Hlavní obsah

Zájem o nové bydlení v posledních měsících prudce stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o aktuálním stavu trhu s nemovitostmi vzbudily u lidí zájem o koupi nemovitostí. Vyplývá to i z údajů nejnavštěvovanějšího českého serveru o bydlení Sreality, který překročil historickou hranici v počtu zadaných inzerátů. Nyní jich tam najdete více než 205 tisíc.

Foto: Novinky

Počet inzerátů na serveru Sreality překročil hranici 200 tisíc.

Článek

Již na začátku tohoto roku se objevily informace, že se chystá zvýšení DPH u nemovitostí, respektive ve stavebnictví, o celých 10 %. Poslední vládní návrh mluví o postupném navyšování DPH v dalších dvou letech. Se zvýšením DPH jde ruku v ruce zvyšování koncových cen pro zájemce o koupi nového bydlení. I tyto zprávy mohly vést nerozhodné k urychlení výběru nového bydlení.

Změny jsou patrné i na serveru Sreality: „V prvním čtvrtletí letošního roku jsme pozorovali nárůst počtu prodaných bytů i domů. A od začátku roku se i postupně zvyšoval počet u nás uveřejněných inzerátů. Již v polovině května jsme přesáhli historickou hranici dvou set tisíc inzerátů. Stále se na této hranici držíme. K dnešnímu dni máme přesně 205 699 inzerátů,“ komentoval Jan Mertl, manažer služby Sreality.cz.

Podle informací serveru se navíc zájem o hledání bydlení pořád zvyšuje. Zatímco v polovině dubna si inzeráty s byty i domy lidé prohlédli celkem 5milionkrát, ke konci května si inzeráty s byty prohlédli 5,7milionkrát a inzeráty na domy více než šest milionkrát.

O byty je zájem v Praze, jinde spíše o domky

Co se týče poměru byty versus domy, je zájem o obojí rovnoměrný jen v Olomouckém kraji. Například v krajích Vysočina, Plzeňském, Libereckém i Středočeském kraji je pětkrát větší nárůst hledání domů oproti bytům. V Praze je tomu zase přesně naopak. V ostatních regionech rostl zájem o hledání vhodného domu ke koupi zhruba o třetinu více, než tomu bylo u bytů.

"Také je zajímavé, že u pozemků je počet zobrazených nabídek ve zmiňovaném období relativně stabilní,“ doplnil Mertl.

Reklama

Související témata:

Související články

Roste poptávka po rekreačních nemovitostech

V prvním čtvrtletí letošního roku začali obyvatelé ČR projevovat zvýšený zájem o rekreační nemovitosti. Poptávka ve srovnání se stejným obdobím loňského roku...

Výběr článků

Načítám