Hlavní obsah

Zlatá ulička už má nájemce, zaplatí ročně i víc než milión a půl

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní otevření Zlaté uličky se po roční rekonstrukci blíží, a tak Správa Pražského hradu už vybrala nájemce, kteří budou v opravených domečcích nabízet své zboží. První červnový den nedočkaví návštěvníci ovšem neuvidí jednu prodejnu suvenýrů vedle druhé, jak byli zvyklí.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní otevření Zlaté uličky se po roční rekonstrukci blíží.

Článek

Po revitalizaci uličky, kterou si vyžádala zastaralá kanalizace, došlo i k proměně charakteru a atmosféry slavného místa na Pražském hradě. Nově totiž bude pouze sedm domků sloužit ke komerčním účelům a ve zbylých devíti lidé najdou historické expozice, které mají návštěvníkům přiblížit dobový život ve Zlaté uličce.

Správa Pražského hradu vybírala z 52 přihlášených, i když ve skutečnosti bylo zájemců dvaadvacet, protože někteří se hlásili do více prodejen. Všichni ti, kteří v soutěži zvítězili, už dříve uličku obývali. Jejich nabídka by se ovšem měla vzhledem k novým požadavkům částečně proměnit.

Nájemci už se začali stěhovat

Pražané i turisté zde najdou prodejnu s dřevěnými hračkami a loutkami, obchod s keramikou a malbou na sklo, k mání tu budou také cínové figurky a šperky. Otevře se tu i obchod s knihami o Franzi Kafkovi, který je nejslavnějším obyvatelem uličky, a návštěvníci nepřijdou ani o kavárnu, která ovšem také prošla určitou proměnou.

Pražský hrad si za výběrem sedmi nájemců stojí, i když už jeho správa nyní prohlásila, že za tři roky se bude soutěž opakovat, takže dostanou šanci i další noví nájemci.

„Jsou to výrobci čeští a sortiment pochází z českých dílen. Mají nabízet originální ručně vyráběné suvenýry a předměty. To bylo jedno z hlavních kritérií, které jsme se při posuzování sortimentu snažili dodržet,“ prohlásil Ivo Velíšek, ředitel Správy Pražského hradu.

Nájemci už se nyní začali do domků, za jejichž pronájem ročně zaplatí od 600 tisíc korun do 1 600 000 korun, stěhovat, aby byli na 1. června řádně připraveni. Právě vzhledem k vysokým nájmům domků nechal Pražský hrad ceny za prodávané předměty na firmách a nemíní je jakkoli regulovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám