, Karlem Týcem, hovoříme o důvodech, proč zákazníci kupují byty „na papíře“, přestože je na...

Výběr článků

Načítám